Onigamiden (2010)

Képtalálat a következőre: „Legend of the Millennium Dragon png”

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím 鬼神伝
Angol cím Legend of the Millennium Dragon
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2010

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

Történet: Tendou Jun (teljesen értelmetlen körülmények közepette) visszautazik az időben 1200 évvel korábbra, a Heian -korszakba, ahol pusztító háború dúl az úgynevezett oni-k (démonok) és az emberek között. A fiút megmentőjükként üdvözlik az emberek és azonnal felszólítják a harcra az oni-k ellen. De Jun nemsokára két tűz közé kerül, és nem tudja már kinek is higgyen, hisz a démonok egyáltalán nem azok, akiknek hitte őket.Elsőként kezdjük egy-két általános információval. Az Onigamiden vagy angol címén Legend of the Millennium Dragon 2011-ben készült a Studio Pierrot égisze alatt. A filmet az a Kawasaki Hirotsugu rendezte, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a ’90-es Lodoss-tou Senki, a ’98-as Spriggan movie vagy a 2005-ös Gekijouban Naruto 2.”Annak érdekében, hogy egy kényelmesebb jövőt hozzon létre, az ember kivágja a fákat, elvezeti a vizeket és ledönti a hegyeket. Majd végül mindent az ellenségévé tesz maga körül. Tehát ha így folytatja, akkor a jövőben már nem lesz hol élnie. Felvetődik hát a kérdés: Az ember a jövő része egyáltalán?”
Az eredeti – két kötetes regény – megálmodója Takada Takafumi volt, a film karakterdesignját pedig Nishio Tetsuya követte el. Ő volt a felelős többek között a Jin-Roh movie, a Naruto, illetve a Naruto Shippuden, a S.A.C 2nd GIG és a Sky Crawlersdesignjáért is. Zenéjét Uzaki Ryuudou, rock zenész, színész és rendező szerezte. Animés munkái a Shin Taketori Monogatari, Shounen Kenya, Kamui no Ken.

Képi világ, karakterek: Már a kezdő képsorokon látszik a precizitás és az igényesség. A poros múlt ugyanolyan részletgazdag és reális, mint a jövő neonfényekkel, biciklikkel, autókkal és emberekkel telezsúfolt nagyvárosa. Remek a fény-árnyék játék. A készítők minden apró részletre figyeltek, ami a háttereket és a hangulatteremtést illeti. De sajnos a karakterekről már nem lehet ugyanezt elmondani. Ábrázolásuk érdekes és egyedi, mint ahogyan azt Nishio Tetsuyától megszokhattuk, de olyan érzést keltenek, mintha nem lennének egészen részei a képi világnak. Ezt személyiségjegyeik is megerősítik. Egy-két mérges kirohanáson kívül, mindenki apatikus marad. Az egyetlen, aki valamiféle karakterfejlődésen esik át, az Jun. A többiek mind leragadnak annál a tipikus személyiségjegynél, amit képviselnek.

Zene és hangok: Amint már említettem, a zenét Uzaki Ryuudou szerezte, ezért hát nem is csoda, hogy a rockos, modern hangzás keveredik a tradicionális japán taiko dobok ritmikus lüktetésével, a shamisenek és fuvolák lágy dallamával. Ebből adódóan nincs túlzott pátoszi hatás, illetve esély arra, hogy elaludjunk egy-két, történetileg lényegtelen rész alatt. A filmben használt hangok reálisak és erőteljesek. Sokat hozzáadnak a hangulathoz. A stáblista alatt pedig Miho Fukuhara Starlight című fülbemászó száma hallható.

Összegzés: Nekem személy szerint tetszett, habár már láttam jó pár hozzá hasonló filmet. (Fiatal, iskolás fiú ismeretlen környezetbe kerül. Kiderül róla, hogy fantasztikus ereje van, és neki kell megmentenie az emberiséget.) Sajnálatos, hogy nem hoztak ki belőle ennél többet az alkotók, hiszen látni, hogy van potenciál az eredeti történetben és sok munka a csodás hátterekben, de összességében mégsem áll össze kerek egésszé. Egyszer mindenképpen nézhető. Ha másért nem, hát a csodás hátterek és a jó zene miatt mindenképpen megéri. Nagyon elvetemült fantasy rajongóknak azonban kötelező darab.

Utóirat: Ha hasonló témára épülő, de balladai homályba vesző részek nélküli filmre vágytok, nézzétek meg a Brave Story-t vagy a Gin-iro no kami no Agito-t.

[/stextbox]