Sakasama no Patema (2013)

Képtalálat a következőre: „Sakasama no Patema png”

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím サカサマのパテマ
Angol cím Patema Inverted
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 2013

[/stextbox]

 [stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

“A nagy változás miatt a bűnösök lehullottak az égbe…”

A múlt
Az emberiség megpróbálta kihasználni a Föld gravitációját mint erőforrást. A kísérlet elbukott és a gravitáció vonzás ereje megfordult. Az emberek és minden más is ‘lehullott’ az égbe… A kísérlet miatt létrejött egy olyan “világ”, ahol az emberekre és a tárgyakra fordítva hat a gravitáció. Ezek az emberek a föld alá költöztek, míg felettük, Aigában a “tökéletes világban”, az embereknek megadatott a kék égbolt és a csillagok csodálatos látványa.

Történet
Patema abban az elzárt világban élt, ahol az emberek nem is ismerhették a régi világot, sosem láthatták a kék égboltot vagy a csillagokat. Egy barátja, Lagos sokszor látogatott el Aigába, de egy nap nem tért vissza többé. Egy fényképet hagyott emlékbe Patemának az “Igazi Világról”, amin egy csodálatos égbolt látható. Patema arra vágyott, hogy eljusson erre a helyre.

Eközben Aigán egy Age nevű fiú, az égbolt szépségében gyönyörködött és azt érezte, hogy nem illik bele ennek a világnak a társadalmi normáiba, ahol “bűnnek számít az ég felé tekinteni”. A várost már generációk óta egy zsarnok család irányítja, ahol szigorú szabályok uralkodnak és teljesen bezárkóztak abba a tudatba, hogy a világuk úgy tökéletes, ahogy van. Azok az emberek, akik tönkretették a világot számukra már nem is emberek, így nem kívánatos személyek Aigán.

Egy nap Patema elindul a másik világba, ahol egy félelmetes ténnyel kell szembesülnie… Számára a gravitáció a másik irányba működik, így az áhított égbolt félelmetes mélységgé változik. A másik világba “pottyanásakor” megismeri Age-t, aki segít neki, hogy ne essen le az égbe. A helyi uralkodó hamar tudomást szerez arról, hogy egy “Fordított” érkezett a városába és mindenképpen meg akarja kaparintani magának.

Megvalósítás
A mű Yasuhiro Yoshiura-tól származik, akitől ismerős lehet a Pale Cocoon, a Eve no Jikan és a Mizu no Kotoba. Nem sok művet láthattunk még tőle, de ha így halad, remélem még nagyon sok hasonló művel gazdagítja tovább az anime műfajt. A látványvilág 2013-as animéhez megfelelően kielégítő és a megvalósítás is rendkívül színvonalas. Sok háttérinfót nem kaptunk róla, ezért csak magáért tud beszélni a film. A képsorok önmagukban figyelemfelkeltők a szépségükkel vagy például a bizarrul lényegre törő borító kép, ahol a két főszereplő egymást átkarolva áll a képen, de a lány fejjel lefelé van. A zenék átlagosak, de jól passzolnak a történethez, az ending kifejezetten szép lett, érdemes végighallgatni a film végén.

Ajánlás
Tökéletes kikapcsolódást nyújthat mindenkinek, aki szereti az ilyen jellegű sci-fiket. Elgondolkodtató és meglepő csavarokkal ellátott történet. Kicsit megkavaró lehet, hogy mindig más perspektívából mutatják a két világot (vagyis, hogy épp ki kinek van fejjel lefelé), a végére nagyon össze kellett szednem magam, hogy átlássam térben a két világot, de pontosan ez teszi különlegessé ezt a filmet.

[/stextbox]