Odin: Koushi Hansen Starlight (1985) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím オーディーン・光子帆船スターライト
Angol cím Odin: Photon Space Sailer Starlight
Magyar cím Odin
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1985

Ismertető:

A keletkezés: Az Odin eredetileg a két évvel korábban, 1983-ban a Final Yamato-val lezárt Space Battleship Yamato animék csökkenő népszerűségét volt hivatott ismét növelni. Éppen ezért világa számos hasonlóságot mutat a Yamato-éval.

Történet: Az emberiség meghódította az űrt, de annak hatalmas méreteivel még mindig képtelen mit kezdeni. A fejlett technika ellenére az emberi flotta hajói továbbra is csak a naprendszerben kalandozhatnak, mivel a hatalmas távolságok miatt messzebbre egyszerűen nem merészkednek. Erre a kihívásra, az űr távoli részeire való eljutásra válaszul az emberi faj megalkotta első újgenerációs űrhajóját, a Starlight-ot, mely a korábbi típusokhoz képest többszörös sebességgel képes haladni. Az anime retro jellege miatt a meghajtás mikéntje eléggé ködös, és nem valami tudományos. Valami módon lézerfénnyel hajtják a hajót, mely vitorláival befogja azt, így gyorsulva hatalmas sebességre. És ezzel elérkeztünk az anime legnagyobb érdekességéhez. A Starlight nevű űrhajó ugyanis egy hagyományos hajó alakját kapta. Árbocokkal és árbockosárral, vitorlákkal, fedélzettel, kormánylapáttal és mindennel, ami egy hagyományos hajóra csak kellhet. Természetesen a vitorlák itt nem a szelet fogják be, a hajótest fémből van és légmentesen zár, az árbockosár viszont itt is megfigyelésre szolgál, és a hajó ágyúi is a jó öreg kalózos filmek ágyúihoz hasonlatosak.

Az Odin első próbaútjára készül, a legénysége is csupa fiatal újoncból áll. A feladatuk egyszerű, minél gyorsabban kell haladniuk, hogy felmérjék a hajó képességeit. Nem lenne viszont történet, ha minden rendben menne. Nem sokkal a kifutás után a Starlight segélykérő jeleket kap egy a Jupiter mellett elhaladó utasszállítótól. Ismeretlen ellenség támadta meg őket, még sosem láttak hozzájuk hasonlókat. A Starlight habár még csak próbaúton van, de akkor is a flotta leggyorsabb hajója, ő érhet leghamarabb a helyszínre. A kapitány ezért úgy dönt, hogy a veszélybe került mintegy 120 utas megmentésére siet. Hiába viszont a nagy sebesség, mire a Starlight megérkezik, már csak a romokat találja. Az utasok mind halottak, a hajó roncsai borítják a térséget. Valakinek mégis sikerül túlélnie a katasztrófát, egy mentőkapszula sértetlen marad. A kapszulában egy fehér hajú lány, Sarah Cyanbaker utazik, akit azonnal a hajóra hoznak.

Ezt követően megkezdődik a nyomozás a támadók kilétét illetően. A romokat megvizsgáló asztronauták pedig különös felfedezést tesznek. Egy eddig ismeretlen civilizációt vélnek felfedezni, miután a roncsok közül kimentett különös adatkristályokat elemzik. A kristályok kódolása ismeretlen, de Sarah segítségével, aki képes elolvasni azok tartalmát, megfejtik az összes eltárolt adatot. A kristályok egy Odin nevű helyet említenek, mely a Carnia nevű déli csillagkép legfényesebb napjának, a Canopusnak egyik bolygója. Az eltárolt csillagtérkép ellenben 20 ezer éves, vagyis bárki vagy bármi hozta is magával az adatokat, az elég régen indult el otthonából.

A kristályok bizonyítják tehát, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban, egész pontosan, hogy 20 ezer éve nem voltunk. A Starlight frissen végzett legénysége éppen ezért ég a vágytól, hogy elindulhasson felkutatni Odin népét. A kapitány és a főtisztek viszont tartani akarják magukat a parancsokhoz és a mentőakciót befejezve visszatérni a Földre. A legénység viszont fellázad, és egy Akira Tsukuba nevű társuk vezetésével átveszi az irányítást a hajó felett. A Starlight ezáltal elindul élete legnagyobb kalandja felé, mely az emberiség számára is meghatározó lépést jelent. Viszont olyasmivel találják szembe magukat, amire nem számítottak…

Mitológiai utalások: A történet kiindulópontját a Skandináv mitológiából ismert Odin alakja adja. Az anime úgy magyarázza, hogy az idegen civilizáció, Odin népe hatott az emberiségre történelmünk hajnalán, Odin istenség így lényegében ezen nép révén került a köztudatba, majd épült be a mondavilágba. Szó esik továbbá arról, hogy ezen civilizáció magokat küldött szét a világűrbe, melyekben saját génállományát helyezte el. Ezekből a magokból a Földre is juthatott, mivel Sarah, az anime főhősnője különös álmokat lát Odin világáról, ismeri a nyelvüket és hallja ősei hívását. Többek között az ő hatására dönt úgy a legénység, hogy útra kel az új, ismeretlen világ felé.

Másfelől az idegenek kristályaiból megismerhetjük egyik legendájukat, miszerint a tűz birodalma pusztította el a paradicsomot. A történet szerint ez az idegen civilizáció napjára, a Canopusra vonatkozik, mely megöregedve vörös óriássá vált, ezáltal mérete megtöbbszöröződött és felperzselte Odin földjét. A skandináv eredetmondában is megtalálható ilyen utalás. Úgy tartják, hogy a kezdetben létező káosz jégországra (Nilfheim) és tűzországra (Muspelheim) vált szét, melynek következtében megszületett az első isten, Ymir, a déróriás. Vagyis a készítők igyekeztek a skandináv mondavilág keretei között maradni. Nem véletlen tehát, hogy többek között Asgard (az istenek otthona szintén a skandináv mondavilágban) is megjelenik az emberek előtt, habár a készítők elég érdekesen ábrázolják azt. Nem akarom lelőni a poént, de „retro-futurisztikus” látványban lehet részünk.

Vélemény, információk: Emlékszem, 10 éves lehettem, mikor először láttam. A hajóforma űrhajón kívül semmire sem emlékeztem már belőle, mielőtt újra meg nem néztem (leszámítva, hogy Sarah-t levetkőztetik ^^), de azt tudom, hogy 2 vagy 3 napig mást se tettem, mint újranéztem az Odint (hétvége volt, így csak hétfőn kellett visszavinni a kazettát). Az anime páratlan hangulata ellenére viszont már akkor is, most meg főleg, elég vontatottnak érzi az ember, ami miatt már megjelenésekor is komoly kritikát kapott. Ezt tetézte, hogy története befejezetlen, hisz úgy ér véget, hogy a Starlight épp csak elindul felkutatni az idegeneket. Ezek miatt és azért, mert a rajongók nem vették jó néven a Yamato-s beütését, a mozi csúnyán megbukott. És akkor a metál zenét játszó Loudness nevű banda dalai iránti ellenérzéseket még nem is említettem (habár nekem bejött).

Az akkoriban durvának számító harci jelenetei és az elő-előbukkanó keblek miatt az Odin komoly cenzúrán ment át, miután elért az amerikai piacra. Hogy egész pontos legyek, az Odin az anime-történelem legjobban megcenzúrázott amerikai kiadását élte meg, az eredetileg 135 perces moziból csupán 90 percnyi maradt meg. Később feliratozva kiadták a vágatlan verziót is, szerencsére hazánkba is ez került, melyet a VICO jóvoltából videokazettán bárki megnézhetett.

Összességében ez egy remek retro sci-fi, mely ugyan nem váltotta be készítői elvárásait, de véleményem szerint kora egyik kimagasló alkotása volt, mely mellett nem lehet csak úgy elmenni.