So-Ra-No-Wo-To (2010)

Képtalálat a következőre: „So-Ra-No-Wo-To 512x512”

Eredeti cím ソ・ラ・ノ・ヲ・ト
Angol cím So-Ra-No-Wo-To, the sound of the sky
Egyéb cím(ek) Sora no Oto
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Dátum 2010
Ismertető:
Történeti bevezető:

Valamikor a jövőben, egy Seize nevű kisvárosban járunk, ahová épp megérkezik az újonc Kanata Sorami, hogy csatlakozzon az itt állomásozó osztagához. A világot egy szörnyű háború sújtotta a múltban, az élőlények és az emberiség nagy része kipusztult, emellett az emberi technológia az I-II. Világháború szintjére esett vissza. A kevés megmaradt túlélő viszont tovább marakodik az elfoglalható területekért, jelen esetben két ország, Helvécia (Helvetia) és a Római Birodalom. A sorozatban szereplő kisváros a határvidéken fekszik, ezért az osztag tagjainak, akik mind fiatal lányok, a legfontosabb feladatuk, hogy a “senki földje” felől érkező esetleges támadást észleljék. Kanata megismerkedik a leendő bajtársaival, a városka lakóival, valamint a helyi szokásokkal. A lányok szigorúan végrehajtják a katonai teendőiket – annak ellenére, hogy nincs nagy valószínűsége az ellenséges támadásnak, – és emellett részt vesznek a városka kulturális és gazdasági életében is. Az osztag, valamint az egész város mindennapi életét követhetjük nyomon a sorozatban, miközben kiderül egy s más a szereplők múltjáról. Valamint azt is megtudhatjuk, hogy jár-e valamilyen eredménnyel a két ország közötti béketárgyalás.

Szereplők:

Kanata Sorami: ő sorozat főszereplője, egy mindössze 15 éves lány, akinek a szülőfaluja elpusztult a háborúban. Neki egyetlen álma maradt, meg akar tanulni trombitán játszani, amire egyetlen mód van, csatlakoznia kell a hadsereghez. Rádiók és egyéb fejlett kommunikációs eszközök hiányában a parancsokat ugyanis trombitajelzések segítségével közlik a harci egységekkel. A sorozat elején naiv, ügyetlen és tapasztatlan, de komoly személyiségfejlődésen megy keresztül, miután tanítóra lel az egyik felettesében, Rio Kazumiyában. A béke iránti szeretetét azonban nem veszíti el.

Rio Kazumiya (17 éves): komoly és szigorú, titokzatos származású tagja az osztagnak, kiválóan játszik trombitán, és ő felügyeli a katonai teendőket a városban. Megérkezése után elkezdi tanítani Kanatát a trombita használatára. A származása miatt fontos szerepe lesz a későbbiekben.

Filicia Heideman (18 éves): az osztag legidősebb tagja és parancsnoka, visszafogottnak és könnyelműnek tűnik, de valójában megbízható, körültekintő, és odafigyel a társaira. A múltban nagy tragédia érte, ezért gyűlöli a háborút, és mindent megtesz, hogy a barátait biztonságban tudja.

Kureha Suminoya (14 éves): a legfiatalabb tagja a csapatnak, izgága, nagyszájú, és habár eleinte féltékeny Kanatára, végül megbarátkoznak, főleg azért, mert azonos beosztásuk miatt ugyanazokat a feladatokat kapják.

Noël Kannagi (15 éves): egy mindig álmos zseni, aki kiemelkedően éles eszét arra használja, hogy egy a múltból visszamaradt, rendkívül fejlett, ám üzemképtelen lépegető tankot összeszereljen és működésre bírjon. Nagyrészt tartja a távolságot a többiektől, azt is mondhatnánk, hogy különc, de ez csak amiatt van, mivel a múltjában egy szörnyű titok rejtőzik, amit nem tudott kiheverni.

A főszereplőkön kívül még sokakkal megismerkedhetünk, a teljesség igénye nélkül ott van Klaus, a motoros katonai futár, akire a lányok (főleg Kureha) felnéznek, és mindig számíthatnak; Yumina, a fiatal papnő, aki egy egész csapat árvát gondoz; vagy Naomi, aki egy boltot vezet, és sok mindenben segít a lányoknak.

A várost övező legenda:

Miután Kanata megérkezik Seize-be, lát egy hatalmas csontvázat, ami leginkább egy madárra emlékeztet. Rio elmondja neki a legendát, miszerint a várost egy szárnyas démon támadta meg, ami tüzet fújt, és miután legyőzték, a kiszabaduló tüze elpusztította volna a várost. Hogy nem így történt, az annak köszönhető, hogy az úgynevezett “lángszüzek” saját maguk testi épségével nem törődve, elfojtották a tüzet, miközben a lakók vízzel öntözték őket, nehogy elégjenek. A helyiek körében azóta is él egy hagyomány, aminek keretében ünnepséget rendeznek, és megemlékeznek a szüzekről, akiket a város erődjét lakó katonalányok, vagyis a főszereplők személyesítenek meg. Ennek a legendának nagyon fontos szerepe van a történetben, igaz, túl sokat nem árulnak el róla, de amit igen, az megváltoztatja mindkét nemzet sorsát.

Kivitelezés: 

Gondolom sokaknak ismerős lehet ez az anime, leginkább amiatt, hogy mielőtt megjelent, sokan előre megbélyegezték, hogy ez ugyanolyan, mint a K-ON, csak háborús környezetben. Nos, a karakterek valóban hasonlítanak a zenélő kis csajokra, továbbá a főszereplő zenélni akar megtanulni, de ezzel nagyjából véget ér a hasonlóság a kettő között. Van egy-két időkitöltő, céltalan epizód, amiben valóban csak “aranyos lányok aranyos dolgokat csinálnak”, de a Sora no Woto sokkal inkább a történetre koncentrál, és emellett kifejezetten szomorkás, némelyik részben tragikus a hangulata. Maga a sorozat egy olyan világban játszódik, ahol egy világégés-szintű háború szinte mindent elpusztított, és még azután is folytonos háborúban kénytelenek élni a szereplők. Szinte mindegyikük hordoz magában valamilyen háborús traumát, vagy a szeretteit veszítette el, vagy… nos, valami még szörnyűbbet élt át. Itt jegyezném meg, hogy a sorozat rendezője felelős az Elfen Lied című animéért is, azt hiszem, ez sok mindent megmagyaráz.

Ami a technikai kivitelezést illeti, kifejezetten jól sikerült, a rajzolás szépnek mondható, különösen a hátterek, amiket nagyon aprólékosan kidolgoztak. Zenék területén ha lehet még jobb a helyzet, fülbemászó dallamok hangzanak el a sorozatban, amik tökéletesen illenek a hangulathoz, és legtöbbször a XX. század első felének hangzásvilágát idézik. Érdekesség, hogy számos alkalommal felhangzik az ‘Amazing Grace’ (Csodás kegyelem) című keresztény egyházi ének, mi több, nagyon fontos szerepe van a történet alakulásában. Az opening egy nagyon kellemes dal Kalafinától, ami közben az Elfen Lied főcímére emlékeztető képsort láthatunk, itt is Gustav Klimt festményeinek képi világát idézi a bevezető. Az ending egy már túlontúl vidám dalocska Haruka Tomatsu előadásában, ami időnként jócskán elüt a sorozat hangulatától.

Összegzés:

Kifejezetten jól sikerült egy anime, amit leginkább olyanoknak ajánlanék, akiket nem zavar egy kis szomorúság és dráma. Ellenben a slice-of-life és moe rajongók csalódhatnak, annál egy kicsit komolyabb a sorozat. A legnagyobb hibája talán a rövidsége, az előtörténet szinte teljesen kimaradt belőle, továbbá a vége is egy kicsit elkapkodott. Ennek ellenére, érdemes megnézni, ráadásul a konkrét erőszak és meztelenség hiánya miatt ezt bárki megteheti.

Érdekesség:

Ez az első tagja egy különleges sorozatnak, amely az Aniplex és a TV Tokyo közös munkája. A címe ‘Anime no Chikara’, és a célja, hogy tehetséges alkotókat összegyűjtve alkossanak eredeti (nem adaptált) sorozatokat. Ennek keretében a Sora no Woto kapott egy 13. részt, amiben az anime készítésének folyamatát lehet megnézni. A következő cím a sorozatban egyébként a ‘Senkou no Night Raid’ lesz

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész

 

CategoriesS