Nurarihyon no Mago (2010)

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

Képtalálat a következőre: „Nurarihyon no Mago ico”

Infó:

Eredeti cím ぬらりひょんの孫/

japán
Angol cím Nura: Rise of the Yokai Clan
Egyéb cím(ek) Grandchild of Nurarihyon
Besorolás anime, TV
Hossz 24 rész
Év 2010

Ismertető:

„A régi időkben, az emberek félték a youkai*-okat.
Azt, aki az élükön állt, és uralta a Száz Démon Éji Felvonulását
úgy ismerték, mint a youkai-ok Legfőbb Parancsnokát.
De, egy másik névvel is illették…
A Zűrzavar Ura… Nurarihyon.”

Ezekkel a sorokkal kezdődik ez a roppant érdekes és izgalmas anime, mely a Weekly Shounen Jump lapjain megjelenő, Shiibashi Hiroshi mangájából készült, ami Japánban még mindig fut.

A történetről:
Nura Rikuo egy korántsem átlagos 12 éves fiú, akiben negyedrészt youkai vér csörgedezik. Ennek köszönhetően látja a szellemeket/démonokat, mi több, a környezetükben nő fel. Ám mindez nem zavarja, sőt, gyerekkorától játszótársakként tekint rájuk. Körülötte mindenki azt várja el tőle, hogy örökölje youkai nagyapjától a klán irányítását, de őt ez cseppet sem érdekli, ehelyett normális emberként szeretné élni az életét barátokkal, szerelemmel. Azonban hamar rá kell döbbennie, hogy csak úgy tudja megvédeni a körülötte levőket, ha felvállalja, ki is valójában, megbékél youkai énjével és beteljesíti a sorsát. Viszont ez nem olyan könnyű, mint ahogy az elsőre hangzik! Ugyanis a klánon belül és kívül nem mindenki ismerne el egy „majdnem” embert a vezetőjükként, és a Nura klán hírneve is sokat hanyatlott az évek során. Így Rikuo egyetlen esélye, ha megbirkózik az elé állított feladattal, a külső-belső viszályokkal, és megalakítja a saját „Hyakki yakou”-ját(Száz Démon Éji Felvonulása), ahol 100 leghűségesebb youkai-a felsorakozik mögötte, örök hűséget fogadva neki.

A mű érdekessége, hogy az eredeti szerző a japán hiedelmeket keveri a modern korral, így új köntösbe bújtatva a már számtalanszor előkerülő témát. Ráadásul a „család” helyzete kísértetiesen emlékeztet a klasszikus gengszter filmek „maffiás” (itt yakuza) vonulatára, ahol ahhoz, hogy a fiú legyen a klán feje, bizonyítania kell, és el kell nyernie követőinek bizalmát.

Ami még érdekes, hogy mind a mangában, mind az animében szinte mindegyik karakternek/youkai-nak van valamilyen fontos szerepe, és így sokszor ki is térnek a háttértörténetükre. Ez fontos is, hisz ők azok, akik főhősünket támogatják jóban-rosszban, ezért ez a minimum, hogy őket is jobban megismerjük.

A megvalósítás:
A Stuido DEEN a Read or Die, a Hetalia, a Gurren Lagann, vagy a You’re Under Arrest után ezúttal is kitett magáért, ugyanis kisebb eltérésekkel, de teljesen élethűen visszaadja a manga által keltett hangulatot. A képi világa szemet gyönyörködtető és a színek is nagyon szépen keverednek benne. Bár én úgy érzem, hogy némi cenzúra így is fog bele kerülni, mivel az eredeti mű erőteljesen a horrorra és a vérre összpontosít.

Opening/Ending/Zene:
Az opening ugyan szerintem lehetne sötétebb ihletésű, kicsit komolyabb zenével („Fast Forward” Monkey Majiktól) és kevésbé vidám hangulattal, de szerintem így is nagyszerűre sikeredett, amelyben az anime szinte összes karakterét felvonultatják. Az endingről már kevesebb jót tudnék mondani, amelyben azon kívül, hogy a szereplőket chibi alakban láthatjuk, nem sok minden történik és a dal(“Sparky☆Start” Katate☆SIZE-től) is inkább a fanatikusoknak fog tetszeni. Ami viszont nagyon nagy pozitívum, hogy a szokásos zenei kompozíciók mellett a betétdalok visszaadják a horror érzést, a borzongást és kicsit népies hangulatot is varázsolnak a műnek.

A seiyuuk:
Amit talán még érdemes megemlíteni, hogy igen neves seiyuu gárdát szedtek össze az animéhez, így olyan nevek színesítik eme alkotást, mint Hirano Aya (Death Note: Amane Risa, Fairy Tail: Lucy Heartfilia, Lucky Star: Izumi Konata), Fukuyama Jun (Durarara: Kishitani Shinra, Working: Takanashi Souta, Bleach: Ayasegawa Yumichika, Spice and Wolf: Craft Lawrence) és Horie Yui (Kanon: Tsukimiya Ayu, Toradora: Kushieda Minori, Zero no Tsukaima: Siesta).

Összefoglaló:
Mostanában egyre népszerűbb a szigetországban, hogy a régi történetek és népi hagyományok után nyúlnak, részben azzal a céllal, hogy ahogy a sok nép kultúrája keveredik életükben, a sajátjuk ne vesszen ki. A Nurarihyon no Mago mind a mangát, mind az animét tekintve meglepő részletességgel adja vissza és teszi fogyaszthatóvá a ma embere számára a régi Japán hiedelemvilágának sokrétű történetét, mindezt humorral, és a történetben megbújó komolyabb mondanivaló felvillantásának összegyúrásával. És míg a jelenlegi társadalmi attitűd mai elvárásaihoz tökéletesen alkalmazkodik, képes megidézni a múlt egy apró szeletét, és újra beemelni azt az érdeklődés középpontjába. Aki szereti a japán mitológiát, amiben szellemek, démonok és egyéb lények szerepelnek, emellett kedveli a horrort, annak mindenképp csak ajánlani tudom. Ugyan az anime elvileg shounen alkotás, a tipikus elemek nem találhatók meg benne annyira, mint más művekben, így különleges kikapcsolódást nyújt azzal, hogy újdonságot varázsol a szemünk elé. Remélem sokaknak elnyeri tetszését ez a feledhetetlen alkotás, jó szórakozást!

(*youkai = a japán hiedelmekben így nevezik együttes nevükön a szellemeket, démonokat és egyéb természetfeletti lényeket)

 

KategóriákN

Vélemény, hozzászólás?