Sengoku Basara (2009)

Infó:

Eredeti cím 戦国BASARA/

japán
Egyéb cím(ek) Devil Kings TV, Devil Kings Basara, 戦国BASARA
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2009

Ismertető:

Az anime előzménye:
A 2009 tavaszi szezonban induló Sengoku Basara eredeti formájában egy Playtation 2 játék volt, amit a CAPCOM cég 2005 júliusában adott ki. Ezt követően 3 részes mangaként jelent meg 2006-ban ugyanezzel a címmel a Media Factory kiadó jóvoltából, ami lefordítva annyit tesz, hogy Ördög Királyok (Devil Kings Basara). A manga befejezése után 5 nappal, 2006 július 27.-én megjelent a második része is a játéknak (majd ezt követően a Sengoku Basara 2 Heroes 2007 novemberében.)

Az alaptörténet:
Történetünk a XVI.-XVII. századi, Sengoku-kori Japánban játszódik, amikor az országok folyamatos háborúban álltak egymással. Japánt félig független tartományokra osztották, amiket feudális földesurak vagy daimyo-k (a gazdag szamurájok elnevezése) kormányoztak. Ezek a felsőbb rangú tartományurak folyamatosan szembeszálltak egymással egy véget nem érő küzdelemben. Fontosabbak közülük volt az Echigo tartományból Uesugi Kenshin, valamint az egyik főszereplőnk, a piros egyenruhás Sanada Yukimura. Főszereplőnk mestere (tanítója), Takeda Shingen Kai fölött uralkodik, akit más néven Kai Tigrisének neveznek. Mikawa tartományban Tokugawa Ieyasu, Omi-ban pedig Azai Nagamasa a földesúr. Végezetül, de nem utolsó sorban a kék egyenruhás, félhold alakú dísszel ellátott sisakkal a második főszereplőnkkel ismerkedhetünk meg, Date Masamune-vel vagy más néven, az Egyszemű Sárkánnyal, aki Ōshū tartománynak a feje.

Takeda Mester harcba indul tanítványával és főszereplőnkkel, Sanadával, hogy leverjék Echigo tartomány másik földesurát, Lord Uesugi-t. A taktika szerint a Mester az osztagával szemből fogja támadni az ellenséges csapatokat a Saijo hegyi folyónál, míg Sanadát egy hátsó kerülő úton küldi ütközetbe, így képesek lesznek bekeríteni az ellenséges csapatokat. A tervvel egy probléma merül fel, méghozzá hogy a másik főszereplőnk, Date Masamune is azon az útvonalon akar bekerítő támadást indítani, így tehát a két ismeretlen csapat egy baleset miatt riválisokká válnak egy szempillantás alatt. Az osztagok állnak, azonban a két hatalmas erejű harcos szamuráj, a kék és a piros egy egész éjjelen át tartó csatát folytatnak, ami reggel ér véget döntetlennel. A két fél jól megjegyezi egymás arcát és a démoni csatát.

Sanada egy nagyon képzett lándzsaforgató harcos, akinek jellegzetes piros ruhájával párosul a tüzes ereje, ami lehetővé teszi, hogy a tűzelemet előhívja a lándzsáiból, lábából… stb. Kék színű riválisának hasonlóan hatalmas ereje van, annyi különbséggel, hogy ő hat karddal rendelkezik és a villámok fölött van hatalma. Mellékesen megjegyzem, hogy minden fontosabb szereplőnek egyéni fegyvere, ruhája van és azzal járó képessége, ereje.

A már így is zavaros világ, melyben a háború lassacskán egész Japánon végigsöpört, hatalmas változásokon megy át. Owari tartomány ura, Oda Nabunaga, a Hatodik (Mennyei) Ördög Király egy karnyújtásnyira kerül attól, hogy az egész országot a saját irányítása alá vonja. Főszereplőink ezt nem nézik jó szemmel, de ez már a kedves nézőkre vár, hogy kiderítsék.^^

Az anime/játék érdekessége:
Az animében szereplő harcosok, földesurak létező történelmi személyek voltak a középkorban. Például Date Masamune, azEgyszemű Sárkány az életben valóban félszemű volt. Takeda mesternek pedig tényleg szarvszerű dísz volt a harci sisakján. Ebből következik, hogy a készítők nagy figyelemmel készítették el a karakterek ábrázolását megfűszerezve egy kis fantasy-vel. Fontosabb történelmi személyek, akikkel találkozhatunk az animében:
Date Masamune (1567-1636)
Sanada Yukimura (1567-1615)
Takeda Shingen (1521-1573)
Uesugi Kenshin (1530-1578)
Tokugawa Ieyasu (1543-1616)
Azai Nagamasa (1545-1573)
Imagawa Yoshimoto (1519-1560)

Megjelenés és hangzás:
Grafikája véleményem szerint megfelel egy 2009-es anime elvárásainak. Nagyon szépen van megrajzolva, a harcjelenetek látványosak és a mozdulatok jól kidolgozottak, valamint sketch jellegű képkockákkal is találkozhatunk benne. A sokak számára már biztos ismert Abingdon Boys School készítette a “JAP” című openingjét, ami egy nagyon pörgős ütemű rock szám, szövegét tekintve pedig harcra buzdító hangulatú. Az opening képei között megtekinthetjük az anime fontosabb szereplőit, valamint a főbb eseményeket, amik várnak ránk a sorozat folyamán. Végezetül szövege japán, ugyanakkor félig angol is. Endingje a Dustz által készített “Break and Peace” szintén egy pörgős rock szám, azonban a refrén kivételével lassabb ütemű, mint az opening.

Egyéni vélemény:
Én alapvetően nagyon szeretem a szamurájos és szupererős történeteket, így ez az anime már az első rész után is nagyon elnyerte a tetszésem. Véleményem szerint a történet kibontakozásával a sok tavaszi anime között ez lesz az egyik legjobb darab. Grafikájára egy szavam se lehet, teljesen elégedett vagyok vele, sőt, ami azt illeti, rosszabbra számítottam. Zenéi szintén tetszenek, főleg a pörgős opening a maga harcias hangulatával. Végezetül, de nem utolsó sorban Date Masamune hangja csengett nagyon ismerősen és “kedvesen”, ami Kazuya Nakai nevéhez fűzhető, aki többek között még Samurai Champloo-s Mugen és Noein-es Karasu. Nagyon jól illik ez a hang a karakterhez és külön érdekesnek tartottam, hogy Date japánul beszél az animében, néhol-néhol angol kifejezésekkel, mondatokkal vegyítve.

Fanservice: A hozzám hasonló férfi nézők számára bizonyára fel fog tűnni és tetszeni fog Lord Uesugi harcosnője, Kasugakisasszony gyönyörű természete, valamint lenge öltözete a méretes domborulataival.^^

Ajánlás:
A pörgős, szupererővel, csatajelenetekkel, kard- vagy éles-fegyveres párbajokkal teli történeteket kedvelők számára, valamint a középkori és szamurájos műfajt élvezőinek mindenféleképpen ajánlom, akár kötelező darabként! Néhol véres jeleneteket tartalmaz, de szerintem ez a “mennyiség” bőven belefér minden anime kedvelőnek az ízlésébe. Mindenesetre jó szórakozást kívánok mindenkinek ehhez a pörgős és látványos animéhez!

 

 

 

 

 

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

KategóriákS

Vélemény, hozzászólás?