Qin Shiming Yue Zhi Bai Bu Fei Jian (2007) (magyarul)

Eredeti cím 秦时明月之百步飞剑
Angol cím The Legend of Swordsman
Magyar cím A kardforgató legendája
Egyéb cím(ek) Qin’s Moon – Hundred Steps Flying Sword
Besorolás anime, TV
Hossz 10 rész
Dátum 2007
Ismertető:
I.e 421. Hatalmas csaták dúlnak Kínában. A hatalomra éhes Ying Zheng Qin vezetésével, hat országot egyesítve létrejött a Kínai Birodalom. Az új uralkodó kíméletlenül leszámolt mindenkivel, aki ellenszegülni mert akaratával.

Bár hatalma így megszilárdulni látszott, az emberek elégedetlenek voltak. Szerencsére nem mindenki volt hajlandó beletörődni az uralkodó gonoszságaiba. Néhány képzett harcos – Ge Nie és a fiatal Tian Ming vezetésével – felveszi a harcot a zsarnok ellen. Bár az ellenállás hiábavalónak tűnik és az ellenség is hatalmas túlerőben van, a kardforgatók képzettségének és elszántságának hála, felcsillan a remény egy igazságosabb és szabadabb világ megszületésére.

Ez a páratlan technikával készült animációs film valós, megtörtént eseményeken alapul. Tanúi lehetünk a Kínai Birodalom alapításának, a Kínai nagy fal építésének és számtalan nagy történelmi csatát élhetünk át. A történet három évtizeden át követi hőseinket reménytelennek látszó küldetésükön.

(A Mirax honlapjáról)

Történet:
A sorozat története Kína egyesítése után kezdődik, mikor is Ge Nie (Guá Nyí) és Tian Ming (Tyián Ming) vándorútjuk során a császár embereibe botlanak. Ge Nie képzett harcos és az ellene kivezényelt teljes hadosztály sem bír el vele, a harc közben viszont sebet kap az oldalán, ezért orvosi ellátásra szorul. Tian Ming próbál meg gondoskodni róla, de végül a Mohisták (akik a császár ellenségei) mentik meg a férfi életét.

Mivel sokaknak nem tetszik a központi uralom és a különböző nézetek elnyomása, ezért szervezkedni kezdenek az uralkodó ellen. Eközben persze a császár sem pihen, ő is szövögeti saját tervét a lázadók elhallgattatására. A kardforgató legendájaelsősorban a politikai csatározások, a megvívott csaták, és a titokban szőtt tervek tükrében mutatja be Kína történelmének ezen szeletét. Ezzel párhuzamosan megismerhetjük a kor leghíresebb alakjait és végigkísérhetjük életüket, láthatjuk örömüket és bánatukat.

Megvalósítás:
A sorozat számítógépes animációval készült. Arra viszont mindenki készüljön fel, hogy nem egy Advent Children szintű megvalósítás vár majd rá, ha ezen anime mellett dönt. A karakterek kidolgozása és mozgása a ’90-es évek játékainak Intro-ira emlékeztet, az első 2-3 rész alatt kifejezetten zavaró tud lenni. Kell pár epizód, mire megszokja az ember, de ha ez sikerül, akkor észrevehetőek az egyes elemek egyedi és számomra tetszetős megoldásai. A karakterek jobban megnézve őket nem is olyan elnagyoltak (legalábbis a főbb szereplők). A női szereplők többségében szépek, főleg Yue karaktere lett nagyon részletesen kidolgozott.

Ami a hangzást illeti, e téren kicsit csalódtam. Az egyes háttérzenék eléggé kezdetleges módon vannak egymás után illesztve, néhol nagyon éles a váltás. Az OP viszont kárpótol mindenért. Nagyon jól sikerült dalt választaniuk hozzá, a dallam fülbemászó és kellemes, egyfajta “hősi” hangulatot áraszt, ami a “röpködős-kardozós” kínai eposzokra jellemző. Az ED is szép szám, habár az nem olyan kiemelkedő.

Kiadás:
A kardforgató legendája összesen 100 részes, mely 6 évadból áll. Az első évad 10 részes, ez jelent meg nálunk is a Mirax kiadásában 3 DVD-n. A második évadtól 18 részes évadonként, így jön ki a 100.

Magyar változat:
Lévén a sorozat kínai, így a karakterek szájmozgása is a kínai nyelvhez igazodik. Mivel én magyar szinkronnal néztem (habár kínai hang is került a lemezekre, de felirat nem, nem volt mit tenni), így néhol erősen látszott, hogy a magyar szöveget nem tudták igazán a szájmozgásra illeszteni. Voltak jelenetek, ahol a lekeverés után a fekete képernyőn is beszélt még egy-egy szereplő, hogy magyarul is végigmondhassa szövegét. Ezeket a hibákat viszont elnézhetjük, mivel a szinkron összességében jól sikerült. Habár a kínai neveket nem minden színész ejti ugyanúgy, de összességében élvezhető volt.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész

folyt köv….?

KategóriákQ