Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru (2015)

Képtalálat a következőre: „Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru png”

Eredeti cím 櫻子さんの足下には死体が埋まっている
Angol cím A Corpse is Buried Under Sakurako’s Feet
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész × 25 perc
Év 2015.10.08
Ismertető:
Véleményem szerint nincs olyan ember, aki ne hallott volna a detektívek nagyágyújáról, a Doyle mester által megalkotott Sherlock Holmes-ról, valamint hű társáról, Watson doktorról. Nem egy történetben próbáltak már meg hasonló párost létrehozni: egy zseniális nyomozót, és kevésbé tehetséges, de hűséges társát. Egy hasonló párossal találkozhatunk a Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru című krimi animében is, amely a 2013-óta futó light novel adaptációja.

Történetünk elején megismerjük Tatewaki Shoutarou-t, egy fiatal középiskolás fiút, aki kortársaihoz képest kicsit érettebb, és kissé zavarónak találja, hogy a városuk nem tart lépést a korral. A fiúnak van egy különös ismerőse, Kujou Sakurako, egy gyönyörű fiatal nő, aki gyerekkora óta vonzódik a csontokhoz. Nem véletlen, hogy felnőtt korára oszteológus lett, egy olyan személy, aki megtisztítja, és összeállítja a csontvázakat. Mivel Sakurako testesíti meg történetünk Sherlock-ját, nem csoda, hogy hihetetlen intelligenciával, logikával és minden témára kiterjedő ismerettel rendelkezik, valamint nem igazán szereti az embereket. Két főhősünk gyakran keres csontokat különböző helyeken, amelynek köszönhetően olykor belefutnak néhány bűnügybe is.

Az anime rengeteg pozitívummal és negatívummal is rendelkezik, úgyhogy vegyük őket szépen sorra:
A grafika kifejezetten szépre sikeredett: az egész hihetetlenül színes és fényes, de lehet, hogy egyeseknek pont ez nem fog tetszeni. Ahol kell, ott képes kellően misztikus hangulatot kelteni, és a belső tereknek is megvan a maguk varázsa. Bár, hogy miért világít a kutya, arra nem sikerült rájönnöm.
A zenék is remek aláfestésül szolgálnak az adott jelenetekhez. Az opening egy pörgősebb szám, az ending pedig egy nyugodtabb, lezáróbb jellegű, de mindkettő szövege igen érdekes.
A két főszereplő is nagyszerű alapot szolgál az animének: Sakurako tudása lenyűgöző, arrogáns, de néha gyerekes viselkedése pedig kifejezetten érdekes karakterré teszi. Shoutaro elsőre hozzá képest jellegtelennek tűnhet, de igazságérzete és “átlagembersége” tökéletes ellensúly detektívünk különlegességéhez képest. Kettejük kapcsolata szerencsére nem szerelmen alapszik, Shoutaro inkább tiszteli a fiatal oszteológust, és jó szívének köszönhetően próbálja őt a jó útra terelni. Érdekes még, hogy a történet nem kettejük megismerkedésével kezdődik, és kapcsolatuk hátteréről csak később kapunk információkat.
Ami kicsit zavaró, hogy két ilyen erős jellemű főszereplő mellett a mellékszerelők képesek kicsit elveszni. Bár van néhány visszatérő szereplő, de eléggé egysíkúnak és átlagosnak hatnak.
A bűntények összességében nem rosszak, de egy komoly krimirajongó számára nagyon egyszerűek, és könnyen megoldhatóak lehetnek. Viszont mindegyik képes kicsit elszomorítani bennünket, mert a körülmények gyakran igen tragikusak.
A történet az egyik olyan dolog, ami kissé vegyes érzelmeket keltett bennem: az elején szinte epizodikus a történet, csupán a két főszereplő viszonya fejlődik fokozatosan, de a végére próbáltak valami főgonoszt is beletenni, ami szerintem kicsit erőltetetten hat.
Elég sok olyan témát felhoz a történet, amelyekkel a hétköznapokban nem nagyon találkozunk: ilyenek a csontok, az emberi biológia, az irodalom vagy akár a festészet. Ennek köszönhetően rengeteg új ismerettel gazdagodhatunk az anime végére.

Összességében egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem ezt az animét. Sakurako minden jelenetben érdekes, és élvezetes őt nézni, a bűnügyi rész inkább a lélektaniságra fekteti a hangsúlyt, de így is izgalmas, a megvalósítás pedig tökéletesen megfelel az ízlésemnek. Aki egy elgondolkodtató, olykor kissé érzelmes történetet szeretne nézni egy különleges főhősnővel, az nyugodtan tehet vele egy próbát.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész

 

KategóriákS
Írta: