Rail Wars! (2014)

Infó:

Eredeti cím RAIL WARS!-日本國有鉄道公安隊-
Angol cím Rail Wars!
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014

Ismertető:

Rail Wars! – Avagy csodálatos újoncok a Vasúti Fronton
Ha egyetlen egy mondattal kellene összegeznem, hogy miről is szól ez a remek, nyári szezonos anime, azt hiszem, hogy ez a fentebb említett alcím találóan leírná. Összefoglalja, mire is számíthat a kíváncsi néző, amennyiben rászánja magát és ad egy esélyt ennek a műnek.
Nos, mielőtt túlságosan is mellékvágányra térnék, s elfogultan kezdenék áradozni a Rail Wars! címet viselő anime sorozatról, felvázolnám azt, hogy tulajdonképpen miről is szeretne szólni.
Valamint szeretném ezennel megragadni az alkalmat és bemutatni egyúttal a főbb szereplőit is, és végül, de nem utolsó sorban pedig azt, hogy miért is érdemli meg feltétlenül a figyelmünket.
Amit érdemes tudni róla
A történet egy olyan alternatív Japánban játszódik, ahol a vasutat nem privatizálták. Naoto Takayama egy átlagos középiskolás srác, aki arról álmodozik, hogy kényelmes állása lesz a Japán Államvasutaknál.
De a legnagyobb szerencsétlenségére vagy szerencséjére – majd idővel kiderül – ez az álma viszonylag hamar szertefoszlik, ugyanis őt és a társait egyáltalán nem oda veszik fel, ahová jelentkeztek, hanem a Japán Államvasutak által életre hívott átfogó, kiképzést biztosító rendszerbe, Munkahelyi képzés néven. A rendszer nem titkolt célja, hogy a képzésben résztvevő diákokat a Vasút Közbiztonsági Szolgálatának soraiba állítsa. Takayama már az első napján furcsa, már-már különc embereket ismer meg: pl. Sakurait, a keménykötésű, szexi, férfiutáló bajkeverőt; Koumit, a nagymellű szépséget, akinek félelmetes memóriája van; Iwaizumit, akire mindig lehet számítani, bár nem valami nagy szám a koordinációs képessége.
Szép lassan jó kis csapattá kovácsolódnak össze, akikben több közös pont van, mint amennyi elsőre látszik, és észrevehető, hogy egyeseket nemcsak a vasút iránti olthatatlan szeretet fűz össze, hanem valami több, valami felemelőbb érzés. De vajon mi?
Ha kíváncsiak vagytok a válaszra, akkor nézzétek meg ti is ezt a fenomenális sorozatot!
A kis csipet-csapat és segítőik

Naoto Takayama: Sakurai által nyámnyilának titulált srác, aki a vonatmániájával nagyon is beillik a különcnek nevezhető társai közé. A társaival ellentétben nem rendelkezik semmilyen különleges képességgel, ennek ellenére szinte mindenki megszereti így vagy úgy (elsősorban a lányok), hiszen szeretni való a maga módján és halálosan komoly is tud lenni, ha a helyzet úgy kívánja. Sakurai teljes ellentéte, mivel alapállapotban nyugodt, barátságos, konfliktuskerülő személy, és pont ez az legutóbbi tulajdonsága az, amivel kivívja bizonyos időközönként Sakurai nemtetszését.

Aoi Sakurai: Egyértelműen ő a kedvenc szereplőm, hiszen igazi egyéniség, s ezt minden egyes megmozdulásával alátámasztja. Igazi vérbeli harcos amazon, akit egyedül csak a bűntények megakadályozása és a harcok heve éltet. Emellett igazi kis tsundere személyiség, hiszen még őt sem tudja teljesen hidegen hagyni Takayama, bármennyire is próbálja leplezni az érzéseit ő és mindenki előtt. Sportos, keménykötésű, határozott, önfejű lány, de ugyanakkor érzékeny és kedves is, igen, bármennyire is hihetetlenül hangzik, de tud az is lenni. A közelharc és a távolsági harc is az erőssége, ami részben rendőr édesapjának tudható be.

Haruka Koumi: Egy ízig-vérig moe lány, akit kedvesség és ellenállhatatlan megjelenés jellemez, hiszen figyelemre méltó adottságokkal rendelkezik, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem, nem arra a bizonyos dologra gondolok most, nem, hanem arra, hogy a félelmetes memóriájának és tanulékonyságának köszönhetően a csapat értékes tagja. Ha Takayamáról van szó, rajongása és ragaszkodása nem ismer határokat, aminek az oka a múltjában keresendő. Egyéb különleges képességgel is rendelkezik, mégpedig azzal, hogy egyetlen egy kedves mosolyával képes olvadozó állapotba hozni Takayamát. Köztük nagyon is érződik egyfajta érzelmi kapocs.

Shou Iwaizumi: A K4-es Osztag szintén oszlopos tagja, bár nem sok szerep jut neki részenként, de ha baj van, lehet rá számítani. Hatalmas étvággyal rendelkezik, amit a sok edzés miatt igényel. Csapnivaló koordinációs képességgel rendelkezik, de igazi, bátor harcos, aki ha kell, megvédi a csapattársait. Olyan társ, aki mellett igencsak biztonságban érezheti magát az ember.

Hitomi Gonou: Nana közeli barátnője. S ugyanakkor a Tokiói Körzet Közbiztonságáért felelős Rohamosztag kapitánya. Szintén a keménykötésű, határozott lányok táborát erősíti. A Nemzeti Vasúttársaság Központi Akadémiáján az ő felügyelete alatt képezték ki Takayamáékat.

Nana Ilda: Egy kedves, vidám, szemrevaló fiatal lány, aki mellesleg a K4-es Osztag vezetője. Baráti kapcsolatot ápol Hitomival. Miután meglátja a Takayamában rejlő vezetői képességeket, nagyon szimpatikussá válik neki, olyannyira, hogy rövid időn belül ki is nevezi a kis csapat élére.

Noa Kashima: Egy népszerű idol, ebből fakadóan ő a megtestesült szépség és tehetség. Illetve a Nemzeti Vasúttársaság reklámarca. Teljesen odalesz Takayamáért, miután az Izui koncertjén megmenti az életére törő őrült támadótól.

Mari Sasshou: Takayama gyermekkori barátja, kiváló hallása sok mindenben a segítségére van. Rengeteg dolgot tud Takayamáról, mondjuk ez kicsit sem csoda. Pincérnőnek tanul. Segítőkész, kedves, jószívű lány, az igazi barát kategória, aki a bajban is az.

Amiért figyelmet érdemel
Egyedi, különleges anime történet.
Kellemes zenék.
Gyönyörű lányok.
A benne szereplő nem mindennapi vonatok – még ha nem is ezek kapják a főszerepet, azért megtudunk róluk egyet s mást.
Shounen + akció köntösbe bújtatott igazi ecchi, hárem, slice of life anime.
Összegzés
Nem feltétlenül ilyen történetvezetésre számítottam, de ettől függetlenül tetszett az egész sorozat, hiszen nem egy mindennapi témához nyúltak. Bár a főszereplőkről több minden is kiderülhetett volna és egyedibb jellemvonásokat is felmutathattak volna. Valamint jobb történetet kaphattunk volna, ha a készítők az ecchi helyett a romantikus szálat helyezik előtérbe, mert ugyebár ebben is nagy potenciál rejlett.
A grafikája hozta az elvárható színvonalat egy 2014-es animéhez képest, habár itt-ott lehetett volna még szebb is. Gyönyörű Openinggel és Endinggel rendelkező mű, melynek negyedik részében felcsendülő Borderless Journey című szám tovább növeli az értékét; a szinkronhangok pedig remekül el lettek találva.
Mindent egybevetve, egy remek nyári animéval van dolgunk, bár aki arra vágyik, hogy a vonatokat lássa a főszerepben, az miden bizonnyal csalódni fog, hiszen a hangsúly egyáltalán nem rajtuk van, hanem a tehetséges, ifjú gyakornokokon, akik bemutatják nekünk, hogy milyen szórakoztató és veszélyes is tud lenni a vasúti élet.
Hogy kiknek ajánlom?
Mindazoknak, akik egy kellemes, könnyed, szórakoztató animéra vágynak, gyönyörű lányokkal megfűszerezve, akiket nem lehet nem szeretni.

KategóriákR