Sirius no Densetsu (1981)

 

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím シリウスの伝説
Angol cím Sea Prince and the Fire Child
Egyéb cím(ek) Legend of Sirius
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1981

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

Történet:
Réges-rég a tűz és a víz testvérek voltak, egyként éltek. Arugon, a Szelek Sötét Ura azonban megirigyelte boldogságukat, ezért uszító pletykákat kezdett terjeszteni, amelyeket mind Temisu, a tűz istennője, mind Guraukosu, a víz istene az utolsó szóig el is hittek. Tűz és víz harcba szállt egymással, majd hosszú háborúskodás után, a harcoknak véget vetve, a két nép elkülönült egymástól, hogy soha többé ne keresztezhessék egymás útját, így megőrizve a békét. Az események sok-sok évvel ezután a konfliktus után veszik kezdetüket, mikor Sirius, a víz istenének fia és Malta, a tűz istennőjének lánya találkoznak. Kettejük szerelmének történetéről szól ez az anime.

Grafika, zene:
Kicsit utánaolvastam különböző fórumokon a véleményeknek, hogy teljesebben tudjam jellemezni a grafikát, ebből tudom(hiányos Disney-filmes ismereteim ellenére is), hogy ezen a téren a legtöbben a korabeli Walt Disneys alkotásokhoz hasonlítják. Én még hozzátenném, hogy habár látszanak rajta a korra jellemző gyengeségek, de ettől függetlenül igazán tetszetősre sikeredett, a tengeri világ megjelenítése látványos és kidolgozott, továbbá számos különböző fantázialényt vonultat föl a mű, amik csak tovább színesítik a látványt. Az egyetlen keserű pillanat ezen a téren a film vége volt, ahol szerintem olyan jól sikerült képek váltakoznak az ending alatt, hogy fájt a szívem, amiért a korábbiak nem így néztek ki (annak ellenére, hogy azt a minőséget úgysem tudták volna a film egészén garantálni).
Zenei téren is nagyot alkot szerintem az anime, Koichi Sugiyama igazán kitett magáért, főleg a drámai részeken, ideértve az endinget is. Ezúton is ajánlom az eredeti japán szinkron használatát, mivel az angolban a rengeteg átköltésen kívül még az aláfestő zene is túlságosan halk volt a beszédhez képest, így az nem igazán tudott érvényesülni.

Vélemény:
Szerintem mindenki kitalálhatta, hogy egy újragondolt Rómeó és Júlia történetet kaptunk kézhez, amivel nekem nem lett volna semmi bajom, ha nem veszik át a „szerelem első látásra” típusú találkozást, amely már Shakespeare művében is irritált. Szerintem olyan tíz perc ismeretség után, nagyjából a másikról csak a nevét tudva nem beszélhetünk mély érzésekről, bármennyire is szeretnék egyesek ezt hinni. Ezt leszámítva volt néhány logikátlanság, de semmi túlélhetetlen, pláne ha figyelembe vesszük a célkorosztályt. Ugyanakkor tetszett a történetvezetés, a film tényleg igyekezett drámai hangulatot kelteni és hihető eseményeket megjeleníteni. A főszereplők sem az igazság harcosai, és a mondanivaló sem fullad bele a kliséhalmok és boldogságfelhők tömkelegébe. Igazából mindent egybevetve a film teljesen élvezhető, és a célját abszolút betölti. Egy szép, drámai történet az első szerelemről, és az elvakult gyűlöletről. Késő estékre, család mellé tökéletes.

[/stextbox]