Ryokunohara Meikyuu (1990)

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím 緑野原迷宮
Angol cím Ryokunohara Labyrinth
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Dátum 1990

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

Történet:


Két fiatal főhősünk, Hiroki és Kanata már kisgyermekkoruk óta legjobb barátok. Szinte teljesen elválaszthatatlanok, a napok többségében egymásnál is alszanak. Hiroki nagy álma, hogy majd egyszer űrhajóssá válik, ám ehhez még a jegyein sokat kell javítania. Kanata életcélja elég homályos, de az biztos, hogyha legjobb barátja feljut a felhők fölé, ő a Földről integetni fog neki.

Egy nap Katana furcsa álmot lát, amelyben Hirokit egy láthatatlan erő el akarja tőle választani. Rémálmából azonnal felébred, de egyből megnyugszik, amikor meglátja maga mellett barátja mélyen alvó testét. A nap hátralevő része teljesen átlagosan telik. A két fiú iskola után – kivételesen – különválik, mert Hirokinak késő estig elhúzódó programja van. Ekkor még nem is sejtik, milyen szörnyű szerencsétlenség leselkedik rájuk. Kanata a hazafelé vezető úton egy kulcsot vesz észre a földön, ami váratlanul darabokra törik a szeme előtt. Ezzel egy időben fájdalmas gondolat hasít belé, majd gyorsan irányt változtat, de már későn érkezik. Barátja súlyos balesetet szenvedett, mégis csodával határos módon megmenekül a halál karmai elől. De sajnos minden csoda csak 3 napig tart, Hiroki lelke a baleset következtében kettészakad, és az egyik része a két világ között lebeg. Amíg Katana azon tűnődik, hogy mi változott meg barátjában az elmúlt időben, addig Hiroki lelkét egy gyönyörű fiatal lány, Fhalei próbálja elcsábítani. Hogy sikerül-e Fhalei-nek a két fiút egymástól elválasztania vagy Kanatanak megmentenie a legjobb barátját? A válaszra csakis az anime végignézésével derülhet fény, amiből még Fhalei sanyarú sorsát is megismerhetjük.

 

Karakterek:


Imanishi Hiroki: Határozott kiállásával és űrhajós álmaival a két fiú közül ő a férfiasabb jellem. Talán pont ezért szemelte ki magának Fhalei és próbálja megszerezni a lelkét.

Tokina Kanata: Hiroki legjobb barátja. Az anime során sokat nem tudunk meg róla, viszont legjobb barátjához fűződő szoros érzelmi kötődése egyértelműen nőies vonásokkal ruházza fel.

Fhalei: Gyönyörű, körülbelül 14 éves lány, akinek a lelke egy sötét labirintusban él. Hiroki „fényes” lelke menekülést jelent számára a sötétségből, ezért mindenképpen meg akarja szerezni magának.

 

Grafika és zene:


A történet megjelenítésében egy újabb ’90-es évek eleji, azaz már retro animét köszönthetünk. A szereplők megrajzolása annyira tipikus, hogy képtelenség lenne letagadni, a közreműködők között Kakinouchi Narumi (Vampire Princess Miyu, Vampire Dahlia) asszony ténykedését. De a mangaka nem csak a képi világra, hanem magára a történetre is nagy hatással volt. Az animében felcsendülő két dal jól illeszkedik a történethez, de valljuk be: a toplisták élét egyik sem fogja meghódítani, viszont kellemes hangzásúak. A többi olykor-olykor felcsendülő háttérzene inkább misztikus hangulatot kölcsönöz az OVA-nak.

 

Egyéni vélemény és ajánlás:


Mivel én nagy Kakinouchi rajongó vagyok, ezért ez az OVA számomra egy valódi gyöngyszem, még akkor is, ha magát a történetet nem ő találta ki. Ahogy Narumi mangáitól megszokhattuk, az animét is egy különös misztikus hangulat öleli körül, amiben olykor teljesen érthetetlen jelenetek tűnnek fel. Az biztos, hogy bár az alaptörténet elég egyszerű, a valódi pszichológiai háttér – ha egyáltalán van, és nem csak belemagyarázzuk – megértéséhez a többszöri megtekintés elengedhetetlen. Én minden olyan embernek ajánlom, akik szeretik a kicsit elvont, misztikus és a barátságokról szóló történeteket.

[/stextbox]