Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin (2010)

Képtalálat a következőre: „Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin png”

Eredeti címRAINBOW 二舎六房の七人
Angol címRainbow: Nisha Rokubou no Shichinin
Egyéb cím(ek)Rainbow
Besorolásanime, TV
Hossz26 rész
Év2010
Ismertető:
Manapság – mondhatni – ritkaságszámba mennek a börtönös sztorival, illetve ezen háttérrel operáló alkotások, hisz valljuk be, annak idején a nagy filmes elődök és sorozatok már javarészt mind körbejárták az összes lehetséges elemét e témának, kvázi eljuttatva e szűk halmazt a totális végletekig. Nagy vállalkozó szellemről és ötletektől sziporkázó tehetségről tesz tehát tanúbizonyságot az, ha valaki mégis felkaparná a témát, kellően megragadván a benne visszamaradt kevéske lehetőséget. Jelen ismertető témája épp egy ilyen produktumot tár a tisztelt olvasó szemei elé, mely a 2010-es nagy hajrában látta meg a napvilágot, és a találó, de egyben figyelemfelkeltő RAINBOW címet kapta.
1955-öt írunk. A japán társadalom romokban hever. Alaposan megsínylette a háború borzalmait 10 év távlatából is. Egy busz suhan át az esős éjszakán. Egyik megállójában hat fiatalt és két keménykötésű úriembert vesz fel. A fiúk arca nem látszik, maszk van a fejükre húzva. Elítéltek mindannyian, kik e kegyetlen világ durva törvényeihez nem tudtak kellőképp alkalmazkodni. Olyasmit követtek el, mely nem maradt végül büntetlenül. A börtönben (bár nevezhetjük igazából javítóintézetnek is, tekintve, hogy egy, csakis a fiatalkorú bűnözőknek felállított létesítményről van jelen esetben szó) azonban hamar ráeszmélnek, hogy a kinti világ kegyetlenségei a falak közt is mindennapos események. Nem számíthatnak másra, csakis saját magukra, ám a hirtelen környezetváltozás, a rosszból még rosszabb irányba történő orientálódás mindenkit összezavarna, így talán nem is oly meglepő, hogy már rögtön az első napon balhéba keverednek. Cellatársuk, Sakuragi Rokurouta okozza a kellemetlenséget, kit először, mint negatív figura állítanak be, ám a fiúk hamar rádöbbennek, hogy ő lesz a benti világ egyetlen támasza számukra. Majd a hat fiút is jobban megismerjük. Megélhetésből és segítségnyújtásból származnak „bűneik”. Próbálták elkerülni a sötétséget, ám a szürke világ és törvényei végül erősebbnek bizonyultak. Együtt kell tehát túltenni magukat az intézetben váró megpróbáltatásokon, tűrniük kell az összes körülöttük felgyülemlő kegyetlenséget, hogy aztán, bő egy év után végül találkozhassanak annál a bizonyos fánál, azokat a bizonyos álmokat valóra váltva. Mind a heten. Szabadon.
A kissé emelkedett hangú sztori-mesélés után jöjjön, hogy mit is kínál számunkra a Rainbow, ha elhatározzuk magunkat mellette. Az talán már mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezúttal nem egy random tucat-sorozattal van dolgunk: Abszolút fanservice-mentes történet, mely hanyagol MINDEN (így, csupa naggyal) olyan elemet, melyek a mai animékből (sajnos) hiányozhatatlan kellékeknek minősülnek. Ha tehát angstelő csinifiúkat, nagymellű csajokat, lolikat vagy netalántán pozőrséget keresne valaki, az nagyon rossz helyen kapirgál, a Rainbow ugyanis nem erről szól! Megismertet az akkori világgal, tükröt állít a valóság elé, életszerű helyzeteivel és folyamatos csavarjaival pedig tovább igyekszik a nézőt a hidegrázás szélére juttatni. Szemlélteti, hogy hét fiatalkorú bűnöző hogyan is éli meg a benti világ kegyetlenségeit, sőt, továbbmegy! Vélhetőleg nem spoilerezek, ha azt mondom, a börtön utáni, kinti élet más lesz, mint mielőtt bekerültek, az anime pedig ezzel is megismertet. Talpra kell majd állniuk, vissza kell zökkenniük a normál hétköznapokba, munkát kell keresni, valamint visszailleszkedni a társadalomba. Ezen témákat feszegeti tehát a George Abe – Masasumi Kakizaki páros mangájának anime-adaptációja bő 26 részen keresztül, mely hol sírásra, hol együttérzésre késztet, mindvégig szolgálva a megfelelő mennyiségű érzelem-dózist.
Egyetlen dologgal maradt még adós az ismertető, az pedig a kivitelezés. A munkálatokért a Madhouse stúdió felelt, nevük pedig – mint tudjuk – garancia a minőségre, hisz olyan híres, nagynevű animék kerültek már ki a szárnyaik alól, mint Nana, Monster, Claymore, Death Note, Kaiji, vagy a most futó Highschool of the Dead. Az animáció-grafika kettősre tehát garantáltan nem lesz panasz, mint ahogy az aláfestő muzsikákra sem (az opening különösen fülbemászóra sikeredett). Seiyuu-fronton sem ér minket csalódás, hisz olyan nagy nevek is felbukkannak az animében, mint Paku Romi, Fujiwara Keiji vagy Koyama Rikiya, illetve külön kiemelném még Ishii Koujit, aki olyan mesteri szinten alakítja az idegbeteg őrt, Ishiharát, hogy minimum díjat érdemelne. 🙂
Száz szónak is egy a vége, a Rainbow egy kötelező anime mindazok számára, akik szeretik a mondanivalóval (is) rendelkező, kissé sötétebb hangulatú, komorabb műveket, és nem riadnak vissza a képernyőn történő, néha már erősen 18+-os jelenetektől.
Online részek:
 01. rész 02. rész 03. rész 04. rész05. rész
 06. rész 07. rész 08. rész 09. rész10. rész
 11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
 16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
 21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész
 26. rész

 

CategoriesR