Pet Shop Of Horrors (1999)

Eredeti cím ペットショップ オブ ホラーズ
Angol cím Pet Shop Of Horrors
Egyéb cím(ek) Petshop Of Horrors
Besorolás anime, TV
Hossz 4 rész
Év 1999
Ismertető:
Üdvözöllek a különleges állatkereskedésemben! Hadd vezesselek körbe… Itt minden ritka és különleges állat beszerezhető, amit csak akarsz. Válassz kedvedre vagy kívánj, és én teljesítem az óhajod. Csak három feltételnek kell eleget tenned, hogy megkössük a szerződést, viszont ha ezeket nem tartod be, a kereskedés nem vállal semmilyen felelősséget! Ó, elnézést, be sem mutatkoztam. D gróf vagyok…

Szerintem ezzel a kezdéssel szinte minden fontos információt már el is árultam, amit tudni kell erről az animéről. Ám azért mégiscsak szeretném részletezni.

D gróf San Francisco kínai negyedében él az állatkereskedésében. Sok mindent beszélnek az emberek erről a különleges kereskedésről. Jót is és rosszat is. Akármilyen ritka vagy eddig ismeretlen élőlény beszerezhető innen, persze ez is feltételhez van kötve, mint minden. Ha az ember véletlenül betéved oda és felkínál neki D gróf egy nyulat, ami igazából úgy néz ki, mint a nemrég meghalt lánya, akkor azt csak akkor veheti meg, ha aláírja a szerződést, és tudomásul veszi az állatkához tartozó úgymond használati utasítást. Általában 3 feltételnek kell eleget tenni, mint például nem szabad a nyúlnak édességet adni, akármennyire is kéri vagy könyörög, vagy füstölőnek kell mindig égnie a szobájában… Tehát nem valami extravagánsak vagy teljesíthetetlenek.

Ám mi van akkor, hogyha a vevő nem tartja be ezeket? A következmények beláthatatlanok és a kereskedés ezekért nem vállal felelősséget. Akár emberéleteket is követelhet ez a felelőtlenség… És persze mindeközben egy nyomozónak feltűnnek a különleges események, valamint az, hogy ezek mind visszavezethetők D grófhoz. Majd elkezd az ügyben nyomozni.

Az OVA 4 részből áll, ami olyan, mintha egy könyv közepét nyitnánk ki, és onnan kezdenénk el olvasni, majd pár fejezettel később becsuknánk azt. Tehát a cselekmény nem lezárt és inkább bemutató jellegű. Könnyen készülhetett volna belőle xxx rész is, ám a sorozat így tartja meg a varázsát. Különleges és misztikus történeteket mutat be, egymástól független szálon futó cselekményeket. A két összekötő szál az állatkereskedés és a nyomozó, akik bár főszereplői a történetnek, mégsem ők állnak a középpontban, hanem az állatkákat megvásárolt ismeretlen emberek.

Műfaját tekintve horror és misztikum ötvözete. A mangát Matsuri Akino készítette, majd azt először az Ohzora Comic Creation kiadó jelentette meg Japánban 1995-ben. Tehát nem egy mai darab, de ez szinte meg sem látszik rajta. Összesen 10 kötet jelent meg, ami 41 fejezetet foglal magába. A sikerre való tekintettel 2005-ben kiadták a folytatását, a Sin Pet Shop of Horrors-t. Az előzőt mellesleg a TokyoPop adta ki az USA-ban és Németországban. Csak azt követően készítettek belőle animét 1999-ben. Itt is kiemelném, hogy a kora miatt senki ne gondolja, hogy rossz lehet, mert bár a grafikája eléri az akkori szintet, a története mégis rendkívül egyedire sikeredett. Az anime mellesleg a manga 4 fejezetét dolgozza fel és aki megnézi és megszereti, az bátran olvasson bele a mangájába is! A manga, mint már említettem, tíz kötetben jelent meg, és kötetenként négy-négy fejezetet tartalmaz, valamint egy „extrát”, mely az addig szerepelt állatokról tartalmaz némi információt. A kiadók nem restellték és egyből több helyen is kiadták a mangát. Így Japánon kívül az első 10 kötet eljutott Kínába, Németországba és az USA-ba is. Ám a folytatása Japánon kívül eddig csak Kínában jelent meg.

Pár érdekességgel szeretnélek még titeket meglepni:
– A mangában szereplő fejezetek címe mind angolul van, valamint ezek mindegyike „d”-vel kezdődik, mely akár utalhat is a főszereplő nevére is.
– A latin ábécé negyedik betűje a „d”, ami összefüggésben állhat azzal, hogy a kötetekben 4-4 fejezet van.
– A kínai számmisztikában a „4” a balszerencse jegye, mivel kiejtésében hasonlít a „halál” és a „meghal” szavakhoz. Ez is utalás lehet arra, hogy az állatkereskedés legtöbb vásárlója…

Remélem sikerült meghoznom a kedveteket ehhez a remek animéhez, illetve mangához. Aki nem szereti a horror történeteket, az is bátran vágjon bele, hisz tényleg nem a félelmen vagy a brutalitáson alapul (néhány jelenet kivételével), és egyaránt megtalálható benne a dráma, szerelem, fantasy, pszichológia vegyítve egymással.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész 04. rész

 

KategóriákP
Írta: