Samurai Champloo (2004)

Képtalálat a következőre: „Samurai Champloo ico”

Eredeti cím サムライチャンプルー
Angol cím Samurai Champloo
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész × 24 perc
Dátum 2004.05.20 – 2005.03.19
Ismertető:

Keletkezés:
Ennek a fantasztikus, 26 részes anime sorozatnak a írója és rendezője nem más, mint a sokak számára már jól ismertShinichiro Watanabe, akinek többek között a nevéhez fűzhető a híres Cowboy Bebop TV sorozat és filmje. Emellett az amerikai koprodukciós Animátrix-ból két epizódot, a Kölyök történetét (Kid`s Story) és a Detektív történetet (A Detective Story)is ő rendezte.

Az anime címéről:
A “Champloo” az okinawai nyelv (a japán Ryuku-szigeteken beszélt nyelvek egyike)”chanpuru” szavából ered, vagy más néven a”goya chanpuru”-ból, ami egy szőlőből összekevert és megsütött ételt jelent. Magában a chanpuru szó jelentése összekeverni, így tehát a Samurai Champloo-t úgy lehetne lefordítani, hogy “Szamuráj Keverék” vagy “Szamuráj Felkavarás”.

Az anime műfaja:
A rendező a korábbi Cowboy Bebop-hoz hasonlóan ebben az animében is több műfajt kevert egybe -innen ered az anime címe-. Stílusának alapját Okinawa, a hip-hop, a modernkori Japán és a szamurájok adják, amik ráadásul pazar humorral vannak megfűszerezve. A sokszínűségének köszönhetően egy igencsak egyedülálló alkotást láthatunk.

Az alaptörténet:
Történetünk az Edo korszakban (1603-1868) játszódik, ahol Fuu, a női főszereplő egy fogadóban dolgozik felszolgálóként. A helyi földesúr fia és annak pár embere ebben a fogadóban iszogatnak, valamint a modortalan viselkedésükkel nagyon felhúzzák a fiatal lányt, aki nem tud mit csinálni ellenük. Ekkor lép be az ajtón a másik főszereplőnk, Mugen, aki felajánlja Fuu-nak, hogy némi pénzért cserébe végez azzal a pár gazemberrel, de a lány ezt visszautasítja. Ezzel párhuzamosan megismerkedhetünk az utolsó főszereplőnkkel, Jin-el, aki belekeverte magát a földesúr pénzbehajtásába, ahol megölte a földesúr három legjobb emberét.

Most, hogy ismertettem a főszereplőket, ugorjunk egy picit vissza a fogadóba, ahol Fuu véletlenül leöntötte a földesúr fiát, aki ezek után le akarta vágni az ügyetlen lány ujját. Ekkor kiáltott egyet Mugennek, aki egy szempillantás alatt felfordulást csinált a kisebb bandával. Ekkor a földesúr fia megfenyegette, hogy hamarosan megérkeznek az apja legjobb testőrei és elbánnak Mugennel. Nem sokkal ez után beállít Jin a fogadóba, majd Mugen habozás nélkül rátámad abban a hitben, hogy megölheti az említett három testőr egyikét (akik ilyenkorra már halottak). Az egész csete-paté úgy ér véget, hogy leég a fogadó, majd ők ketten a földesúr palotájában ébrednek föl. Mivel a földesúr fia meghalt a tűzben, ezért fejvesztésre ítélik Mugen-t és Jin-t. A kivégzés napján a végrehajtók kardjai alól sikerül megmenekülniük, sőt mi több, több tíz katonával végeznek menekülés közben, beleértve a földesurat is. Végezetül megérkezik Fuu, akinek sikerül kimenekíteni őket. Érmefeldobással eldöntik, hogy a mentőakcióért cserébe testőrként végigkísérik Fuu-t a vándorútján, amíg meg nem találja a Napraforgó Illatú Szamurájt. A három főszereplő kisebb-nagyobb bajokkal övezett vándorútját (pénzhamisítók, bordélyházak, fejvadászok, zombik, baseball-meccs ^^) 25 epizódon keresztül követhetjük szemmel, ahol folyamatosan szembesülniük kell múltbéli tetteikkel.

Karakterekről röviden:
Fuu (jelentése: szél): ő egy energiával teli, bátor lány, aki imád enni. Kb. 15 éves lehet, de nagyon jól megállja a helyét a két kardforgató oldalán, emellett sokszor ő ápolja, segíti a két harcost. Van egy nagyon édes Momo (jelentés: barack) nevű repülő mókusa, aki ideje nagyrészét a lány kimonójában rejtőzve tölti és baj esetén előjön segíteni Fuu-nak.

Jin (jelentése: erény, érték): nagyon jól képzett, higgadt-vérű ronin, aki a hagyományos kenjutsu stílusban harcol. Megfontoltan cselekszik, szinte soha nem kerül bajba saját baklövéséből. Szemüveget visel, ami ekkoriban még nagyon szokatlan eszköznek bizonyult Japánban. Derékhez erősített daisho-kkal harcol (tradíciós japán fegyver).

Mugen (jelentése: végtelen – utalnak is rá az animében ^^) ő egy tapintatlan, szemtelen és goromba csavargó, bűnöző, akiRyukyu szigetén (Okinawa régi neve) nevelkedett. Ez egy független kereskedőváros volt, amiről köztudott, hogy bűnözők lakhelye. Egy vad, szokatlan harcstílusa van, ami a capoeira és a break-tánc ötvözéséből ered. Rengeteg felesleges mozdulata van, harc közben egyáltalán nem használja a fejét, ő csak szimplán szeret harcolni. Mondhatni, hogy teljes ellentéte Jin személyiségével. Lábán getákat visel (tradíciós japán lábbeli), aminek a talpa fém lapokkal van fedve védekezés céljából. Hátán hordja nihonto-ját (más néven japán kard), amit a valós történelemben betiltott a Tokugawa kormány.

Megjelenítés és hangzás:
Grafikája egyszerűen pazar! Nagyon részletes és aprólékos, valamint a harcjelenetek ábrázolása lenyűgöző. Csak egy openingje van Nujabes feat. SHINGO2-től a “Battlecry (=Csatakiáltás)”, ami hip-hop stílusú. Ennek a szövege és dallama nagyon jól illik az animéhez. Ezzel ellentétben viszont öt endingje is van. Az “alapvető” ending egy lassú zene “Shiki no Uta (=A szezon zenéje)”címmel, amit “Minmi” készített. Emellett külön záró dala van a 12,17,23,26. részeknek. Az aláfestő dallamai szöveg nélküliek és nagyon jól passzolnak az adott jelenetekhez. Ezek közül sok lassú, romantikus és/vagy szomorú.

Szinkronhangok:
Két főszereplőnek is híres szinkronszínész készítette a hangját: az egyik Fuu hangja, amit Ayako Kawasumi készített. Emellett még hallható a .hack//G.U. Trilogy-ban (Atoli), a Fate/stay night-ban (Saber) és számos egyéb animében.

A másik pedig Mugen hangja, amit Kazuya Nakai készített. Ő szintén sok más animében hallható, többek között a Noein – To Your Other Self-ben (Karasu) és a Trinity Blood-ban (Tres Iqus).

Egyéni vélemény és ajánlás:
Személy szerint nekem eszméletlenül tetszett, az első háromba biztosan benne van a kedvenceim közül. A zenéit már előtte is nagyon szerettem és sokat hallgattam, de mialatt néztem az animét, meg most így utána még többet hallgatom őket. Az openingje és endingjei nagyon tetszenek, főleg az utolsó epizód záró dala, a “San Francisco” Midicronica-tól. A karakterek egyszerűen elvarázsoltak (még Mugen is ^^). Külön tetszett benne, hogy néhány epizód után térképet mutattak a három vándorló addig megtett útjáról, valamint amikor egy narrátor szerepében beszéltek az animéről néhány részben. A zombis rész valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni, de azért ne hagyja ki senki se. Nekem legjobban a baseball-meccses rész tetszett, azon nevettem a legtöbbet. Őszintén szólva nem tudom külön ajánlani senkinek, mivel annyira sokszínű, érdekes és nagyszerű anime, hogy bátran ajánlom mindenkinek! Viszont akció és szamurájos műfaj kedvelőknek kötelező darabként ajánlanám!!^^ Végezetül azt még elárulom, hogy én csak ennyit mondtam, miután befejeztem: “Jaj, de jó volt, Istenem!”^^

Jó szórakozást hozzá!

Online részek:
01.RÉSZ 02.RÉSZ 03.RÉSZ 04.RÉSZ 05.RÉSZ
06.RÉSZ 07.RÉSZ 08.RÉSZ 09.RÉSZ 10.RÉSZ
11.RÉSZ 12.RÉSZ 13.RÉSZ 14.RÉSZ 15.RÉSZ
16.RÉSZ 17.RÉSZ 18.RÉSZ 19.RÉSZ 20.RÉSZ
21.RÉSZ 22.RÉSZ 23.RÉSZ 24.RÉSZ 25.RÉSZ
26.RÉSZ

 

KategóriákS