Roboteuwang Sseonsyakeu (1985) (magyarul)

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím 로보트왕 썬샤크
Angol cím Solar Adventure
Magyar cím Robotlázadás a Naprendszerben
Egyéb cím(ek) Robot King Sun Shark
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1985

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]Egy újabb érdekes koreai darabbal állunk szemben a Solar Adventure esetében. A mozifilm 1985-ben készült és érdekessége, hogy részben animációs, részben pedig élőszereplős. A film első 16 perce valódi szereplőkkel indítja meg a történetet, majd egyszer a film vége felé ismét élőszereplősre vált. A hagyományos és animált részek együtt adják ki a történetet és a valódi színészek saját maguk animésített énjével cserélnek helyet oda és vissza.

Történet: Dél-Koreában járunk, egy kisváros kis iskolájában. A tanárnő épp osztálykirándulásra viszi a gyerekeket, mikor “gonosz” észak-koreai kémek érkeznek a városkába és minden jó kapitalista polgár az alávaló kommunista kémek nyomába szegődik. A történetet bonyolítja viszont, hogy a két Korea harcába földönkívüli erők is belépnek mindkét oldalon. Az észak-koreai kommunisták az “ős gonosz” zöldbőrű űrlénnyel kötnek szövetséget, aki fejlett technikákkal látja el őket (először nem értettem, hogy a dél-koreai katonák kezébe hogy került lézerpuska). A teljesen ártatlan és eszméletlen pozitív kapitalista dél-koreaiak pedig megmentenek pár kék bőrű idegen gyereket, akikek együtt megpróbálják megfékezni a hű de gonosz ellent. Ehhez a kis iskolás csoport gyorsan militarizálódik és még mechákat is kapnak maguk alá, melyekkel elkezdik osztani az ellenséget és viszont.

Megvalósítás: Hát mit ne mondjak, ez a film is hozza a ’80-as évek koreai filmkultúra színvonalát. A karakterek groteszkek, a mozdulatok darabosak és mesterkéltek, a karakterek zuhanásai pedig egyszerűen elképesztőek. Volt egy jelenet, ahol hárman hullottak el egyszerre és a kép kockánként felvillant, és a zuhanó gyerekek véletlenszerűen el-el tűntek a háttér elől. Azt hiszem, ez volt a csúcs.

Magyar változat: Sajnos egy jó szinkronnal sem lehet feljavítani valamit, ami fényévekre jár a jótól, főleg ha menet közben változgatnak a szereplők nevei és ha 8-10 éves gyerekeket felnőtt szinkronszínészek játszanak el. Azért a próbálkozásért jár 1 piros pont.

Vélemény: A kapitalista eszme propagandájának ezen animált megtestesülése már-már a paródia határát súrolja így az új évezred elején megnézve, habár kétségtelen, hogy a maga korában teljesen komolyan gondolták a mondanivalóját. Nosztalgiázóknak és erős idegzetűeknek ajánlom (na nem a brutalitása miatt)..[/stextbox]