Spiritpact (2017-18)

Képtalálat a következőre: „SPIRITPACT png”

Eredeti cím SPIRITPACT
Angol cím Spirit Pact
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 10 rész × 23 perc
Dátum 2017.01.07
Ismertető:
Előzmények

A kínai szerző, Pingzi 2015-ben, az interneten kezdte publikálni a történetét képregény formájában, amit 2016-ban egy 20 részes, kínai ONA sorozat dolgozott fel először. A képregénnyel azonos című Ling Q vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Soul Contract 2016 novemberében fejeződött be és a Haoliner stúdió készítette el. Ennek a japán változata lett a Spirit Pact, amely 10 részben egy original Drama CD-vel kiegészülve meséli el a történetet.
Történet
You Keika árva fiú: szüleit fiatalon veszítette el, és emiatt korán önállóságra kényszerült. A szerény körülmények között élő Keika ördögűző családból származik, így nem meglepő módon van némi szellemi ereje. Ezt kihasználva utcai jóslásokkal, illetve mellékállásban számítógépek helyreállításával keresi meg a kenyerét. Egyik éjjel aztán, miközben alkatrészek után kutat a roncstelepen, tanúja lesz, ahogy egy felettébb fess, ám annál mogorvább fiatalember egy kislánynak kinéző szellemi lénnyel harcol. Akaratlanul keveredik bele a harcba, ám a magát Tanmoku Kinek nevező férfi megmenti az életét. Sajnos percekkel később, hazafelé tartva egy közlekedési baleset áldozatává válik, és szellemként tér magához a kórházban Ki társaságában, aki arra kéri, legyen az úgynevezett “szellemárnya” és segítse őt a gonosz életformák elleni harcban. Így kezdődik a két férfi életre szóló kapcsolata.

Karakterek

A történet főszereplője, Keika első látásra és sokadikra is egy kissé szeleburdi fiúnak tűnhet, hiszen állandóan viccel, sokat bolondozik, be nem áll a szája, és szívesen csipkelődik, főleg Kivel. Ugyanakkor időről időre tanújelét adja, hogy a felszín alatt egy kedves, empatikus ember lakozik, aki képes használni a fejét, ha a szükség úgy hozza, és bátran rá lehet bízni akár egy másik ember életét is. Vele szemben a 17 éves, a mi mércénk szerint szinte még gyereknek számító Ki túlságosan is komoly, amire megvan minden oka. Ő a Youmeishi, a híresen erős, meglehetősen ősi Tanmoku família feje. Mint ilyen, nem csak a másvilági lényekkel, hanem a családjában előforduló belső viszályokkal is meg kell küzdenie, ami miatt magányra kárhoztatott. Ám a Keikával való találkozás kifordítja a világot a sarkaiból. Keika rendre kénytelen levetkőzni a komolytalan énjét, hogy meg tudja védeni Kit, akivel lassan igazi családdá és egyenlő felekké válnak. Ezzel párhuzamosan Keika életvidám természete, és szinte gyermeki őszintesége Ki magányát teszi semmissé, valamint folyamatosan új oldalát mutatja meg a Youmeishinek. Fontos mellékszereplőnk lesz Ki menyasszonya, Shin Shiyou. A fiatal, ugyancsak nagy szellemi erővel megáldott lányt kiválasztották Ki mellé, amibe nem sok beleszólása volt. Ennek ellenére őszintén megszerette a fiút, és mindent megtett, hogy méltó társa lehessen a családfőnek, ám soha nem tudta úgy megnyitni Ki szívét, mint Keika. A finom kisasszony álcája mögött egy határozott, céltudatos, bátor nő lakik.

Megvalósítás

A sorozat néhány apróbb módosítás és a szinkron kivétel teljesen megegyezik az ONA-sorozattal. Leginkább a Keikához fűződő humoros részeknek lett kivágás az osztályrésze és csak azért kerültek ki a műből, hogy az epizódok megfeleljenek a japán televízió műsoridejének. Mivel az ONA-részek hossza 13 és 17 perc között mozgott átlagosan, két részt a kivágások nélkül nem tudtak volna megfelelő időtartamban összesűríteni. Ezt leszámítva a történet és a grafika ugyanazt az élményt kínálja, mint az eredeti. A karakterek viszont nem egészen, ami leginkább a japán szinkronnak köszönhető. Eleve a szinkron jellege miatt a seiyuuk bizonyos értelemben kényszerpályán mozogtak. Sok szöveget kellett mondaniuk, szinte hadarva, ami elég egyértelműen kötötte őket. Ennek ellenére a Keikát alakító, a BL világában elég járatos Iguchi Yuuichi egyszerűen telitalálat volt. A saját stílusában, de pontosan visszaadta azt a fiút, akit én a Soul Contractben korábban megszerettem. A Kit életre keltő Takeuchi Shunsuke, akinek ez az első BL szerepe volt, azonban a kiváló játéka mellett érdekes élmény lett. Az ONA-verzióban egy finomabb, lágyabb hangú úriember alakította a Youmeishit, így máshogy jött ki az anime meghatározó pontjain Ki jellemfejlődése és a Keikával való kapcsolatának változása. Takeuchi Shunsuke mélyebb hangja és más játékstílusa szinte egészen újraértelmezte Ki karakterét.
Nagy örömömre az első részekben megtartották az eredeti Mugendai című openinget, amelynek a szövege pontosan kifejezte Ki és Keika érzelmeit. A hetedik résztől ezt váltotta a Mugendai japán változata, de itt is csak annyi történt, hogy lefordították, így a szöveg tartalma és dal dallamvilága ugyanaz maradt. Az edinget RiyO énekli és az ENDLESS STORIES címet viseli.

Vélemény

Szerintem ez a történet, főleg a BL műfajon belül, rengeteg lehetőséget kínál. Hiszen végre itt egy fantasy BL-sorozat, amely nem csak a megszokott klisékből épül fel. Van benne izgalmas harc és természetfeletti, ez már valami más a bejáratott iskola, munkahelyi szerelmi sztorikhoz képest. Még a BL-képregények és -regények között is kevés a fantasy beütéssel rendelkező, nem kizárólag a romantikára koncentráló történet, nem hogy az animék között. A két főszereplő kapcsolata, akárcsak a jellemük, nem egyik pillanatról a másikra bontakozik ki. Idő kell például, mire Keika megérti Kit és elkezdi többnek látni, mint pusztán elkényeztetett ifiúrnak. Nincsenek előre lefektetett szerepek. Első látásra Ki az erős bástya, a megtestesült Isten, míg Keika a védtelenebb, kiszolgáltatottabb fél, ám ha a helyzet úgy kívánja, gond nélkül szerepet cserélnek.
Nem csak a főszereplő páros viszonyával foglalkoznak, hanem a mellékszereplők élete is kisebb-nagyobb mértékben bemutatásra kerül. Az első Youmeishi, Rakugetsu-sama és a társa, Shisei története különösen meghatóra sikerült, és okosan ért össze a jelenbeli eseményekkel. Érdekes, hogy az író milyen jól vegyíti a könnyedebb, humorosabb részeket a drámai, szomorú pillanatokkal. Mind a kettőből jut bőségesen. Shiyou mellett fontos szerep jut a műben a család többi női tagjának, nem pusztán a két férfi kapcsolata miatt, hanem saját jogon is. Végül, de nem utolsó sorban hadd szóljak pár szót a BL szálról. Ez senkit ne rémítsen, hiszen nagyon finom, egyáltalán nem tolakodó része a sorozatnak, annak ellenére, hogy tagadhatatlan, milyen irányba megy Ki és Keika kapcsolata. Ezért azok is bátran tehetnek vele egy próbát, akik ódzkodnak az explicit, túl egyértelmű vonaltól.
Ugyanakkor már az ONA-sorozat is elképesztő tempóban rohant, a japán változat pedig még gyorsabb lett a feleslegesnek ítélt részek kiszedésével. Ettől az egész kapkodónak, felületesnek tűnhet, ami nem is csoda, tekintve, hogy ez a tíz rész közel száz fejezetet dolgozott fel. Reméltem, hogy kibővítik 12 részre, és egy kicsit lassítanak a tempón, annak fokozása helyett.
Ehhez az érzéshez hozzá tett a hullámzó grafika is. Voltak gyönyörű pillanatok, de akadtak bizony elnagyolt, rosszul megrajzolt jelenetek is. Sajnálom, hogy a japán vetítésre csak egy icipicit igazítottak a grafikán, mert ez a történet szebb minőséget és látványosabb harcanimációt érdemelt volna. Ami még megosztó lehet, az a humor, hiszen ez az a fajta, amit nem mindenki szeret egyformán.

Zárszó

Az az igazság, hogy én már az ONÁ-ban megszerettem ezt a sorozatot, és így a japán változat is a szívembe lopta magát. Nem tökéletes, de számomra abszolút pozitív élményként maradt meg. Őszintén örültem volna, ha ez a sorozat továbbviszi a történetet, mert az eredeti mű folyamatosan újabb és újabb meglepetéssel szolgál az olvasóknak.

Online részek:
KategóriákS