Ouritsu Uchuugun – Honneamise no Tsubasa (1987)

Képtalálat a következőre: „royal space force 512x512”

Eredeti cím 王立宇宙軍 オネアミスの翼
Angol cím The Wings of Honneamise
Egyéb cím(ek) Star Quest
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1987
Ismertető:
Történetünk egy kissé alternatív világban játszódik, ami nem sokban tér el a mienktől, éppen csak kicsit más. Leginkább a mi hidegháborús időszakunkat idézi: nehézkes gazdasági és társadalmi helyzetek, állandó hadakozás a másik fél ellen. A főhős, Shirotsugh Laddath (egyszerűbben Shiro Laddath) egy középosztálybeli, kissé lassú észjárású, naiv fickó. Fiatalkorában arról ábrándozott, hogy a légierőben fog szolgálni pilótaként, ám tanulmányai során nem ütötte meg az ehhez szükséges szintet, így az úgynevezett Űr-haderőbe került.

Ezt a katonai szervezetet azon célból hozták létre, hogy a világon elsőként juttassanak embert a világűrbe egy arra alkalmas űrcsatahajón. A szervezet egyszerre közröhej és közutálat tárgya, tekintetbe véve, hogy semmilyen katonai feladatot nem lát el, viszont rengeteg pénzt emészt fel a finanszírozása. Shiro bajtársaihoz hasonlóan nem tulajdonít nagy jelentőséget az ottani tevékenységeknek, amíg meg nem ismer egy szegény, mélyen vallásos lányt, Riqunni Nonderaikót. Ígéretet tesz neki, hogy kijutnak a világűrbe és új, békés helyeket hódítanak meg az emberiség számára.

Az események innen kezdenek beindulni. Az űrhaderő tudósai ígéretes eredményeket produkálnak és Shiro vállalja, hogy ő lesz az első asztronauta. A sztori ennek a projektnek a kiteljesedését, illetve a vele járó bel- és külpolitikai problémákat adja elő. Az események középpontjában természetesen Laddath áll, akinek rengeteg viszontagsággal kell megbirkóznia a projekt, és az azt övező hírverések és propagandagépezet miatt. Ráadásul szembesülnie kell azzal a dilemmával, hogy mennyi szegény embernek lehetne jobb élete, ha nem egy ilyen látszólag lehetetlen küldetésbe ölne vagyonokat az állam.

Az anime 1987-ben készült. Nagyon szép, részletes látványvilágot hoztak létre alkotói, a karakterdizájn pedig az akkori animék stílusának felel meg. A zene a szintén korabeli sci-fi filmek ilyen “kezdetleges-technós” beütésű stílusában készült, néhol kifejezetten fület bántóra sikeredett. A film története kissé gúnyos humorral ábrázolja az ember felfedező vágyát, előad némi vallási vonatkoztatást (főleg az emberiség tisztátalanságáról, eredendő bűnösségéről) és végül nagyon jól ábrázolja a hidegháborús időszakban jellemző hadviselési formát, amiben a hadi fejlesztések lényege az ellenséggel való versengés volt. Összességében egy jó animéről van szó, remek történettel, szép grafikával és nem olyan jó zenével. Mindenkinek ajánlom figyelmébe.

Írta: