Sankarea (2012)

Képtalálat a következőre: „Sankarea ico”

Infó:

Eredeti cím さんかれあ/

japán
Egyéb cím(ek) Sankarea TV
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2012

Ismertető:

A Sankareával – mely címét a főszereplőről kapta – először manga formájában találkozhattunk 2009. december 9-én, mikor első fejezete kiadásra került a Bessatsu Shounen Magazine-ban. Hattori Mitsuru ma is publikálja talán egyik legsikeresebb művét. Így nem is volt kérdés, hogy anime adaptáció készül hozzá. Erre a 2012-es tavaszi szezonban került sor.

► Átlagos élet álma a halálon túl?!

A zombik már a középkortól ismertnek számítanak. A modern horror történetekben sem mások ezek a lények, mint újjászületett tetemek, magyarán élőhalottak. Történetünk főszereplője, Furuya Chihiro ezekért a lényekért rajong. A szobájában mást sem látni, mint zombis figurákat, plüssöket, DVD-ket, posztereket és egyéb hasonló tárgyakat. Legboldogabb pedig akkor lenne, ha egy olyan barátnője lehetne, aki maga is zombi. Egy szentélyben lakik vallásos apjával, kissé csendes, otthon sokat segítő húgával és szenilis nagyapjával. Persze ne felejtsük el, ott van még Baabu, a fiú szeretett macskája. Viszont egy nap sajnálatos módon a szürke cicus elpuszult, mikor egy autó elütötte. A családot is, de leginkább Chihirót rázta meg a macska elvesztése.

Mit tehetne ilyenkor egy zombiőrült, törődő gazda? Fogja a vásáron vett ősi könyvét és minden áldott éjjel egy elhagyatott épület belsejében tölti idejét. Ő legalábbis ezt teszi. A könyvben található recept segítségével egy olyan főzetet próbál kikeverni, amivel visszahozhatja elhunyt macsekját az élők sorába. Viszont akadt egy kis gond, a könyv olyannyira ősi volt, hogy egy részt el sem tud olvasni. Így hát minden lehetséges növényt beszerez az ital elkészítéséhez.

Az elhagyatott területre nem csak ő tart igényt esténként, hanem a közeli gimnáziumba járó, igen gazdag családból származóSanka Rea. Itt adja ki magából azokat a felgyülemlő indulatokat, amelyeket a családja előtt nem képes. Otthon egy mintaanyának nem mondható nő és egy pszihológiai esetnek betudható apa várja. Hogy levezesse feszültségét, egy kút mélyébe ordít torkaszakadtából. Chihiro mindennap figyeli, mikor egyszer csak a lány észreveszi őt. Mindketten zavarba jönnek, de hamar túl lesznek ezen. Chihiro elmagyarázza, hogy miért jár a bowling pálya termébe minden nap. Rea úgy dönt, hogy segít a fiúnak és ő is szerez pár hozzávalót a főzethez. Valamint megígérteti főhősünkkel, majd ha egy nap meghal, hozza vissza őt az életbe…

► Érdekességek

    • A modern zombik, ahogyan ma a filmekben és a könyvekben ábrázolják őket, általában buta, érzelmektől mentes szörnyek, akiknek emberi húsra fáj a foguk. Így van ez a leghíresebb zombis animékben is, mint például a Highschool of the Deadben. Ám a Sankarea atyja más elképzelésekkel nyúlt hozzá a témához. Hasonló, mégis egyes dolgokban eltérő szemszögből közelíti meg a zombik kultuszát. Így megfigyelhetjük, milyen is lehet az élet a halál után.

 

  • A sorozatban nagy hangsúlyt fektetnek a Hydrangea macrophylla nevű növényre, magyarul a hortenziára. A már eredetileg is Japánból származó, igen kedvelt kerti virág minden egyes része mérgező. Ez az animében is elhangzik, nem is egyszer. A levele viszont olyan anyagokat tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a történet előrehaladtával.

► Akiknek köszönhetjük

A karakterdesignért is felelős animációs rendező, Kyuuta Sakai ugyanezekben a feladatkörökben például a Steins;Gate című animében munkálkodott. A zenén Yukari Hashimoto dolgozott csakúgy, mint a Toradora! és Mawaru Penguin Drum sorozatok esetén. Az OP a nano.RIPE zenekar érdeme – ami mellesleg egyik kedvencem a szezonból –, ez a második közreműködésük animék terén a Hanasaku Iroha után. Az ED egy lassabb, hangulatos szám Annabeltől, aki többek között az Another és Canaansorozatok záródalát énekelte. Az animációt pedig a jól ismert Studio DEEN készítette.

► Szerintem…

Már most, a sorozat befejezte előtt azt állítom, hogy egy nagyon jó művel lesz dolga annak, aki belekezd. A grafika hozza az elvárt színvonalat. Olyan híres seiyuuk kaptak szerepet, mint például Kimura Ryohei, Yahagi Sayuri és a macska hangját megszólaltató Fukuen Misato. A műfajok és témák sokasága és különbözősége jól mutatja, hogy milyen sokrétű animéről beszélhetünk. Tökéletesen keverednek benne a horror, a vígjáték, az ecchi, a romantikus és egyéb elemek. A történetvezetés talán egy kicsit lassú, de jól kidolgozott. A részek egyre inkább érdekesebbek és alig bírja kivárni az ember, hogy láthassa a következőt. Akinek egy kicsit is felkeltette az érdeklődését ismertetőm, az bátran vágjon bele a sorozatba!

4/5 (1)

Kérlek értékeld az animét

KategóriákS

Vélemény, hozzászólás?