Rakuen Tsuihou: Expelled From Paradise (2014)

Képtalálat a következőre: „Rakuen Tsuihou: Expelled From Paradise png”

Infó:

Eredeti cím 楽園追放 -Expelled From Paradise-
Angol cím Rakuen Tsuihou: Expelled From Paradise
Egyéb cím(ek) Exiled From Paradise
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész × 103 perc
Év 2014.11.15

 
Ismertető:

Előszó

Seiji Mizushima mester keze alól egy egész estés, remek megvalósítású és kiváló dialógusokkal teletűzdelt mű született – nagyon kevés hiányossággal.

Történet – dióhéjban

Angela Balzac, a DEVA űrállomás magas besorolású ügynöke az űrállomás vezetőitől feladatba kapja, hogy számolja fel a “Frontier Setter” kódnevű hackert – aki feltételezhetően a régi Földön bujkál. A hacker már többször behatolt a DEVA rendszereibe, és az űrállomás lakói számára közvetít a DEVA vezetőségének propagandájával ellentétes üzeneteket.

A DEVA lakói nem rendelkeznek fizikai testtel életük nagy százalékában, az itt született gyermekek elméjét 1600 nappal a születésük után digitalizálják, és onnantól fogva virtuális síkon léteznek. Lehetőség van fizikai testet kérni, de ez általában a fajfenntartás kivételével csak a DEVA hivatalos ügynökeinek jár, a régi Földre szóló missziók esetén.

Angelát leküldik tehát a régi Földre, ahol egy Dingo nevű ügynök várja, aki a DEVA helyi szabadúszó kapcsolata. Azaz várná, de Dingo késik a megbeszélt találkozóról, mert üldözi egy falka szörny. Mivel Angela azt hiszi, hogy a szörnyek csak úgy rátámadtak az ügynök-szabadúszó kapcsolatára, azért a robotjával pillanatok alatt felszeleteli a szörnyeket, mire kiderül, hogy Dingo szándékosan hozta a nyakukra őket…

Dingo első lépése, miután eladta a szörnytetemeket a régi Földön élő húskereskedőknek (akikkel előre meg volt beszélve, hogy lesz hús), hogy zsebre vágja a pénzt. A második lépése, hogy Angela és a DEVA közötti orbitális kommunikációra is képes egységet, Angela harci robotján szétlövi, indoklásként azt hozza fel, hogy ha a hacker ilyen könnyen képes volt betörni a DEVA rendszereibe, akkor egy szempillantás alatt kideríti Angela tartózkodási helyét, és a meglepetésszerű támadás lehetősége odavész.

Elindulnak tehát ketten Frontier Setter felkutatására és megállítására. Vajon sikerül nyakon csípniük a maradék emberiségre veszélyes hackert, vagy valami más is lapul a dolog mögött? Egyáltalán mi történt a Földdel? Mire készül valójában Frontier Setter?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén bomlik ki a történet 104 perc alatt, aminek a végén természetesen a nagy leszámolás se várat magára.

Megvalósítás

A grafika már-már a 2D-ből szabadfogásban kilépő 2.5D, személyes kedvencem. Elsőként ehhez hasonló megvalósítást talán az Appleseed Ex Machina hozott, de azóta látványosan fejlődött ez az ún. 2.5D-s megvalósítás, a régi videojáték grafikai megközelítésből sokkal jobban “animés” lett – szerencsére ez az élvezhetőséghez ad hozzá.

Hiányosságok és magánvélemény

Hiányosság… hát, nem sok van. Dingo megfelelően belevaló legény, pont eleget szemtelenkedik, egy kicsit lehetne rámenősebb, habár a karakteréhez ez a mennyiség is illik. Angela talán egy árnyalatnyival hamarabb megérthetné a helyzetet, de az meg a dialógusok minőségére menne rá. A történetet nem bonyolították túl, a végkifejlet is borítékolható, az akciójelenetek se nem gyorsak, se nem lassúak, mégis… A dolog működik, és remekül működik. Erősen ajánlott a pozitivistáknak és a nihilistáknak is megtekintésre.