Rain Town (2011)

Eredeti cím nincs megadva
Angol cím Rain Town
Egyéb cím(ek) rain town
Besorolás anime, ONA
Hossz 1 rész
Dátum 2011
Ismertető:
Szitál az eső…
Szitál az eső csendesen,
míg el nem ázom teljesen.
Minden cseppje kósza álom;
ami kell, így – megtalálom…?
~ Prok Dávid

Tartalom
Egy olyan városban járunk, ahol az eső folyton-folyvást esik. Egy mogorva, szomorkás, furcsa robotokkal teli város, ahol felbukkan egy sárga esőkabátos, szőke hajú kislány. Életteli, kíváncsi lényével felfedezőset játszik, majd rátalál egy bádogrobotra. Egy különös kapcsolat jön létre köztük, melynek érdekes következményei lesznek.

Az animéről
Az 1988-as születésű, Kyoto Seika Egyetem animátor szakán tanult Ishida Hiroyasunak nem ez az első rövidfilmje. A 2009-ben elkészült Fumiko’s Confession című díjnyertes műve után egy kicsit komorabb, nehezebben értelmezhető darabot készített, ám ez úttal nem egyedül. Két munkatársa, egyben csoporttársa, Komatu Masasi a zenében, míg Shougo Yoshida asszisztensként segédkezett a diplomamunka elkészítésén.

Ugyanazon napon -, március 6-án -, melyen Ishida bemutatta a rain townt, megnyerte a 9th Independent Animation Festivalnagydíját Mitaka városában, Japánban. Így már a Fumiko’s Confession után másodszorra nyerte el a fesztivál nagydíját.

Ez az anime erősen melankolikus, borongós hangulatú. A grafikát leszámítva, mondhatni teljes ellentéte Ishida előző művének. Az esős, egyhangú és szomorú városban az egyetlen reményforrás, élet a sárga esőkabátos kislány. A kislány a kíváncsi, felfedező és játékos ember megtestesítője, mely életet visz a városba és egy bádogrobot életébe. A világ színesebb és vidámabb lesz, azonban egyes képfelvillanások baljós előjelűek. Majd zavarossá válik minden, s elbizonytalanodunk korábbi gondolataink igazában.

Érdemes rászánni azt a kevés időt, melyet igényel. Azonban felhívnám figyelmeteket, hogy végig kell nézni, ugyanis, mikor elkezdik kiírni a stáblistát, a történet még folytatódik!

 

KategóriákR