Planetes (2003)

PLANETES [crow826] by phantom826

Eredeti címプラネテス
Angol címPlanetes
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, TV
Hossz26 rész × 25 perc
Dátum2003.10.04 – 2004.04.17
Ismertető:
A történet 2075-ben kezdődik, amikor az űrszemét kérdése már komoly problámává vált. A fejlett világ számos cége verseng a világűr kiaknázásán, és tevékenységük közé tartozik az űrszemét begyűjtése és semlegesítése is.
Tanabe Ai a Technora cég űrállomására érkezik, és ezzel nagy vágya teljesül: az űrben dolgozhat. Új munkahelye a Technora “szemetes osztálya”: elavult berendezések, szűk költségvetés, furcsa munkatársak, és veszélyes munka várja. Hoshino Hachirota (“Hachimaki”) mellé osztják be, aki arról álmodik, hogy egyszer saját űrhajója lesz – ám valójában nem hisz benne, és úgy néz ki, örökre megmarad űrszemetesnek. A sorozat folyamán nem csak kettőjük viszonyát, hanem a kis csapat többi tagját is alaposabban megismerhetjük.
A 26 rész sokféle témát dolgoz fel: emberi kapcsolatok, társadalmi ellentétek, a fejlett és a fejlődő világ közti ellentétek, globalizáció, terrorizmus, hazafiság, politika, alapvető emberi értékek.
Közben persze vannak könnyedebb, humoros epizódok is.
Kicsit aggódtam, hogy az első részek utáni jó színvonal megmarad-e végig, vagy leülnek a dolgok, de szerencsére nem kellett csalódnom, és a finálé is tökéletesre sikerült.Az anime talán fő mondanivalója: minden és mindenki kapcsolatban van valamilyen módon egymással. Ezt az alkotók is komolyan vették: első látásra úgy tűnhet, hogy a fejezetek független kis történetek, de később észrevehetjük, hogy inkább egy nagy puzzle kis darabkái, melyek tökéletesen kapcsolódnak egymáshoz. Nagyon tetszett, hogy a mellékszereplők sem tűntek el egy rész után a süllyesztőben, hanem későb újra felbukkantak.Ami a megrajzolt világot illeti: elképesztően hihetőre sikerült. Minden a fizika törvényei szerint működik, a szkafanderek, űrjárművek és egyéb létesítmények abszolút megvalósíthatónak tűnnek. Ehhez járul a (szerintem) gyönyörű grafikai kivitelezés.Ha volt szó a grafikáról, akkor meg kell említenem a zenét is. Mostanság ritkább, hogy az opening/ending dalokat férfiak éneklik, ezért a PLANETES kellemes felüdülés volt számomra. A “Dive in the Sky” remek kis opening dal, de a sorozat közben felcsendülő többi szám is nagyon kellemes.A PLANETES legnagyobb erőssége a karakterekben rejlik. Nem csak a két főszereplő, hanem a többiek is jól kidolgozott személyiségek, mindegyikük fejlődésen megy át. Megismerjük a múltjukat, és látjuk, hogyan felelnek az élet kihívásaira. Ez valamilyen mértékben még az epizód szereplőkre is áll. A kezdetben irritálóan idealista Tanabe a sorozat végére kivívta a csodálatomat, akár csak a magát összeszedő Hachimaki.
Online részek:
01. rész02. rész03. rész04. rész05. rész
06. rész07. rész08. rész09. rész10. rész
11. rész12. rész13. rész14. rész15. rész
16. rész17. rész18. rész19. rész20. rész
21. rész22. rész23. rész24. rész25. rész
26. rész

 

CategoriesP