One Outs (2008-09)

Képtalálat a következőre: „One Outs png”

Eredeti cím ワンナウツ
Angol cím One Outs
Egyéb cím(ek) One Outs: Nobody Wins, but I!
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Év 2008 – 2009
Ismertető:
Keletkezés:
A One Outs: Nobody wins, but I! (Egy kieső: Senkise győzhet, csak én!) eredetileg egy 19 részes japán baseball manga-sorozat volt Shinobu Kaitani tollából, mely 1998-tól 2006-ig jelent meg a Business Jump seinen-manga magazinban aShueisha kiadó cég jóvoltából. A sorozat az előbb említett magazinban újraindult 2008 október 1.-én, majd végül aMADHOUSE elkészítette az anime változatát, melynek első részét 2008 október 7.-én sugározták Japánban.Az alaptörténet:
A történet egyik nagyon fontos mellékszereplője, Kojima Hiromichi, aki mini edzőtábort tart Kinosaki edzővel és Nakane csere dobóval Okinawán. Kojima 21 éves profi pályafutása alatt, mióta belépett a Saikyo Saitama Lycaons baseball csapatba, számos díjat és elismerést nyert meg, leszámítva egyet: a bajnoki címet. Kojima azért tartja az említett edzőtábort, mert ki akarja deríteni, hogy mi hiányzik belőle, ami a bajnoki cím megnyeréséhez szükséges.

Az edzőtábor tizedik napján Nakane középső ujja csúnyán megsérül, aminek köszönhetően Kinosaki edző segítségével elindulnak egy új dobót keresni, de ez meglehetősen nehéz feladatnak bizonyul, mivel a szezon már véget ért és szinte senki sem baseballozik ebben az időszakban. A két sportolónak sikerül találnia egy helyet, azonban kiderül, hogy pénzbeli fogadásokkal játszanak egymással a dobók és ütők, a játék a neve pedig One Outs.

Nakane itt találkozik történetünk főszereplőjével, Tokuchi Toua-val, aki dobó tehetségének köszönhetően elnyeri kettejük minden pénzét. Egy nappal később a veretlen Tokuchinak a profi Lycaons csapat ütőjével, Kojima-val kell szembenéznie, azonban ő szintén veszít a titokzatos dobó ellen. Kojimát annyira mélyen érinti a Tokuchival szembeni vereség, hogy egy hétre teljesen eltűnik a hegyekbe, ahol nap hosszat farönköket aprít. Lényegében ezzel a módszerrel akarja kiűzni magából a negatív gondolatokat, hogy a legközelebbi megmérkőzésükön teljes mértékben csak a labdára és a játékra tudjon koncentrálni.

Ezt követően Kojima felkeresi egy meglehetősen merész ajánlattal Tokuchit, miszerint ha veszít, akkor lemond a profi baseball karrierjéről és abbahagyja ezt a sportot. Viszont ha nyer, akkor azt csinálhat Tokuchi jobb karjával, amit csak akar. Ebből a kijelentésből tehát egy “karrier feladása kontra kar eltörés” egyezmény kötődik kettőjük között. Végül a szó szerintsorsdöntő nap elérkezik, ahol egy One Outs nevű játékon belüli fogadás mind a kettejük életét meg fogja változtatni. Az anime igazi története valójában csak itt kezdődik el igazán, mely tele lesz izgalommal, érdekességekkel és meglepetésekkel.

Az anime érdekessége:
Annak ellenére, hogy ez egy sport anime, ami elsősorban a férfiaknak szól, azon belül pedig a seinen kategóriába kellene sorolni (18 és 30-40 éves kort célozza meg), ez a darab – kicsit eltérően – a női anime kedvelők számára is imponálhat, mivel tele van női fanserviccel (= nem túl lényeges szexuálisnak mondható tartalom/jelenet, amit általában a nézők szórakoztatására raknak bele az animékbe vagy mangákba). Alapvetően Tokuchi karakteréről már első pillantásra lehet látni, hogy a női nézőknek szerettek volna imponálni vele és ezek mellett még ott van az opening és ending, ahol többször félmeztelenül is lehet látni a főszereplőnket.

Megjelenítés és hangzás:
Grafikája hagy némi kívánnivalót maga után, mert sokszor úgy tűnhet, mintha egy régi animét új köntösbe bújtattak volna. Ettől függetlenül szép élesek a vonalak és a karakterek megjelenítése is nagyon jól sikerült. “Bury” című openingje, amit”Pay money To my pain”, és “Moment” című endingje, amit Tribal Chair készített, egyaránt lassan induló zenék, amiknek egyre gyorsuló ritmusuk van, valamint mind a kettőt férfi énekli. Az OP alatt futó animációt és zenét szerintem elsősorban a női nézőknek készítették, mert a kapott összkép nem túlzottan férfias. ^^

Egyéni vélemény:
Talán a legjobban az tetszett az animében, hogy viszonylag gyorsan beindul a történet fő szála. Tokuchi Toua hideg és nyugodt karaktere, – amit folyamatosan egyre jobban megismerhetünk – nekem nagyon tetszik, beleértve a mindig jól beállított haját. ^^ A tehetséges fiatal folyton előrukkol valami elképesztő, izgalmas és meglepő cselekedettel, ami miatt egyre jobban megkedvelem. A grafikája még ha kicsit retrós is, szerintem tökéletesen megfelel ehhez az animéhez. Az opening annyira nem – a kissé “langyos” hangulata miatt -, viszont az ending annál inkább elnyerte a tetszésem.

Ajánlás:
A sport, valamint baseball-os anime kedvelőknek feltétlenül ajánlom, akár kötelező darabként is! A lány nézőknek azt javaslom, hogy ne ítélkezzenek elhamarkodottan, mert garantálhatom, hogy Tokushi Toua karaktere nagyon fog tetszeni nekik!^^ Akik szeretnének jobban megismerkedni a baseball világával és annak szabályaival, azok feltétlenül vessenek rá pár pillantást, mert mélyebb betekintést nyerhetnek ebbe az érdekes sportba. Tehát ehhez az animéhez nem feltétlenül szükséges ismerni a szabályokat! Végezetül pedig, az animéből való, egyik kedvenc idézetemmel zárnám ezt az ismertetőt és jó szórakozást kívánok a sorozathoz!

“Nem vagyok jó ezekben a számolásokban.”
“De a kis esély azt jelenti…
hogy nem nulla.”

 

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész  13. rész  14. rész  15. rész
 16. rész  17. rész  18. rész  19. rész  20. rész
 21. rész  22. rész  23. rész  24. rész  25. rész

 

KategóriákO
Írta: