Nodame Cantabile (2007)

Képtalálat a következőre: „Nodame Cantabile ico”

Eredeti cím のだめカンタービレ
Angol cím Nodame Cantabile
Magyar cím Nodame Cantabile
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 23 rész × 23 perc
Dátum 2007.01.12 – 2007.06.15
Ismertető:
2001-ben Ninomiya Tomoko egyik rajongója egy “érdekes képet” küldött be a mangaka által üzemeltetett weboldal fórumába. A képen egy lány zongorázott, nagy kupi közepén. A mangakát megihlette a komolyzene és a szobában látható felfordulás kontrasztja, és kapcsolatba lépett a képen látható lánnyal, Noda Megumival. Így született meg az utóbbi évek egyik legsikeresebb shoujo mangája, a Nodame Cantabile. A manga sikerén felbuzdulva 2006-ban elkészült az élőszereplős változat, ami óriási siker volt Japánban. Az anime sem váratott sokat magára, 2007 januárjában kezdődött a vetítése.

Chiaki Sinichi egy neves zongoraművész tehetséges fia, aki egy tokiói zeneművészeti főiskolára jár. Jóképű, ápolt, komoly, módos család sarja, mindig a tökéletességre törekszik. Bár zongorát tanul, valójában ő karmester szeretne lenni, mint példaképe és hajdani tanára, a híres Sebastiano Viera. Csakhogy Chiaki egy régi sokk hatására képtelen repülőre vagy hajóra szállni – úgy tűnik, álmai Európája elérhetetlen marad számára.

Noda Megumi ugyanoda jár, egy évvel fiatalabb, és szintén zongorát tanul. Nodame (ahogy barátnői hívják) tökéletes ellentéte Chiakinak: topis, ápolatlan (bűzlik!), gyerekes, szegény család lánya (mindig elcseni mások tízóraiját), aki sose pontosan a kotta szerint játszik – pedig egy őstehetség, akinek csak a motiváció hiányzik.

A fiú egy nap csodálatos zongorajátékot hall a kampuszon. Másnap – túl egy szakításon – ugyanerre a játékra ébred egy szemétdombon – vagyis Nodame lakásán, ami történetesen közvetlenül az övé mellett található. Nemsokára azon kapja magát, hogy kitakarítja a lány lakását, együtt tanul vele, és esténként finom vacsorát készít neki. Miközben Nodame fülig szerelmes Chiakiba, a fiú csak a lány zenéjét tudja szeretni. Valami mégis elkezdődik közöttük, és ez mindkettejüket átformálja.

A történet egyszerű, mégis magával ragadó romantikus vígjáték. Az alapvetően humoros hangvétel néha átcsap valami nagyon szép, nagyon meghatóba, miközben mindent áthat a zene szeretete és varázsa. A Nodame Cantabile ébresztett rá, hogy mennyit veszítettem azzal, hogy nem tanultam valami hangszeren játszani. Azoknak is ajánlom, akik nem különösebben hallgatnak klasszikus zenét – megéri. A szereplők közül természetesen Nodame viszi a prímet (imádnivaló!), de masszívan alá dolgoznak olyan karakterek, mint pl. a kissé erős szőrzetű dobos lány Masumi-chan, a perverz német maestro Strezemann (és menedzsere Elise), Mine-kun és papája, Etou “Harisen” sensei és még sokan mások.

Az anime – miként az élőszereplős sorozat is – a manga első 9 kötetét dolgozza csak fel, ezért reménykedhetünk, hogy lesz még folytatása. Sajnos azt kell mondjam, szerintem a manga-live action-anime hármasból az anime sikerült a leggyengébbre. Hiába látni néha gyönyörűen animált CG zenéléseket, ha az idő nagy részét álló képekkel töltik ki. A színvilág sem az igazi: jobban tetszett volna, ha átmentik a mangából a mintás, tarka ruhákat. Pont az hiányzik, amit az animáció eszköztára hozzátehetett volna. Az egészbe jóval több életet illett volna vinni. Persze lehet, hogy csak a remek live action után tűnik ez visszalépésnek. Mindenki döntse el maga!

 

KategóriákN