Saishuuheiki Kanojo (2002)

Eredeti cím最終兵器彼女
Angol címShe: The ultimate weapon
Egyéb cím(ek)Saikano
Besorolásanime, TV
Hossz13 rész
Év2002
Ismertető:
Egy alternatív világban, valamikor a 21. század közepén járhatunk, Japán egyik kisvárosában, Hokkaidóban. A világon sajnos háború dúl. Nem tudni, hogy ki, ki ellen harcol, csak sejteni lehet, mivel az egyik ellenséges katona angolul mondja el egyszavas monológját.
Hokkaidóban él Shuuji és újdonsült barátnője, Chise is, ők lesznek a sorozat főszereplői. Chise alacsony, butuska, nem jók a jegyei (kivéve a történelmet), kétbalkezes és nagyon lassú. Shuuji mégis járni kezd vele, miután a lány megkéri. Kapcsolatuk még újkeletű, mikor a várost lebombázzák. Egy cikázó bordó fényt látni és a repülők mind elpusztulnak, de a károk súlyosak és sok a halott. Shuuji nem sérül meg, viszont egyik barátja a romok között veszti életét. Mikor meglátja leereszkedni a fényt, elindul felé, és barátnőjét találja ott. Bizony. Chise Japán végső fegyvere, a harcos angyal, Shinigami (Halálisten), ahogy a katonák emlegetik. Hátából fémszárnyak állnak ki, karja fegyverré alakult. Mikor meglátja barátját, visszaváltozik, és sírva fakad. Shuuji átöleli, és vigasztalni kezdi, így kezdődik el valójában a kapcsolatuk.
Chise nem emlékszik, hogyan vált belőle a végső fegyver. Saját bevallása szerint mikor felébredt, már az volt. Valószínűleg elrabolták, és akaratán kívül tették azzá ami most, de ez nem játszik szerepet a történetben.
Kapcsolatuk a bizarr közös titok miatt, vagy ennek ellenére kezd elmélyülni, Shuuji is kezd beleszeretni a lányba. Feltűnik viszont régi szerelme, a nála jóval idősebb, mostanra férjezett Fuyumi-senpai, aki kisebb-nagyobb sikerrel ismét elcsábítja a fiút.
A két fiatal, Chise és Shuuji kapcsolata elég különös. Chise annak ellenére, hogy ügyetlen és félénk, egyszersmint a világot félelemben tartó szuperfegyver is. Tudja magáról, hogy fegyver, és mindent megtesz, hogy ne ennek megfelelően cselekedjen. Shuujinak is csak azért vallott eredetileg szerelmet, hogy legyen valakije, akihez tartozhat, akit szerethet, és aki szereti, hogy megőrizhesse emberi énjét.
Habár az anime teljes időtartama alatt háborúznak, csatajelenet szinte egy sincs. Ha van, akkor is csak a távolból szemlélhetjük. A hangsúly nem a háborún, hanem azokon van, akik vívják, az embereken. Rengeteg katonát ismerhetünk meg, akiktől sajnos mind el is kell búcsúznunk. Megtudhatjuk miért harcolnak, mi motiválja őket, és hogy bizony ők is jó emberek, szenvednek, félnek és csak a szeretteiket védik.
Eközben végig kell néznünk Chise szenvedését. A lány kettős személyiség. Az emberi énje küzd a benne élő fegyverrel, a skizofrénia határait súrolva. Rengeteg embert öl meg, és lelkiismerete egyre nehezebb. Egyfelől meg akar halni bűneiért, másfelől viszont élni akar, élni és szeretni.
A világ eközben folyamatosan pusztul, naponta újabb nagyvárosok tűnnek el a föld színéről. Hokkaidóban is csak azért van béke, mert Chise itt él, és megvédi az itt lakókat. De az ő ereje sem végtelen és pusztulás végül ide is elér.
Mit tehet két szerelmes a világvége küszöbén, ha már nem maradt semmi remény, ha már mindenki más halott?
Elképesztő anime. Félelmetesen jó, sokkolja a nézőt, elgondolkodtatja, kétségbe ejti, könnyeket csal a szemébe, vagy éppen mosolyt az arcára. De akár így, akár úgy, a szereplők érzelmei kivetülnek a képernyő előtt ülőkre is. A kerettörténet miatt a sci-fi, akció műfajába sorolhatnánk, de ne tegyük. Ez mind csak a héj, valami sokkal mélyebb tartalom burka. Ez egy szerelmi történet, egy dráma, ez “Kicsiny Földünk utolsó szerelmes dala”, amit mindenkinek meg kell hallgatnia, legalább egyszer!
Online részek:
01. rész02. rész03. rész04. rész05. rész
06. rész07. rész08. rész09. rész10. rész
11. rész12. rész13. rész

 

CategoriesS