Shinsekai Yori (2012-13)

Képtalálat a következőre: „Shinsekai Yori ico”

Eredeti cím 新世界より
Angol cím From the New World
Egyéb cím(ek) Shin Sekai Yori
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Dátum 2012 – 2013
Ismertető:
Történet az új világból…

A sorozat elején egy idealizált világban találjuk magunkat: Kék az ég, zöld a fű, az emberek a nagyvárosok helyett kisebb falvakban laknak a technológia teljes hiányában. Ehelyett mindenki rendelkezik okkult/spirituális, már-már „isteni” erővel, ami kitölti hétköznapjaikat. A társadalom egy erősen vallásos rendszeren alapul, rendkívül szigorú erkölcsi mutatót felállítva szabályozzák a lakosságot.
Itt kapcsolódnak be a főszereplők, akik közül nem szeretnék kiemelni senkit. Egy különleges iskolába járnak, ahol megtanítják nekik használni, kordában tartani, valamint fejleszteni az erejüket. Látszólagos harmóniában éldegélnek, míg egy véletlen folytán birtokukba jut egy tudásanyag, ami alapjaiban megdönti a világról alkotott képüket… és itt kezd dőlni a dominó.
Azért is különleges a sorozat, mert a szereplőket gyermekkoruktól egészen felnőtté válásig kísérjük. Ahogy haladunk, nagyon sok morális döntést kell meghozniuk. Kezdetben csak kis csapatukra, aztán a falura, végül már az egész vidékre befolyással lesznek és utólag sem mindig könnyű eldönteni, mi lett volna a helyes. Szép lassan kiderül, a mai világból hogyan jutottunk el az „újba”, hogyan szűrik ki a társadalmukra veszélyes embereket, és a békéért bizony néhányaknak nagyon be kell mocskolniuk a kezüket.
A történet alaphangulata viszonylag komor, erre jön a számomra szokatlanabb, de nagyon tetszetős képi világ. Nevetni nem nagyon fogunk rajta, de annál inkább izgalmas, lebilincselő, valamint néhány jelenetben fantasztikusan jól sikerült a feszültségkeltés. A szezonjának egyik legjobbja több szempontból is. Külön pozitívumnak fogtam fel, hogy az emberek még az isteni erő birtokában is ugyanolyan esendőek, néha már szánalomra méltóak. Egy fokkal sem állnak fentebb a hétköznapi embernél.
A sorozat utolsó harmadában pedig egy egészen monumentális eseménynek lehetünk tanúi. Milyen következményei lehetnek, ha valakiket nagyon sokáig elnyomásban tartanak és azok elégtételt követelnek.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
21. rész 22. rész  23. rész 24. rész 25. rész

 

CategoriesS