OverDrive (2007)

Eredeti cím オーバードライヴ
Angol cím OverDrive
Egyéb cím(ek) 铁马少年
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2007
Ismertető:
Gondolom senki sem akar arról olvasni, hogy ennek az animének milyen szép kidolgozott karakter-ábrázolása van, vagy mennyire részletes a környezet bemutatása, ezek mind passzolnak egy 2007-es évben készült darabhoz. Amit érdemes erről a kivételes sorozatról tudni, hogy a sportanimék kategóriájába sorolható. Egészen egyszerűen szólva az utcai kerékpárosok világába kalauzol el. Mondom én, hogy egészen egyszerűen, pedig ez valójában nem teljesen így van, vágna a szavamba történetünk egyik főhőse, Shinozaki Mikoto, aki hadilábon áll minden eszközzel, ami két keréken gurul. Nem tudom, ti hogy tanultatok meg biciklizni, de én már nem is emlékszem másra, csak hogy kiabáltam a bátyámnak, aki futva tolta a biciklit hátulról, hogy ne engedje el – ő meg nevetve ordította, hogy már rég elengedte –, én meg egyből be is borultam az árokba az út szélén. Mindenesetre nézzük a szereplőinket:

Shinozaki Mikoto: friss elsőéves egy középiskolában, igazi művészlélek, észrevétlen unalmas figura, a többiek kifutófiúja, míg nem valaki azt nem mondja neki, hogy egészen kivételes tehetsége van a kerékpározáshoz, és ennek hatására változtat eddigi életén. Az a karakter, akire bizony ráfér a jellemfejlődés…
Fukazawa Yuki: szintén elsős és Mikoto osztálytársa, igazi szépségideál, aki csak melegedni jár be az órára és a barátnőivel beszélgetni. Mikoto jelentéktelenségét is bizonyítja, hogy az első rész végéig észre sem veszi, hogy egymás melleti padban ülnek, bár ez sem csoda, mivel Fukazawa elég öntelt és olyan, aki csak magával törődik, megvan a tökéletes világa, amelybe nem fér be egy Mikotohoz hasonló alak. Mégis valamennyire idegesíti az elszántsága és a küzdeni akarása, lassacskán rájön, hogy mennyire törékeny is ez a kis valósága. 
Fukazawa Youseke: Yuki bátyja, igazi nagyágyú, nagy bajkeverő és iskolai híresség, a csajok imádják. A biciklis kör vezetője. Igazi egyéniség, akivel nehezen bírni. Rendkívül kemény gyakorlással sikerült profi szintűre képeznie magát. Célja, hogy elismerjék végre, és bajnok legyen.
Terao Kouichi: Youseke gyermekkori barátja és hűséges támogatója, az egyetlen ember, aki mindvégig kitartott mellette önzősége ellenére, rendkívül odaadó és remek szervező, elemző. Képességben közel áll Yousuke-hez. A biciklis kör második tagja, valójában az egész kör az ő párosukból áll, ők alapítják, ennek később egy egész részt szentelnek, melyben kettejük múltját láthatjuk. 
Yamato Takeshi: Mikoto riválisa, egyben későbbi barátja motiválója. Róla keveset ismerünk meg, Japánban született, de szintén versenyző apja miatt sokat kellett költöznie. Fő motivációja, hogy a legjobb versenyzőként túlszárnyalja apját, és visszatérhessen megmérkőzni gyerekkori ismerősével a Tour de France útvonalán. 

A történetről nem szívesen írnék semmit, elég annyit mondanom, hogy Mikotót egyetlen dolog motiválja, mégpedig az, hogy megígértette Fukazawával, hogy ha a világ legjobbja lesz, majd felül a kerékpár mögé, mégpedig fürdőruhában, ahogyan azt álmodta. A dolog végén viszont teljesen más irányba fordul az érdeklődés és a tisztelet, felébred benne a sportszellem és a kihívás érzése. 26 csodás részen keresztül élvezhetjük a remek hangulatot árasztó néhol tetőfokra hágó izgalmakat. Közben mindenki óriási változáson esik át. De ezt mindenki élje át maga.

Az animációról megemlíteném, hogy nagyon megkapóak a hangulatot, csodálkozást megjelenítő deform rajzok. Főleg amikor a rajzok néha átváltanak egy általános iskolás ábrázolási stílusába. Külön megemlíteném, hogy nagyon aranyosak a jelenetek, amiben Yuki a telefonjával készíti a fényképeket és közbe pöcköli ki a vizet Mikotóból. A későbbi részek folyamán ezek háttérbe szorulnak jelezvén a komolyabb mondanivalót és tartalmat. Meg kellene említenem, hogy kategóriabesorolásként még az ecchi nevet is ráragasztanám, mert rengeteg alsónemű kivillanást láthatunk benne, még ha nem is női alsót (), sőt, néhol kicsit merészebb fanservice jelenet is akad benne lány nézőknek, persze ez is csak a humort szolgálja. Összefoglalásként rengeteg egész érdekes dolgot tudhatunk meg a kerékpár sportágról, a csoportos versenyekről és versenyzőkről, különböző stílusú kerékpározókról, a csapat összetartásáról és egymás támogatásáról. Az opening és ending egész hangulatosra sikeredett, a zenék tökéletesen passzolnak, az opening ritmusosan váltakozó, igazi utcai hangulatot árasztó, pörgős és kellemes, dallamos női ének párosítása, valahogy mégis egységet alkot a dinamikusan változó képsorokkal. Az ending képsorai a kerékpárosok világáról ad képet. Mindkét szám már a lejátszási listámban van hetek óta, és lesz is.[/stextbox]
Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész  13. rész  14. rész  15. rész
 16. rész  17. rész  18. rész  19. rész  20. rész
 21. rész  22. rész  23. rész  24. rész  25. rész
 26. rész

 

KategóriákO