Omohide Poro Poro (1991) (magyarul)

Képtalálat a következőre: „Only Yesterday png”

Infó:

Eredeti cím おもひでぽろぽろ
Angol cím Only Yesterday
Magyar cím Yesterday – Vissza a gyerekkorba
Egyéb cím(ek) Memories Like Falling Rain Drops
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1991

Ismertető:

Okajima Taeko Tokióban él, egy cégnek ír könyvismertetőket. Egy nap úgy dönt, hogy kivesz 10 nap szabadságot, és vidékre utazik a testvére férjéhez. 27 éves, és még soha életében nem töltött el vidéken hosszabb időt. Nem voltak odavaló rokonai, akikhez a nyári szünetben elutazhatott volna. Most azonban habozás nélkül vonatra ül, és elindul Yamagatára, ahol testvérének benibana ültetvénye van. Taeko ennek nagyon örül, mert végre kiszabadulhat a város nyüzsgéséből, élvezheti a vidék szépségét, és besegíthet a benibana betakarításában és feldolgozásában.
Utazása során azonban előjönnek ötödik osztályosbeli emlékei. Taeko mindenre emlékezni kezd: az első ananászára, szerelmére, és még sok egyéb más dologra is. Nem tudja, miért történik ez. Lehet, hogy az emlékei szeretnék figyelmeztetni valamire?

Megérkezése után az ültetvényen ő is keményen dolgozik a többiekkel együtt. A fizikai munka elfárasztja, de ez más érzés, mint Tokióban. Megszereti a vidéki életet, de szabadságának napjai lassan letelnek. Mindeközben megismerkedik Toshioval, aki szintén gazdálkodik. Korábban ő is városi volt, de a vidéki élet jobban vonzotta. Most egy biokertészete van, ott él és dolgozik. Taeko nagyon jól tud vele beszélgetni, vele még a legmélyebb érzéseit is meg tudja osztani. Lenyűgözi Toshio egyszerű jelleme.

Az utolsó napon a nagymama felteszi neki azt a kérdést, ami nagyon meglepi őt: miért nem változtat életén, és megy feleségül Toshiohoz? Taeko érzi, hogy ez a kérdés már benne is motoszkál azóta, mióta megismerte őt. Rájön, hogy az emlékei is ezért törtek elő a múltból. Akkor a felnőtté válás küszöbén állt, most pedig a boldogságához vezető út bejáratánál. Érzi, hogy a mostani élete így nincs rendben. Döntését megtudhatjátok, ha megnézitek ezt az animét.

Az Only Yesterday egy remekmű! A karakterek nagyon jól ki vannak dolgozva, de a történet Taeko lelkivilágára koncentrál. Az ő jellemfejlődését követi nyomon a történet. A többi szereplő múltjáról keveset tudunk meg, épp annyit, amennyi a történet megértéséhez szükséges. A grafika elsőrangú, a szereplők és a tájak is nagyon jól meg vannak rajzolva. A természeti képekre itt nagy hangsúlyt fektettek, de ez a Ghibli stúdióra jellemző is. A táj néhol a magyar Alföldre emlékeztet, ez meglepő lehet. Nekünk, magyaroknak külön érdekesség, hogy az anime zenéi közt megtalálható a Muzsikás együttes egy dala is, ami nekem nagyon tetszett. Kár, hogy hazánkban nem annyira ismert zenekarról van szó.

Az animét elsősorban felnőtteknek készítették mély mondanivalója miatt, de hangulata minden korosztályt megérint. A történet lehet, hogy a lányoknak jobban fog tetszeni, a női főszereplőnek köszönhetően. Sokan lehet magukra ismernek. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne látni egy megragadó művészfilmet.