Summer Wars (2009)

Képtalálat a következőre: „Summer Wars ico”

Infó:

Eredeti cím サマーウォーズ
Angol cím Summer Wars
Magyar cím Nyári háborúk
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Idehaza 1 rész (moziban vetítették felirattal)
Dátum 2009

Ismertető:

2009. aug. 1. Summer Wars… Ismerősnek tűnhet a karakterdesign azoknak, akik már látták a Girl Who Leapt Through Time-t vagy ismertebb nevén Tokikakét. Ez természetesen nem véletlen egybeesés, mert többnyire ugyanaz a két film készítőstábja.

Már az előbbi évszámból is következtethetünk rá, hogy történetünk a jelenkorban játszódik, mi sem nagyobb bizonyíték erre, hogy a filmben levő számítógépeken már a Windows 7 GUI-ját lehet felfedezni, plusz egy Mazda RX-8-ast, melynek látványára sok kocsi fanatikus felszisszen. Az alapvető különbség a mi- és a Summer Wars világa között, hogy ott létezik egy óriási virtuális rendszer, mely olyannyira az emberiséget hivatott szolgálni, hogy rengetegen azon belül intézik el ügyeiket, vagy éppen ott végzik el mindennapi munkájukat. Mások természetesen másra használják, mint például hírnévszerzésre és gonosz dolgokra. Ezt a rendszert, vagy akár nevezhetjük virtuális világnak, OZ-nak nevezik.

Történetünk főszereplője Kenji, aki tulajdonképpen egy “bukott monitorfejű matekolimpikon”. Igen, matekból nagyon jó, de nem annyira, hogy országát képviselje az olimpiádon, és mellékállásában az OZ-t tartja karban, ennek köszönheti a monitorfej jelzőt. A női szereplők sorát Natsuki vezeti, akiről elég annyit tudni, hogy az iskola egyik legjobb csaja, és van neki egy viszonylag nagy és egyben összetartó családja, ahol a nagymama a “főnök”, akinek szavát mindenki tiszteli. A történet maga több szálon halad, de a végén mind összefut, és ennek köszönhetően kerekedik ki a sztori. A legfontosabb és egyben talán a legérdekesebb is az összes közül, hogy az OZ-ra feltöltenek egy vírusszerű programot, ami vágyakozik az információ után, azaz egy érzést programoztak be neki. Ennek a vírusnak köszönhetően, melyet mellesleg Love Machine-nak neveznek, összedől az OZ rendje, ami miatt a valóságban a közlekedéstől kezdve a vízvezetékekig, minden szinte használhatatlanná válik, azaz nem csak a virtuális világban lesz káosz, hanem a valóban is. Nukleáris veszély fenyegetheti a Földet és a hétköznapi emberek élete is veszélybe kerül. De mindehhez hogy jön egy bukott matekzseni, egy átlagos lány, akinek csak a családja tér el a japán standardtól, hogy jön a képbe egy bizonyos hanafuda nevű kártyajáték és a Tekken, na meg a katonaság??? Erre a kérdésre már a kedves nézőknek kell megtalálni a választ.

Úgy tűnik a 2009-es év az “avatarokról” fog szólni, mert nem csak James Cameront ihlette meg a téma, hanem a Summer Wars stábját is. Viszont, az Avatarral ellentétben, itt főhősünk nem vívódik Satou (Welcome to the NHK) módjára a valóság és a “virtuális valóság” között, csupán csak megoldást akar keresni a fennálló káoszra. Ha már a kasszasikerré vált filmhez hasonlítottam, akkor el is mondhatom, hogy grafikailag nincs semmi probléma ezzel a művel sem, szemet gyönyörködtető az animáció és iszonyatosan letisztultak a színek is. Zeneileg is odatették magukat, a karakterek hangjait pedig többnyire színészek, énekesek, vagy kevésbé ismert seiyuuk kölcsönzik, aminek köszönhetően mindenkinek a hangja egyedi és friss volt számomra.

Maga a film egy rakat díjat nyert, amiknek felsorolásával senkit sem fogok untatni, de talán nem is lenne szükséges ahhoz, hogy valakinek meghozza a kedvét a megnézéséhez. Végszóul nemes egyszerűséggel csak annyit mondanék, hogy: Jó szórakozást hozzá!

5/5 (1)

Kérlek értékeld az animét

Vélemény, hozzászólás?