Peace Maker Kurogane (2003-04)

Képtalálat a következőre: „Peace Maker Kurogane ico”

Infó:

Eredeti cím ピースメーカー鐵
Angol cím Peace Maker Kurogane
Egyéb cím(ek) PEACE MAKER 鐵
Besorolás anime, TV
Hossz 24 rész
Év 2003 – 2004

Ismertető:

A középkori japánok köztudottan nem az európai keresztény szemléletet vélték magukénak, hanem annál sokkalta véresebb, kegyetlenebb világszemlélet szerint éltek. A szamurájoknak magyarázat nélkül megengedett volt egy ember fejének elválasztása testétől. A Peace Maker Kurogane a Meji korszakba kalauzol vissza minket, ahol megismerhetjük, milyen kegyetlen és véres tud lenni egy eszmékért vívott harc. Persze az anime nem csak vértől és könnytől tocsog, hanem jó pár humoros résszel is megtoldották. Az arányok jó eltalálása igazán élvezhetővé teszi a művet.

Az első rész érdekesen kezdődik, ugyanis az utolsó előtti rész végkifejletéből láthatunk egy fél perces ízelítőt, amit igazából, aki először nézi, nem igazán tudja belehelyezni a képbe. A rövid vízió után visszaérkezünk a jelenbe, ahol megismerkedhetünk a hiperaktív Ichimaru Tetsunoskeval, aki 15 éves, korához képest kis növésű, és a Shinsengumiba (a sógunátus rendőrsége volt Kiotóban) akar harcosként csatlakozni, amit nem éppen hétköznapi módon próbál elérni. Testvére, Ichimaru Tatsunosuke pedig sűrű elnézések közepette próbálja “kimenteni” kistestvérét, mely rendszeresen visszatérő eleme az animének.

Tekintsünk egy kicsit vissza, mi oka van egy hipeaktív kis chibinek, aki 15 éves, belépni a Shinsengumiba? Tetsu édesapját és édesanyját 2 éve a Choshu radikálisai kegyetlenül meggyilkolták, és házukat felégették. Tetsuban a bosszú érzése motoszkál és hajtja folyamatosan előre. Végül is nagy nehezen sikeredik bejutni neki a Shinsengumiba Hijikata szolgálójaként, ami nem igazán elégíti ki vágyait. Ahhoz, hogy igazi Shinsemgumi tag lehessen, és ne csak egy szolgáló, el kell dobja emberségét, s démonná kell váljon. Tetsunak vajon sikerül ez és meg tudja bosszulni szülei halálát? Nem csak ekörül a kérdés körül forog az anime. Rengeteg egyéb kérdés és válasz kerül napvilágra. Megismerkedhetünk a Shinsengumi kegyetlen, mégis néhol mókás világával.

A Peace Maker 24 részes anime, és elég sok szereplőt szerepeltet, és betekintést mutat azok lelki világába. Leginkább kiemelkedő személyiség Tetsu, akit testvére mindentől félt. Ha kronológiai sorrendben megyünk, akkor Okita Souji a következő személy, akiről beszélni illik. Ő a Shinsengumi első osztagának kapitánya. Érdekes, igazán lányos karaktert formáztak belőle, aki ha kardot ragad, akkor teljesen kifordul önmagából. Soujihoz tartozik Saizo. Nem mondanám igazán fontos szereplőnek, de jelenléte az animében igazán üdítő. Nem árulom el, mi ő, legyen meglepetés. Személy szerint imádnivalónak találom. Lépjünk tovább Touchi Hijikata-sanra, becenevén a Sötét démonra. A név magáért beszél, s igazán találó, meg kell hagyni, de a kemény külső érző szívet takar (már amikor). Következő szereplő Yamazaki Ayumu és testvére Yamazaki Suzumu. Mindketten ninjaként dolgoznak a Shinseguminál, Ayumu a konyhai munkákat is ellátja. Fontos szerepe lesz későbbiekben mind a két karakternek. Suzumu lélektani fejlődése igazán szívhez szóló. A Shingengumi 3 mókamestere a 10. osztag kapitánya, Harada Sanosuke, a 2. osztag kapitánya, Nagakura Shinpachi és Toudou. Ők hárman rosszabbak, mint a csínytevő kisóvodások. Dióhéjban ennyit a szereplőkről. Sok más szereplő is fontos szerepet kap rajtuk kívül.

Térjünk rá egy kicsit a címre. A Peace Maker magyar jelentése békehozó. Tetsu édesapja azt kívánta Tetsutól, hogy vegye át a helyét, s váljon ő is békehozóvá. – Ez a szál az animében kicsit a Rurouni Kenshinre emlékeztet, s akár párhuzamot is lehet vonni a két anime között.- Tetsunak bosszúállóként nem biztos, hogy sikerül apja kérésének eleget tenni.

Grafikailag egy rossz szót nem lehet rá mondani. Szépen kidolgozott mestermunka. Érdekes nézeteket találunk benne, s néha olyan érzésem volt, mintha egy számítógépes játékban lennék, és nézetet váltanék. Meglehetősen merész és érdekes megoldás a Gonzotól, ugyanis ilyen megoldással más animékben még nem találkoztam. Zeneileg is egyedülálló. A tradicionálistól kezdve a rockon át sok minden megtalálható. Kimondottan tetszett a rockosított kán-kán a futóverseny alatt, és a tradicionális zene egy-két komolyabb csata alatt igazán feszült hangulatot teremtett.
Az OP-et és az ED-et is a HAV együttes munkáiból választották ki. Tükrözi az anime szellemét. Az OP (Hav: You gonna Feel) a komolyságát mutatja be, míg az ED (Hav: Hey Jimmy) a humoros részére koncentrál. Egy alkalommal sem hagytam ki egyik megtekintését sem. Az ED kicsit közelebb áll hozzám. Aki megnézi, az megérti. Ami igazán tetszett, hogy a végét nem úgy oldották meg, mint sok animében, hogy a legutolsó részbe sűrítették össze a végkifejletet, hanem az utolsó 4 rész koncentrálódott erre. Ezt az animét azoknak ajánlom, akik szeretik a történelmi szamurájos animéket, s nem riadnak vissza a szomorú, bánatos részektől és a vér látványától.

KategóriákP