Suisei no Gargantia (2013)

Képtalálat a következőre: „Suisei no Gargantia ico”

Eredeti cím 翠星のガルガンティア
Angol cím Gargantia on the Verdurous Planet
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész × 23 perc
Dátum 2013.04.07 – 2013.06.30
Ismertető:
Egy robot belsejében

Mecha rajongók figyelem! Wataru Mitogawa egyik legnagyszerűbb, 2013 januárjában indult mangáját most képernyőn is végigizgulhatjuk. Az anime 2013 áprilisában indult, stúdiónak a lenyűgöző és talán már mindenki által ismert Production I.G-t választották, a zenéért Tarou Iwashiro felelt.

Vigyázz, kész… egy másik világ!

A jövőben vagyunk, ahol az emberiség az űrben harcol a túlélésért fejlett harci robotok és fegyverek segítségével. Épp hogy felütötte a fejét egy újabb ellenséges létforma a Jupiter bolygón, Ledo századosunkat azonnal a harcmezőre rendelik. Mechájában egy Chamber nevezetű kommunikációs interfész áll rendelkezésére, akivel már sok hasonló helyzeten verekedte át magát, természetesen lenyűgöző képességeinek is köszönhetően. A harc eleinte a győzelem felé hajlik, ám a polipszerű lény mégis erősebbnek bizonyul, így visszavonulót fújnak a harcosoknak. Ledót egy utolsó tüzelési próba után, mielőtt elérné a főhadiszállásra teleportáló féreglyukat, egy másik ellenséges létforma támadja meg, melynek következtében nem tér vissza a „szülőföldjére”…
Miután magához tér, különös helyen találja magát. Lélegezhető oxigén, csobogó víz amerre a szem ellát. A Földre került, amin életnek, állítólagosan, nem szabadna léteznie. Az itt élő emberek eleinte vonakodnak az óriási robottól és vezetőjétől, egyedül a virgonc, futárként dolgozó Amy próbál meg kapcsolatba kerülni a vendéggel. Ezt persze megnehezíti a különböző nyelvhasználat is, amelyhez Chamber fordító képességét használják. Ledónak rá kell döbbennie, hogy a technikailag visszamaradott emberiség nem is olyan ellenséges, mint ahogy azt hitte és hogy visszatérése az űrbe egy elérhetetlennek tűnik. Így hát főhősünk a beilleszkedésre törekszik, új barátokat szerez és minden nap tanul valami újat újdonsült „otthonáról”. Visszatér-e még valaha Ledo százados egykori helyére vagy örökre a Föld nevű bolygón marad?

Tavaszi mechák gyöngye?

2013 tavasza valóban a mechák évszakának tudható, de miért is emelkedik ki pont ez az anime?
Először is, a studió révén mindenki a grafikában gyönyörködik, amelyre tényleg nem lehet panasz. A történet előrehaladtával is csak néhol-néhol veszti el kidolgozottságát. A karakterek könnyen a szívünkbe lopják magukat szerethető jellemük révén, az anime mecha mivolta ellenére nem a folytonos harci vágy vezérli a karaktereket, hanem a mindennapi témákra is nagy hangsúlyt fektettek. A hátterek is mind precízek, talán egy-egy elemet használnak fel újra, de csak elvétve találunk ilyet. A hangok is a helyén vannak, az aláfestő zenék hol drámai, hol vicces, hol pedig igen komoly, harcias hangulatot adnak, amely egyensúlyban tartja az eseményeket. Az opening pörgős, az ending talán kicsit lassabb, de mindkettő nagyon passzol az animéhez.

Talán elfogult vagyok, de eme nagyszerű alkotás az egyik kedvencemmé vált.

A mecha kedvelőinek ajánlom, akik szeretik a poénokat, a kisebb harcokat, izgalommal és a néhol drámai résszel megspékelt történeteket.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész

 

KategóriákS