Nichijou TV (2011)

nichijou-534d7cf6523e3

Infó:

Eredeti cím 日常
Angol cím My ordinary life TV
Egyéb cím(ek) Everyday Life
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2011

Ismertető:

A Nichijou-t eredetileg Keiihi Arawi vígjáték mangájaként ismerte meg a nyilvánosság. A manga 2006. decemberében indult útjára a Kadokawa Shoten Shounen Ace magazinjában, 2007. márciusától 2008. júliusáig pedig a Comptiq magazinban is futott. Az animeváltozatért a Kyoto Animation a felelős, akik 2011. áprilisa óta dolgoztak a 26 részes sorozaton. Előtte majd egy hónappal jelent meg a 0. részre elkeresztelt OVA, amely mint grafikailag, mint stílusilag nagyon gyengére sikerült a sorozathoz képest. 2011. júliusában már PSP-játék is született a dologból.

Mindennapi életem

Alapjáraton a mindennapi életünk úgy indul, hogy felkelünk, majd túléljük a napot és visszafekszünk aludni. Ám mi van, ha kicsit kiforgatjuk azt a sarkaiból s belerakunk egy pillangószárnyú kulcsos androidot, egy 8 éves, gyerekes szupertudóst, egy beszélő macskát, egy yaoi-kedvelőt, egy lyukasfejű és egy nagyon elvont lányt, egy túl félénk tanárnőt, egy szarvassal birkózó iskolaigazgatót és megannyi más szatirikus karaktert? Hát ez a mindennapi élet nem lesz átlagos, az tuti…

Vigyázat! Nagyon elvont!

A sztorit ezzel már le is írtam. Epizodikus és a mindennapi életet veszi alapul. Kimondott főszál nincs, nem is kell keresni, az egész lényege a szórakoztatás, amit viszont garantál… persze, ha fogékony vagy az elvont dolgokra… a nagyon elvont dolgokra. Így biztos, hogy minden rész tartogat valami újat a számodra, valamit, amivel meg tud lepni. Ha ez nincs meg, akkor egy üres és unalmas sorozatot fogsz végigszenvedni.

A grafika eléggé letisztult, elsőre kicsit furának tűnik, viszont meglehetősen érdekes azáltal, hogy olyan, mintha az egészet ceruzával rajzolták volna. A színek se túl harsányak, hanem kellemesen élénkek, szemet pihentetőek. A kikapcsolódáshoz nagyon jól illő munkát készítettek, valamint az akciószerűre vett jelenetek és a kameramozgások is nagyon találóak. Látszik rajta, hogy játszadozik a komolysággal és a komolytalansággal.

A hangok közül talán nagyon találó pörgős openinget és a kellemes, lágy endinget tudnám kiemelni. Mindkettőt szívesen hallgatja végig az ember. Egyszerre mutatja a sorozat két arcát: a pár pillanatos-perces jelenetek dinamizmusát és a hosszabb részek egy-egy lassúzó egységét. A szinkronhangok is igen találóak lettek, nem egyszer igazi karaktert adnak a figurának (pl. Mio dühkitörései és Yuuko agyament pillanatai fenomenálisak). Az effektek terén kicsit visszafogottak, viszont ütősek lettek.

OVA után Mennyország

Akinek az OVA ismertetőjében elvettem a kedvét tőle, most visszanyerheti itt: az OVA ugyanis a sorozathoz képest tényleg igen gyengére sikerült. Szerintem kifejezetten az elvont dolgokat kedvelőknek ajánlott darab.

KategóriákN