Psycho-Pass (2012-13)

Képtalálat a következőre: „Psycho-Pass ico”

Eredeti cím サイコパス
Angol cím Psycho-Pass
Egyéb cím(ek) Psychopath
Besorolás anime, TV
Hossz 22 rész × 23 perc
Dátum 2012.10.12 – 2013.03.22
Ismertető:
Egy gyönyörű, műanyag világ

Ez lenne történetünk helyszíne, a jövőbeli Japán. Mindenhol futurisztikus gépek, lenyűgöző felhőkarcolók. Továbbá egy rendszer mindenek felett, mely az emberek hétköznapjait hivatott könnyebbé, biztonságosabbá és élhetőbbé tenni. Ez lenne az úgynevezett Szibüllák Rendszere, mely – röviden fogalmazva – olvas az emberek személyiségében. Ennek a rendszernek hála nincs munkanélküliség, hiszen “mindenki alkalmas valamire” alapon minden ember neki megfelelő munkához jut. A bűnözés sem jöhet szóba, hiszen minden ember pszicho-képe alapján kideríthető, hogy van-e hajlama bűnt elkövetni. Ezt a hajlamot egy számérték jellemzi (azaz a Bűnelkövetési Együttható), mely ha meghalad egy megadott határértéket, az illető rehabilitációra utalható. Komolyabb esetekben a Szibüllák Rendszere engedélyt ad a likvidálásra, hiszen aki kárt tehet a társadalomban, az nélkülözhető elem. És ebben a tökéletes társadalomban mégis vannak lehetséges bűnözők…

Bűnözők, akik bűnözőkre vadásznak

A bűnelkövetők elfogása vagy éppen “levadászása” a Bűnözéselhárítási Iroda egységeinek feladata. A történet főszereplői ezen iroda Első Egységének tagjai.
Tsunemori Akanét, az ifjú, ártatlan felügyelőnőt (aki a történet kezdetén lép szolgálatba) kiugróan magas egyetemi teljesítménye után szinte bárhova felvették volna, mint alkalmas munkaerőt, de a Bűnözéselhárítási Iroda volt az egyetlen hely, ahova csak ő nyert felvételt. Vele egyenrangú, de jóval tapasztaltabb kollégája, Ginoza Nobuchika felügyelő tartja őt szemmel. Elég szigorú a munkáját illetően és megtiltja Akanénak, hogy közel kerüljön az egység vérebeihez. Ők azok a rendszer által “lehetséges bűnelkövetőnek” titulált emberek, akik nem rehabilitálhatóak, így ők végzik az érdemi munkát: elkapják vagy megsemmisítik a Szibüllák által bűnözőnek bélyegzett személyeket. Név szerint Kunizuka Yayoi, aki érzelmek nélkül dolgozik és szakterülete a robotika; Karanomori Shion, a vonzó szőke adatgyűjtő és -elemző hölgy; Kagari Shuusei, akit nevezhetnénk a tipikus bohócnak – persze csak akkor, ha nem dolgozik; Masaoka Tomomi, a veterán Kényszerítő, aki szárnyai alá veszi az újonc felügyelőt és segíti, ha valamit nem ért a munkáját illetően; valamint Kougami Shinya, a rejtélyes vadászeb, aki – mint az a későbbiekben kiderül – egy igazi zseni. Nem véletlenül…

Ki bűnös? És ki jó?

Ez a kérdés merül fel Tsunemori felügyelőben, amint első bevetésének közepébe csöppen. Ő és munkatársai egyDominátor nevű fegyverrel dolgoznak, melyet a “Szibüllák szemének” is hívnak. Ez a fegyver csak akkor sül el, ha használója egy lehetséges bűnelkövetővel kerül szemtől szembe. (Vagyis a vérebeket is bármikor hatástalaníthatják vele.) Viszont a rendszer nem hibátlan: egy túszul ejtett, súlyosan bántalmazott, kétségbeesett lányt is likvidálandó személynek minősít, akit Kougami gondolkodás nélkül le is lőne (hiszen a Szibüllák utasítása megkérdőjelezhetetlen), de még mielőtt ezt megtenné, Akane őt lövi le saját akaratából.

Fehér, mint a hó…

Egy olyan világban, ahol minden ember egy számítógépes program utasításai szerint él, maradtak-e még emberi érzelmek és ítélőképesség? Vagy már mindenki rábízta magát a gépekre? Értékes-e még az emberi lélek, létezik-e még szabad akarat? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a maga módján történetünk gonosza is, Makishima Shougo, kihasználva mások elvetemült, torzult vágyait, melyek gyilkosságokban öltenek testet. Képes lesz őt megállítani bárki is? Vagy inkább elismerik a gondolatait és megkérdőjelezik a rendszert, amiben élnek?

Összességében egy komor, elgondolkodtató pszichológiai művet kaptunk, mely remélhetőleg (és Urobuchi Gen nevére való tekintettel) fordulatokkal és további kérdésekkel lesz teletűzdelve.
A karakterdizájn Amano Akira keze munkáját dicséri, ezért van az, hogy sok Katekyo Hitman Reborn! rajongó felfigyelt néhány szereplők közti hasonlóságra. A grafikára nem lehet panaszunk, mind a városképek, mind a szereplők szépen kivitelezettek. A zene úgyszintén illik az animéhez, mind az opening, mind az ending nagyon jól el van találva.
Én csak ajánlani tudom ezt az animét: megborzongat, de éppen ez a vonzereje.

Online részek:
KategóriákP

Vélemény, hozzászólás?