Strait Jacket (2007-08)

sj

Infó:

Eredeti cím ストレイト・ジャケット
Angol cím Strait Jacket
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, OVA
Hossz 3 rész
Év 2007 – 2008

Ismertető:

Keletkezés:
A három részes OVA egy híres light novel alapján készült, amit Ichiro Sakaki írt és You Fujishiro illusztrált. Sakaki tollából született még a híres “Scrapped Princess”, a “Shinkyoku Soukai Polyphonica” és a “The Magician’s Academy” című manga. Emellett a “CODE-E” című anime forgatókönyvét és a “Devil May Cry” kéziratát is ő készítette el.

A történet:
1899-ben járunk egy olyan világban, ahol a tudomány és a varázslat mondhatni egy ágazattá fonódott össze. A varázslatokat felhasználják a kereskedelemben, a gyógyászatban és egyéb közösséget szolgáló célokban. Viszont ami számunkra a legfontosabb, hogy a mágiát hogyan használják fel a katonaság javára, harcászati célokra.

Mary Simmons-t, a Mágia Igazgatási Iroda ellenőrét sürgősen hívatják egy kórházi balesethez, ahol Thomason doktor mágia alkalmazása közben átalakult egy meglehetősen undorító és könyörtelen szörnyeteggé. A sok baleset miatt az összes “hivatásos harcászati varázsló” épp távol tartózkodik, és a rendőrök tehetetlenek. Az idő csak telik és a szörnyeteg szép lassan végez a kórházban rekedt betegekkel. Ekkor jelenik meg a másik főszereplőnk, Reiotte Steinberg. Ő egy magányos farkas, egyben engedély nélküli harcászati varázsló, aki az ilyen fajta szörnyetegek ellen harcol. Maga a csata hatalmas pusztítást hagyott maga után, de Rei(otte) sikerrel jár és végez a teremtménnyel. Később szembesülnie kell egy régen elkövetett bűnével, de azt már nektek kell megnézni…

Rei jelleme, öltözete és fegyverzete:
Rei magának való és kissé flegma is. Mary-vel való első találkozásukkor is eléggé félvállról vette a fiatal hölgyet. De ennek ellenére megvan a sajátos humora. Rei segítője Cabelletaita, aki megérzi a démonok jelenlétét és így gyorsabban közbe tudnak avatkozni a szörnyek pusztításába. Szintén Cabelle(taita) az, aki elkíséri Rei-t az egyes esetekhez és ráfesti a testére a pecsétet, amire aztán egy vékony ruha kerül és végezetül a masszív, középkori jellegű páncélzat. Elmaradhatatlan fegyvere egy hatalmas kézi ágyú, amivel mágia segítségével pusztító erejűt képes lőni.

Egy hátránya van a mágia használatának, miszerint minél többet használja valaki, annál hamarabb változik át szörnyeteggé. Reit – és beleértve a többi harcászati varázslót – ez a testre festett pecsét és a páncélzat védi meg az átváltozástól és tartja meg emberi alakját. Ezért ezeket a harcászati varázslókat “Strait Jacket”-eknek hívják – és innen ered az anime címe is -, ami szó szerint “kényszerzubbony”-t jelent. Két választása lehet Rei-nek: vagy használja az erejét és így mindig egy lépéssel közelebb kerül a démonná változáshoz, vagy nem használja, és a szörnyek végeznek vele.

Grafika, hangzás:
Grafikája nagyon szép, kidolgozott, ami érthető, hiszen a karakterdesign-t Yoshinori Yumoto készítette, akinek kis részben nevéhez fűzhető a “Fullmetal Alchemist” TV sorozata és filmje is. A szörnyetegek kellőképpen undorítónak, félelemkeltőnek vannak ábrázolva. Mint általában a szörnyvadászos animékben, ebben is nagyon sok vér folyik, amik szintúgy nagyon jól meg vannak csinálva. Openingje és endingje csak szöveg nélküli dallamok.

Egyéni vélemény:
Én már most amondó vagyok, hogy kevés lesz belőle ez a három epizód. Alapvetően nem nagyon szeretem az ilyen vérengzős-szörnyes animéket, de ez nagyon elnyerte a tetszésemet ezzel az egyedi páncélos-varázsló szállal.

Online részek:
KategóriákS