Soukyuu no Fafner: Dead Aggressor (2004)

 
Képtalálat a következőre: „Soukyuu no Fafner png”

Eredeti cím 蒼穹のファフナー Dead Aggressor
Angol cím Fafner
Egyéb cím(ek) Fafner in the Azure – Dead Aggressor
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Év 2004
Ismertető:
Előszó a címről

A cím névadója egy mitológia alak, aki Richard Wagner operájának, A Nibelung gyűrűjének az egyik szereplője. Fafner a darabban egy óriás (a mitológiában törp volt), aki egyezséget köt az istenekkel, hogy várat épít nekik, Freiáért cserébe. Az istenek nem akarták átadni Freiát, így helyette elrabolták a nibelungok elátkozott kincsét és azt adták Fafnernak, aki mohón elragadta a kincset, majd sárkánnyá változott és a barlangjában őrizte beláthatatlan gazdagságát. Majd eljött az ifjú hős, Siegfried, az istenek leszármazottja, aki megölte Fafnert, megízlelte a vérét és így elnyerte az óriás képességeit.
Történetileg nincs összefüggés a mitológia és az anime között. A történetben Fafner egy különleges robot neve, a Siegfried pedig a rendszer neve, ami a robotot és a pilótáját segíti a harc közben.

Történet

A Földön háború van, de nem akárki ellen harcolnak… olyan lények ellen, akik kiirtották az emberiség nagy részét. Az egyetlen kérdés, amit feltesznek: “Anata wa, soko ni imasu ka?”- “Are you there?”. A kérdés lényege “Ott vagy?” (Létezel?), vajon tényleg egyértelmű lenne rá az igen válasz? A történet egy gyönyörű és békésnek látszó szigeten játszódik, ami akár maga a Paradicsom is lehetne. A szereplők élték mindennapjaikat addig a napig, amíg az ellenség meg nem találta a szigetet. Az egyetlen, amivel meg tudják magukat védeni, olyan robotok, amiket csak a gyerekek tudnak vezetni. Az egyetlen felkészített pilóta meghal, mielőtt még harcolhatott volna az ellenséggel. Nincs más lehetőségük, a gyerekek közül azt ültetik be a Fafnerba, aki a legharcképesebb.
A főszereplő, Kazuki még azt sem tudja, mi történik, de harcolnia kell, és szépen lassan rádöbben, hogy amiben eddig hitt, az már nagyon régóta nem létezik. Ráadásul a sziget, amin élnek, nem is igazi sziget. Az Alvis egy titkos katonai létesítmény, ahol a gyerekek szülei üzemeltetik a rendszert. Ezek után a szülő-gyerek kapcsolatok is meglepő fordulatokat vesznek, és a gyerekek is kezdik másként szemlélni az életüket. Mindenkit más fog motiválni a harcban, van akit a bosszú vagy félelem, vagy az, hogy megvédje a többieket. De mint kiderül, nem csak a harcban vannak veszélyek, a Fafnerek vezetésének is meg van az “ára”. Az idegeneket Festumoknak hívják, céljuk “asszimilálni”, vagyis beolvasztani az emberi fajt a sajátjukba. Ha ez nem működik, akkor elpusztítanak mindent és mindenkit, anélkül, hogy a két faj megpróbálná megérteni egymást.

“Amikor az emberek tudnak mindent, szeretnék tudni, mikor lesz a világ vége.
Szeretnék tudni, hol van az erejük határa.
Azt szeretnék, ha egy napon felébredhetnének az álmaikból.
De mi azt hittük, felülmúlhatjuk ezeket…”
Az animéről

Az egész megvalósítása tökéletes és káprázatosan gyönyörű. Mindez megkoronázva Hisashi Hirai sajátos és jellegzetes karakterdesignjával, amit már jól ismerhetünk pl.: Gundam Seed, Scryed és Heroic Age-ből. Ha mindez önmagában nem volt elég, akkor a lélegzetünk is eláll, amikor meghalljuk, hogy a betétdalokat Angela énekli! Az Opening (Shangri-La) és Ending (Separation) egyaránt nagyon szép és még jobban rádobnak az anime hangulatára. A XEBEC fantasztikus technikai megvalósításai ellenére az általános véleményezések szerint Neon Genesis Evangelion “klónt” alkottak. Aki viszont egy kicsit is jobban belenéz, rájön, hogy ezzel nem lehet jellemezni az egész animét. Korántse olyan elvont, sokkal emberibb és meghatóbb, mint az Eva. De ez az általánosítás nem tudott az útjába állni, Tow Ubukata light novelt is kiadott belőle, majd 2005-ben készült egy különkiadás is “Right of Left” címen, ami a történet előzményeit dolgozza fel. A sorozat pedig nem sokkal utána az amerikai adókon is sugárzásra került.

Ajánlás

Nem csak a műfaj kedvelőinek ajánlom, a történet jóval többről szól, mint egyszerű mecha harcok. A történet bővelkedik drámai pillanatokban és elgondolkodtató dolgokban. Szülő-gyermek kapcsolati dolgok, szerelem és az idegen fajjal való kapcsolatteremtés. Lehet, hogy nekem jóval személyesebb ez az anime, de a mai napig, ha visszanézem, könny szökik a szemembe. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam és biztos vagyok benne, hogy nem csalódik, aki megnézi.

“Az igazság az, hogy az élet gyorsan múlik, de valaki mindig fogja a kezünket!” Angela
CategoriesS