ReLIFE (2016)

Képtalálat a következőre: „ReLIFE png”

Eredeti cím リライフ
Angol cím Nincs
Egyéb címek Re LIFE, ReLIFE
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész x 23 perc
Év 2016
Ismertető:
Yayoisou iskolás seinen mangája 2013-ban indult útjára a Comico mobilapplikáción keresztül, de Japánban 2014 óta már nyomtatásban is megjelenik a történet, amiből a 2016-os nyári animeszezonban mutattak be egy 13 részes animesorozat-adaptációt.

Történet

Kaizaki Arata egy 27 éves irodista, aki az első munkahelyén olyan traumát élt át, hogy annak hatására három hónap után kénytelen volt felmondani, és azóta nem találja a helyét sem a munka világában, sem az életben.
Egyik éjjel a sors összehozza hősünket Yoake Ryouval, a rejtélyes ReLife Kutatóintézet képviselőjével, aki egy új kísérleti stádiumban lévő terápiás programot ajánl a kilátástalan helyzetben lévő férfinak. Ennek keretében Aratának egy olyan gyógyszert kell bevennie, ami külsőleg visszafiatalítja őt 17 évesnek, majd egy teljes évig újra középiskolába kell járnia. Itt ismerkedik meg a zárkózott Hishiro Chizuru nevű diáklánnyal, valamint idővel több barátot is szerez az osztályában, akik segítségével Arata talán megtalálja a módját, hogy visszatérjen az életbe és boldog lehessen.

Szereplők

Kaizaki Arata a történet férfi főszereplője. Egy 27 éves irodista, aki mindössze három hónapot húzott le az első munkahelyén, de az ott átélt trauma óta pánikrohamok gyötrik, és sehol nem alkalmazzák. Kissé mogorva és magának való, ugyanakkor segítőkész és lelkiismeretes személy, aki korlátolt élettapasztalatai segítségével igyekszik orvosolni az osztálytársai lelki problémáit.
Hishiro Chizuru a harmadik évfolyam osztályelső diáklánya. Mivel híján van minden szociális készségnek, a mosolya pedig egyenesen vérlázító, ezért senkivel sem tud barátkozni az osztályában, amíg nem jön Arata, hogy segítsen neki megtörni a jeget.
Yoake Ryou szintén egy felnőtt férfi és a ReLife Kutatóintézet alkalmazottja, aki Aratával együtt visszafiatalodik, hogy osztálytársként felügyelje a kísérleti alany jellemfejlődését, emlékeztesse a szabályokra – Arata ugyanis nem azért lett visszaküldve, hogy diáklány háremet építsen magának –, valamint folyamatosan hősünk idegeire menjen a mindentudóságával.
Ooga Kazuomi Arata legjobb barátja az iskolában. Tanulmányait tekintve szintén osztályelső a fiúk között, a fizikai állóképessége azonban a főszereplőhöz hasonlóan siralmas. Emellett rendkívül naiv, ha szerelmi ügyekről van szó.
Kariu Rena egy harmadéves diáklány, a röplabda csapat oszlopos tagja. Mindenki az első perctől tudja, hogy szerelmes Kazuomiba, a srác azonban semmit nem vesz észre az egyértelmű jelekből.
Onoya An egy igazi genki lány, és ezáltal a baráti kör állandó hangulatfelelőse. Jó megfigyelőkészsége révén gyorsan kiismeri a karakterek jellemét, aztán gyakran játszadozik az érzéseikkel.

Megvalósítás

Yayoisou romantikus vígjátékából a TMS Entertainment animációs stúdió készített egy 13 részes animesorozat-adaptációt, amit a japán televíziók hétről hétre vetítettek a 2016-os nyári animeszezon folyamán, de a Comico előfizetéssel rendelkezők már július első napján letölthették mind a 13 részt. Így a megjelenését tekintve a sorozat egyetlen nap alatt véget is ért. A készítők közül most is a korábban kulcsanimátorként ténykedő rendezőt, Kosaka Tomochit érdemes kiemelni, akinek bár ez volt az első önálló sorozata, ő derekasan helyt állt mind a humoros, mind a drámai részek visszaadásában.
A sorozat rajzolása és az animáció valószínűleg nem fog semmilyen díjat nyerni, mert látszik rajta, hogy kevés tőkéből gazdálkodhatott a TMS Entertainment stúdió, azt viszont jól beosztották. Mivel egy slice of life animesorozatról van szó, így nem volt szükség sok mozgalmas animációra, a humoros részekhez pedig bőven megfeleltek a manga egyszerűbb rajzolást igénylő, super deformed alakos megoldásai. Egyedül az arcközeli beállítások és az érzelmek kifejezése igényelt részletesebb megjelenítést, de ezek a részek azt meg is kapták. Emellett a hátterek kialakítása és a színvilág is nagyszerűen passzolt az egyes szituációkhoz. Tehát összességében a látvány nem jobb egy átlagon felettinél, de ehhez a témához ennyi elég is.
A történet jól elegyíti a humoros és (tini melo)dráma részeket, szerencsére inkább az előbbi felé billentve a mérleg nyelvét. A mangából átvett reakciós poénok animációs formában és a szinkronhangokkal megtámogatva még hatásosabbak, mint olvasva. Nem egy hangosan nevetős darabot találunk közöttük, és a főszereplőnek mindig van valami jópofa reakciója, ami percenként feldobja a hangulatot. Ugyanakkor a karakterek felnőtté válása és a románc alakulása megköveteli a drámai részeket is, amelyekből szerencsére nincs sok, és nem húzzák őket két résznél tovább.
A románcok tehát alakulgatnak, a karakterek pedig fejlődnek, de mindezek ellenére az évad befejezése nem tekinthető kerek lezárásnak, hiszen a főszereplő második iskolai élete még folytatódik. Akit érdekel tovább, annak a manga 108. fejezeténél kell belefognia az olvasásába.
A szinkronhangokat már említettem, hogy rengeteget tesznek hozzá a már alapjáraton rendkívül szórakoztató humorhoz, de emellett minden más szituációban is helyt állnak a karaktereik szerepében. Éppen ezért minden egyes karakter már kezdettől fogva szerethető, ami persze főként az eredeti manga érdeme, de a szinkronszínészek is megerősítik ezt a tényt.
Ami viszont negatívan érinti a sorozat végső értékelését, azok az aláfestő zenék. A jelenetek alatti zenei aláfestésre már semmi pénz nem jutott, így függetlenül attól, hogy humoros vagy drámai szituáció zajlik éppen, csak egy nagyon olcsó és igénytelen zongorajátékot hallgathatunk, ami szinte soha nem illik az adott jelenetbe. Ráadásul majdnem ugyanolyan hangosan szól, mint a beszéd, ami még idegesítővé is teszi, míg hozzá nem szokunk, és onnantól már nem is figyelünk rá.
Az opening viszont kellemes, míg a minden részben különböző ending videók alatt olyan retro számok szólnak, amiket a főszereplő a 90-es évek végén hallgathatott. Ezek jól passzolnak a sorozat enyhén nosztalgikus, idilli hangulatához.

Ajánlom

A tini románcok és az iskolai vígjátékok kedvelőinek, illetve mindazoknak, akik nosztalgiával tekintenek vissza a középiskolás éveikre, valamint szeretik a második esélyt adó történeteket..

Online részek:
 01. Rész  02. Rész  03. Rész 04. Rész 05. Rész
 06. Rész  07. Rész  08. Rész  09. Rész  10. Rész
 11. Rész  12. Rész  13. Rész
OVA:
 01. rész  02. rész  03. Rész  04. Rész

 

KategóriákR