One Piece Movie 09 (2008)

chopper_movie_12_second_outfit

Infó:

Eredeti cím ONE PIECE(ワンピース) エピソードオブチョӠ
Angol cím One Piece Movie 09
Egyéb cím(ek) One Piece: Episode of Chopper Plus – Bloom in the Winter
Besorolás anime, Movie
Hossz 1 rész
Év 2008

Ismertető:

Ugye mindenki emlékszik még a One Piece sorozat 79-től 91-ig tartó részeire? Nem? Sebaj! Ugyanis a One Piece 9. movie a sorozat ezen részeit meséli el. Azonban kicsit megkutyulva az eredeti történetet. És mivel ez a helyzet, így két szemszögből kell említést tennem róla.

Először – A történetről:

A Grand Line-on, ezen a kiszámíthatatlan időjárásáról is híres tengeren egy kedves kis csicsás hajócska szeli a habokat. Utasai az első benyomás ellenére valójában kalózok. Az árbocon lengedező szalmakalapos halálfej ezt méltón hirdeti. A hajó kapitánya nem más, mint Monkey D. Luffy, egy hírhedt és ütődött (vagy legalábbis csak annak tűnő!) figura, akinek legnagyobb álma, hogy egyszer majd Gol D. Roger nyomdokait követve ő lehessen a következő Kalózkirály. Legénységével, vagyis legjobb barátaival közösen gondtalanul siklanak céljuk felé, amikor egyszer csak egy hatalmas ciklon korbácsolja fel a tengert.

Nami, a hajó navigátorának köszönhetően éppen hogy csak megmenekülnek a halál torkából, de ezután a lány váratlanul összeesik. A hajón tanakodnak, hogy vajon mi lehet a baja, de mivel a lány állapota csak rosszabbodik és láza is lesz, ami egyre feljebb és feljebb szökik, így elhatározzák, hogy azonnal doktorhoz viszik. A legközelebbi szigeten azonban, mikor partra szállnának, hűvös fogadtatás éri őket. Felfegyverkezett emberek várnak rájuk a parton, akik nem éppen nézik jó szemmel az árbocrúdon csüngő halálfejes zászlót. (Hát nem könnyű a kalózok élete, ez tagadhatatlan.) Rövidesen azonban sikerül meggyőzni a lakosokat, hogy nem rossz szándékkal jöttek a szigetre, hanem beteg társuk érdekében. Azonban hamar kiderül: a szigetről eltűntek a doktorok és már csak egy idős néni (ezért még ad a fejemre^^) Dr. Kureha végzi az emberek gyógyítását, de csak akkor, amikor ő úgy találja jónak. Egyébként egy hatalmas hegy tetején él egy kastélyban, ahonnan csak néha, egy különös rénszarvas segítségével szokott „lerepülni” a faluba, hogy ellássa a betegeket. De vajon most is lemegy a boszorkány a faluba?

Az anime (akarom mondani a sziget) még sok más meglepetést is tartogat: hatalmas fehér nyulak kémlelik piros szemükkel a hegyi tájat, ügyelve arra, hogy senki ne lépjen büntetlenül területükre. Csákányos nagy medvék mászkálnak a hegyekben túrázgatva és egy rejtélyes kék orrú rénszarvas tűnik fel a színen, akinek jelenléte kicsit sem jelentéktelen történetünkben. Sok-sok kérdésre kapunk választ: többek között megtudjuk, hogy ki az a félelmetes Wapol-sama, akitől mindenki retteg, hogy hova lettek a régi doktorok. És valóban csak egy doktor van a szigeten?

Másodszor – A sorozat és a mozifilm összehasonlítása:

Ez a történet teljességgel ugyanazt meséli el, amit a sorozat 79-91 részei. Azonban ebben a movie-ban kis „vérfrissítés” történik a jó és a rosszak oldalán is. A rosszaknál Wapol-sama itt már nem egyedül, hanem testvére, Mushul-sama közreműködésével harcol. A jók oldalán meg olyan karakterek szerepelnek, akik a sorozatban még csak jóval később fognak feltűnni (ilyen Robin és a hajóács). Valamint Vivi-chan rajongók szomorkodhatnak igazán, mert neki nem jutott szerep ebben a moziban.

Egyéni vélemény:

Személy szerint nagy One Piece rajongó vagyok, de ebben a movie-ban csalódnom kellett. Aki nem látta a sorozatot, az nem sokat érthet a karakterek érzéseiből és a belőlük kisajtolt poénokból sem. (Mondjuk ezt valamennyire rá lehet vetíteni a többi One Piece-es mozifilmre is. –>) Természetesen egy egész estés film nem ér fel 90 epizóddal, de nem is ez a gond. Azok akik látták a sorozatot, inkább tűnhet egy vontatott dolognak, mintsem valami pluszt adó élvezetnek. Számomra túl erőltetett volt (itt!) az „új” karakterek jelenléte. (A télen fecskenadrágban feszítő hajóács, az átírt nyulas történet, a csicsás hajó, a nem hiányzó, hanem inkább rosszul megformált érzelmek és viccek…) A gondolat maga nem volt rossz, hogy be akarták mutatni, mi lenne, ha nem a sorozat szerinti sorrendben találkoztak volna először eme kalóz karakterek, de (az én!) véleményem szerint ezt nem sikerült eredetien megoldaniuk. Személy szerint mindenkinek először ajánlanám az igen fantasztikus sorozatot, majd azután a mozifilmeket a kíváncsibbaknak. Ha véleményem elbizonytalanított, nézz szét a többi hozzászólások között, hátha megtalálod a számodra megfelelőbb véleményt! Jó válogatást és animézést!