Rinne no Lagrange (2011-12)

Képtalálat a következőre: „Rinne no Lagrange png”

Eredeti cím 輪廻のラグランジェ
Angol cím Lagrange: The Flower of Rin-ne
Egyéb cím(ek) Rinne no Lagrange: Flower declaration of your heart
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2011 – 2012
Ismertető:
A Production I.G mintha lejjebb adta volna a színvonalat az utóbbi években, mivel olyan komplex sztorit, mint a Ghost in the Shellhez készült S.A.C. sorozatok, rég nem adott ki. Legutóbbi produkciója, a Rinne no Lagrange is inkább egy könnyed humorral bíró mecha vígjáték, édes leányzókkal a fedélzeten, kevésbé mély, de mégis szórakoztató történettel. A stúdió korábbi eredeti történeteihez képest belesüllyed a mainstream áramlatba, még ha van is benne egy leheletnyi apokaliptikus zönge. Mindezek ellenére a 2012-es téli évadból az egyik kedvenc sorozatom lett, hogy miért is?

A három grácia összeállt!

Sokan akarták már megmenteni a világot, a Bleach Ichigójától kezdve egészen a Puella Magi Madoka Magica hősnőjéig. Ezek közül azonban mindig a csini lányos felállás tetszett a legjobban (természetesen a helyes bishik után). Ebben gyökerezik a Rinne no Lagrange bája is. Három különböző, de alapvetően aranyos lányka talál egymásra egy küldetés során, amelynek nem kisebb a célja, minthogy egy húszezer évvel ezelőtti katasztrófa megismétlődésének álljanak útjába. Közülük először a minden lében kanál, állandóan melegítőben flangáló, extra segítőkész hajlamokkal megáldott Kyōno Madokát (Ishihara Kaori) ismerjük meg. A barna hajú leányzó szülei nélkül cseperedett fel, így magányosan tengeti életét, bár mindenki gondját-baját igyekszik megoldani egyedi klubjában, amelynek frappánsan „sweats” klub (melegítő klub) a neve. Egy végzetes találkozás azonban új lehetőségeket nyit meg előtte.

A magát földönkívülinek tituláló, Fin E Ld Si Laffinty (Seto Asami) – röviden csak Lan -, a hűvös, de határozottan tsundere vénával bíró szépség zaklatása zavarja meg Madokánk nyugis életét, aki rögtön egy furcsa háborúba rángatja bele hősnőnket. Ugyanis létezik három ősi mecha gépezet (Voxok), amelyeket csak a kiválasztottak képesek vezetni. Jelen esetben Madoka közéjük tartozik Lan mellett. Azonban a földön kívülről érkezett Lan birodalmát háború zúzta szét, így a Voxok félelmetes erejére újra szükség van. Csak egy a bökkenő. A Voxok olyan pusztító fegyverek, amelyek képesek előidézni akár a világvégét is.

A duo mellé nemsokára beszáll harmadiknak a bögyös, látszólag szeleburdi Muginami (Kayano Ai) is (szintén a földön kívülről érkezett hősnő). Ők hárman jó barátnők lesznek, a harcok és a Voxok is közelebb hozzák egymáshoz a lánykákat, na de a békés és sokszor nagyon is poénokkal teli mindennapjaik gyorsan véget érnek. A galaxisból ugyanis nemcsak olyanok támadnak rájuk, akik a Voxok erejét szomjazzák, hanem akadnak olyanok is, akik el akarják pusztítani őket. Árulás, nevetés (három lüke fiúnak köszönhetően – kik megpróbálják elpusztítani a Voxokat, nem éppen sikeres módon – ez messzemenően garantált), látványos robbanásokkal kísért harcok, gyerekkori traumák (éhezés, szeretett emberek elvesztése) kísérik végig a szereplők útját.

Több, mint világot mentő akció sorozat

Mivel tinilányok a főszereplőink, így elsősorban az érzelmeken van a hangsúly, tehát a karakterek egymáshoz fűződő viszonyán, ami bármennyire is rózsaszínnek tűnik elsőre a fentiek alapján, egyáltalán nem az. Féltékenység, félreértések, a barátság minden nyűgje és csodája a felszínre kerül, az összetartás, egymásban való hittől egészen a fájdalmas veszekedésekig. Az akciójelenetek közül van pár igen szépen kidolgozott pillanat, de határozottan nem ez az erőssége az animének. Sőt, az animáció gyakran ingázik a gyönyörű beállítások és elnagyolt kidolgozottságú képkockák között (legalább a drámai pillanatok vizuálisan is kimagaslóak). Minden epizódban kapunk egy-egy poénhadjáratot, amik kellemes kacagást generálnak. Én első pillanattól a szűkszavú, komoly arcú Lan rajongója lettem, aki földi köszöntésképpen ugat mindig egyet, ha pedig fél valamitől, akkor keménykedve tagadja le érzelmeit. Madoka tipikus jó kislány, mindenkinek jót akar, csak a saját önző érzéseivel nem tud egy hamar szembenézni.

Muginamiból kihozhattak volna többet is, erre adva volt a lehetőség egy árulással teli szerelmes dráma közepette, de aztán visszazökkent a maga klisés szerepkörébe (látszólag butuska, életvidám, de vág az esze, ha kell). Mindhárom lány múltbeli tragédiái gyönyörű pillanatokban elevenednek fel, a karakterek jellemének kidolgozottsága így hatalmas erőt ad a szériának.

A humor is erős fegyver szerencsére, főleg a 12 részes sorozat vége felé feltűnő loli vezetőnek köszönhetően, aki furcsán vonja magára a lányok figyelmét: vagy gonoszkodó tréfákat űz beosztottjaival, vagy szexuálisan zaklatja őket (nem figyelsz rám? akkor letapizom a kebleidet!). Ilyen perverz lolit én még nem láttam animében! Az egész persze egy ultramodern katonai bázison játszódik, miközben Lan és Muginami Madoka iskolatársai lesznek a tengerparti otthonában. (A csini lányok mellett vannak azért bishik is.)

Alkotók és érdekesebb infó bombák

Az anime openingje és endingje is nagyon megkapó, grafikailag is ötletes kompozíciókat kapunk, a zenei aláfestés terén is inkább a vidám hangulat dominál mindkettőben. Ezeket az aranyos zenéket Nakajima Megumi énekli. A sorozat 24 részes lesz, de két évadra bontva izgulhatjuk végig a csajok kalandjait. Az első évad 12 részét majd a 2012-es nyári évadbanfolytatják. A sorozat a Production I.G eredeti koncepciója (azért a Xebec is besegít az animációs munkálatokba), de már egy Media Factorys novella is született hozzá (ez volt az alapja is egyben), a 2011 szeptemberében indult manga verzióról nem is beszélve.

Az animét Suzuki Toshimasa (Heroic Age, Fafner mozifilm) rendezi, az eredeti (nagyon édes) karakterdizájnt Morisawa Haruyuki (Toaru Hikūshi e no Tsuioku mozifilm) készítette. Érdekesség, hogy a Nissan Motors is felfigyelt a szériára (végül is az eye-catching mechák kellő alapot adnak hozzá), és pár autójukat átfestették a sorozatbeli mechák megjelenésére, például Madoka zöld gépezetét (a Voxát Midorinak keresztelte el) – jó kis promóció ez a sorozatnak is, meg persze az autócégnek is. Ez a Lagrange Meets Nissan projekt alatt futó franchise. A sorozat szerintem azért is érdekes, mert van benne egy pici zöld filozófia is a Föld védelmével kapcsolatban, nem véletlen, hogy a három lány és mecháik a földet, a vizet és a szelet (levegőt) testesítik meg.

KategóriákR
Írta: