Ookami Kakushi (2010)

Képtalálat a következőre: „Ookami Kakushi ico”

Eredeti cím おおかみかくし
Angol cím Ookami Kakushi
Egyéb cím(ek) God’s harboring
Besorolás anime,TV
Hossz 12 rész
Év 2010
Ismertető:
Az Ookami Kakushi eredetileg egy visual novel volt, melyet az a Ryukishi07 készített, aki a Higurashi no Naku Koro ni-t is jegyzi. A játék 2009 augusztusában került a boltokba, PSP-re készítették. Néhány hónapra rá, 2010 januárjában elindult az anime adaptáció sugárzása is.

A címről: Az Ookami Kakushi egy szójáték. A farkas (ookami) és a köddé válni (kamikakushi) szavak összevonásából származik. Szó szerint magyarra fordítani nem lehet, körülírva annyit tesz “köddé válni a farkasok által”. A cím igen találó, mivel nagyjából el is mondja, mire számíthatunk.

Történet: A történet egy Jouga nevű kisvárosban veszi kezdetét, mely a hegyekben található, ahol a természet még érintetlen mivoltában fennmaradt és ahogy az egyik szereplő fogalmaz, “a természet nevű börtönbe zárja a várost”. Jouga virágzó és gyorsan fejlődő település, ami viszont új keletű dolog. Nem olyan rég még álmos kisvároska volt, régi épületekkel, csendes utcákkal. Mostanra viszont jelentősen kibővült és a régi városrészt óvárosnak (vagy óoldalnak), az újat értelemszerűen újvárosnak nevezik. A két oldalon lakók nem igazán szívlelik egymást, amit történetünk főszereplője, a 15 éves Hiroshi Kuzumi nem igazán ért. Nem is csoda, hisz csak most költözött ide okkult regényíró apjával (aki a városka legendáit tanulmányozza új könyvéhez anyagot keresve) és mozgássérült húgával, Manával.

Tudni kell még, hogy a város fő kereskedelmi cikke a hassaku (a narancshoz hasonlít, december körül érik, az íze viszont valamelyes eltér a naracstól), ami a történetünk évében igen rossz termést ígér. Eleinte ez a tény nem bír túl nagy jelentőséggel, de amint haladunk előre, világossá válik, hogy a városban egyre gyakoribbá váló éjszakai gyilkosságok mind a rossz terméssel állnak kapcsolatban. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a jougaiak szerint a várost védelmező istenség farkas alakban jelenik meg előttük. Habár rég nem láttak már egy élő farkast sem, a helyiek mégis tisztelik őket. Kuzumi-kun persze mit sem sejt a városkában éjjelente portyázó lényekről, elsőre nem is tűnik neki furcsának új otthona. Egyetlen dolgot nem ért, miért lett olyan népszerű új iskolájában? Kuzumi-kun minden szempontból átlagos (vagy mondhatjuk, átlagon aluli), mégis körberajongják osztálytársai, de még osztályfőnöke is. Egyik osztálytársnője, Isuzu-chan, aki egy lakótelepen (vagy lakóparkban?) lakik vele, ráadásul teljesen kisajátítja a félénk fiút.

Ahogy telnek-múlnak a napok, Kuzumi-kun egyre többet ismer meg a városka rejtett oldalából, szemtanúja lesz egy gyilkosságnak is, mikor egy izzó szemű lányt egy másik, különös ruhás, hatalmas kaszát forgató valaki egyszerűen ketté hasít. Innentől nincs megállás a lejtőn, Jouga titka nem marad már sokáig titok, Kuzuminak pedig nem kis kihívással kell szembenéznie.

Megvalósítás: A karakterdizájn nagyon szép, nem is csoda, hisz attól a Peach-Pittől származik, mely a Rozen Maiden vagy a DearS karakterdizájnját is készítette. A hagyományos animációba itt-ott becsempésztek számítógéppel készített részeket is. Ezek igazság szerint kicsit kilógnak a sorozat képi világából, de azért nem vészesen. A képek élesek és részletesen kidolgozottak (néha bántóan élesek), az anime színvilága nagyon megnyerő, a természet színeit emelik ki elsősorban. A szinkronhangokra nem lehet panasz, mindenki jól teljesít. Isuzu-chan, Mana és Kaname karaktere és seiyuu-jai is egyaránt kimagaslóak. A zenét kifejezetten tetszetősnek találtam, az egyes kritikusabb jelenet alá nagyon jól megválasztott témákat helyeztek.

Vélemény: Mivel az anime horror/thriller kategóriába sorolható, így jellemző rá a lassú kezdés és a karakterek bemutatása, a történet megalapozása. Ez nagyjából az első 4 részt teszi ki, melyek emiatt kicsit vontatottabbnak tűnnek. Ennél a műfajnál viszont erre szükség van. Jellemző az animére, hogy kétségek között tartja a nézőt, megmozgatja a fantáziát és az ember kalkulál, hogy ki kivel mit és hogyan, ez szerintem az egyik nagy erőssége. Kijelenthetjük, réteg-animéről beszélünk, ezért inkább csak a triller/horror és krimi kedvelőknek ajánlom. Bárki megnézheti, de az említett érdeklődési körű nézőket biztosan le fogja bilincselni.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész
 05. rész  06. rész  07. rész  08. rész
 09. rész  10. rész  11. rész  12. rész

 

KategóriákO

Vélemény, hozzászólás?