Sennen Joyuu (2001)

Képtalálat a következőre: „Millennium Actress png”

Infó:

Eredeti cím 千年女優
Angol cím Millennium Actress
Egyéb cím(ek) Chiyoko Millennial Actress
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2001

Ismertető:

Chiyoko Fujiwara évtizedek óta a legjobb színésznő. Szerepei mindent elsöprő sikereket arattak, de végül 30 évvel ezelőtt visszavonult. Egy nap azonban egy producer keresi meg, aki dokumentumfilmet szeretne készíteni Chiyoko életéről. Hoz magával egy öreg kulcsot is, ami emlékek egész sorát nyitja meg Chiyokóban. A kulcs némiképp kalandos úton került a producerhez, de mindez csak a mű végén fog kiderülni.
A kulcsot Chiyoko még fiatal korában kapta egy festőtől, aki disszidáns volt a 2. világháborúban, és ezért üldözte őt a japán rendőrség. Chiyoko természetesen beleszeretett a festőbe, és ez viszonzott is volt, de menekülni kellett, így elváltak útjaik. Azonban emlékbe a festő nekiadta azt a bizonyos kulcsot, hogy sose feledje el őt. És az anime folyamán más időkben, de ugyanazt a sorsot és történetet láthatjuk viszont többször is, mint a színésznő legjobb filmjeinek részeit. A részletekben két közös dolog van: a mondanivalójuk, és Chiyoko.

A történet folyamán én egyetlen tanulságot tudok leszűrni, hogy a legjobb forgatókönyvet mindig az élet írja. A sorozat elég lassú folyású és nem is túlzottan cselekményes, azonban mélyen elgondolkodtató. A rajzok megérzésem szerint átlagosak, zenei aláfestés nemigen van. A szereplők olyan emberek, akik akár a való világban is létezhetnének, tehát egyediek. Ajánlom a filmet annak, aki szereti az elgondolkodtató animéket és Satoshi Kon műveit (Tokyo Godfathers, Memories, Perfect Blue).