Sekai Meisaku Douwa: Oyayubi Hime (1978) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím 世界名作童話 おやゆび姫
Angol cím Thumbelina
Magyar cím Hüvelyk Panna
Egyéb cím(ek) World’s Famous Stories for Children: Thumb Princess
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1978

Ismertető:

Gondolom mindenki emlékszik még Hans Christian Andersen klasszikus meséjére, a Hüvelyk Pannára. A gyerekkorunkat végigkísérő mesét 1978-ben a Toei Animation is feldolgozta. (Habár a történetet még ha csak nagy vonalakban is, de mindenki ismeri, azért hadd kezdjek bele…)

“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy derék, jóravaló asszony. Nagyon magányosnak érezte magát és minden vágya egy gyermek volt. Egy este meglátogatta egy tündér, s adott neki egy hagymácskát: ‘Ültesd el és várj, amíg eljön a tavasz!’. A hagymácskából tulipán sarjadt, kibontotta szirmait, s akkor a derék asszony a virág kelyhében megpillantott egy ici-pici kislányt. De olyan pici volt, mint egy gyerek hüvelykujja. Ezért elnevezte Hüvelyk Panninak.”

Ezzel kezdődött a Magyarországon is kiadott film eleje. Magával ragadó zenéje, képi világa mit sem vesztett az eredeti történetből. A liliomszirommal bélelt dióhéj ágyikó, a rózsasziromból lett takaró, a tulipánsziromból készült csónak a kristálytányér tavon. A látvány elragadó. A karakterek kidolgozottak, gyermekiek és érzőek. Panni naív, félénk, de szerethető vonásaihoz társul a gyermeki világ minden csodája, a színek, a képek, ötvözve a barátság, elszántság, segítőkészség felemelő eszményeivel. Egy olyan történet került animáció alá, amit szívesen fogad a gyermek.

A grafika szép (ellenben az amerikai feldolgozásokkal szemben /szerintem/), a karakterek dizájnját pedig Osamu Tezuka-nak, az animeistennek köszönhetjük. A zene fülbemászó. Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy kiskoromban imádtam dúdolgatni^^. Összeségében, szerintem fantasztikus mű, gyerekkorom egyik kedvence. A történeten kívül a szereplők jelleme annyira odaadóan próbálta szórakoztatni az apró nézőközönséget, hogy maradandó élményt hagytak. Hisz ki ne emlékezne Brekire a békagyerekre, akinek az anyja sem értette a szavát, az alázkodó, szemüveges béka papucsférjre és a nagydarab ‘én viselem a nadrágot’ béka asszonyságra? Panni az útja során, hogy megtalálja az őt Mayának elnevező királyfit, rengeteg barátra tesz szert, akik végül együtt szorítanak a hősnőnek, hogy rátaláljon a helyes ösvényre és végül elérje Tulipánország bűvös földjét.

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét