Seikimatsu Occult Gakuin (2010)

Képtalálat a következőre: „Seikimatsu Occult Gakuin png”

Eredeti cím 世紀末オカルト学院
Angol cím Occult Academy
Egyéb cím(ek) Zaidanhoujin Occult Designer Gakuin
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész × 24 perc
Dátum 2010.07.06 – 2010.09.28
Ismertető:
Okkultizmus. Mindenki tudja mi az, ám pontosan mégse tudja meghatározni, mit értenek alatta. Néha kicsit többet is beleszövünk, mint amennyit valójában takar. De mit ír erről egy lexikon?

Okkultizmus: vallási jellegű irányzat, amely bizonyos vagy tényleges jelenségeket természetfeletti eredetűnek tart, mert úgy véli a tudomány eszközeivel megmagyarázhatatlanok. A XIX. század közepe óta több irányzata létezik. Az egyik irány a spiritizmus, az elhunytak szellemeitől származtatja a titokzatos jelenségeket. A másik irány a teoszófia a természeten kívüli erőktől. Hitük szerint a természetfeletti mélyebb megismerését segíti az elmélkedés, az anyag legyőzése szellemi úton, az emberben rejlő titokzatos erők feltárása.

Valóban vannak megmagyarázhatatlan dolgok a világunkban: a kísértethistóriák, amelyek főleg Angliára és Írországra jellemzőek, a pszichokinetikus erők, mint a telekinézis, a telepátia és a pirokinézis, a Cottengley-i tündérek esete, a Hexam-i fejek átka vagy éppen a reinkarnáció. Napjainkban a földönkívülieket is hajlamosak vagyunk ide sorolni, noha ez inkább a science-fiction témája. A spiritizmus és az ősök szellemeinek tisztelete, valamint a “vérség” erősen hatott több XX. századi fasiszta-náci irányzatú diktatúrára, melyekből a leghíresebb és több könyvtárnyi anyag csak a hitleri III. Birodalomról szól.

De ha valami ilyen titokzatos és megfoghatatlan, mégis miként lehetne a lehető legjobb módon történetet szőni köré, amelybe MINDEN benne van, amit napjainkban az okkultizmusba képesek vagyunk belemosni? A válasz erre az Occult Academy…

Történet

1999. júliusa. Nostradamus szerint az a hónap, melynek 21. napján eljön a Rémület Égi Királya, hogy meghódíthassa a Földet. A világ ezért az okkultizmus lázában ég, lépten-nyomon Nostradamusról és a jóslatairól szóló tévéműsorok mennek. Az emberek nézik, mindenki teljesen be van zsongva, hogy most vajon mi lesz. Valóban eljönne, avagy csak humbug az egész? Főhősnőnk, a szkeptikus Maya szerint az utóbbi eset forog fenn. Nem hisz a természetfelettiben, legalábbis ezt erősködik bevallani magának, annak ellenére, hogy édesapja vezeti a Waldstein Akadémiát, ahol az érdeklődők tanulhatnak az okkultizmusról.

Minden úgy indul, hogy az apja meghalt és felravatalozták az iskolában. Maya késve bár, de megérkezik a temetésre, ahol már játsszák a hátrahagyott hangszalagot, amelyen egy ősi kántálás is helyet kapott, így a halott testét megszállja egy ősi démon. Mi lehet még rosszabb, mint elmenekül és nem kis gondot okozva sikerül megállítani, majd mindennek tetejébe, még egy titokzatos pucér férfi is alászáll az égből, aki saját bevallása szerint 2012-ből utazott vissza a múltba… és még mi egyéb érdekesebbnél érdekesebb dolog történik a Waldstein Akadémia kapui mögött, amelyek megnehezítik Mayának véghez vinni a célját: elpusztítani az akadémiát és vele az okkultizmust is.

Utalások az animében

Persze ne várjunk sok egyediséget tőle, nem ez a célja. Aki elég jól mozog a témában készült filmek és könyvek bűvkörében, az észrevehet ezt-azt, hogy milyen filmek és esetleg regények is közrejátszanak hatóanyagként a történet folyamán. Ilyen aPokolba taszítva, a Gonosz Halott, az Ómen, a Szellemirtók, az Ördögűző valamint a Világok harca, vagy éppen a Terminátor. Persze nem csak ezek szerepelnek, csak ezek a legnevesebb darabok, hiszen több kisebb filmre is van utalás egy-egy tárggyal, vagy jelenettel.

Okkult és mágikus praktikák, avagy a véleményezés

Tudom, a kanálhajlítgatásról rögtön Uri Geller jut eszünkbe és a műsora, pedig akár hisszük, akár nem, valós alapja van ennek. A telepátiára volt már nem egy regisztrált eset, sőt, az agyhullám-letapogató készülékeknek (EEG) sikerült kimutatniuk, hogy a telepátia igen is lehetséges, főleg az álmosodás időszakában. Az érzékszerveken kívüli érzékelés, a józan ésszel felfoghatatlan spontán (és később beigazolódó) sejtelmek mellett ez az egyik olyan pszionikus képessége az emberi agynak, amelyet a ma is napig homály fed.

Noha ezekhez mindinkább szkeptikusan állunk hozzá a témához, a szórakoztatásunkat annál jobban szolgálja az animében. Az Anime-no-chikara (a TV Tokyo-n az animés időszak) 3. projektje grafikailag nagyon szépre és letisztultra sikeredett, az animációval együtt a 2010-es elvárásoknak teljességgel megfelel. A karakterek változatosak, az arckifejezéseik egyszerre életszerűek és komikusak. A hangeffekteket is sikerült a legjobb mértékben adagolni. A zene jól sikerült, az OP és az END kifejezetten szép, az aláfestő animáció az OP alatt is jól reflektálja a képernyőnkre került történetet, míg az END nyugalmat áraszt a live képsoraival.

Összességében egy érdekes, izgalmas anime. Annak aki megtalálja az utalásokat és az átfedéseket más filmekből és könyvekből, annak külön szórakoztató ez az egészen jól eltálalt, elsőre ömlenynek, vagy éppen sűrítménynek tűnő darab.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész
Special:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész

 

KategóriákS