Suteki Tantei Labyrinth (2007-08)

Eredeti cím 素敵探偵ラビリンス
Angol cím Wonderful Detective Labyrinth
Egyéb cím(ek) Lovely Detective Labyrinth
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Év 2007 – 2008
Ismertető:
Suteki Tantei Labyrinth eredetileg egy 8 kötetből álló, okkult, nyomozós mangasorozat, amelyet 2006 és 2008 közt jelentettek meg a Magazine Special című shounen manga magazinban. Készítői Meito Manjou és Seiji Wakayama voltak. A manga animeváltozata 2007 őszén vette kezdetét, és egészen 2008 tavaszáig tartott, összesen 25 részt sugároztak belőle.

Történet


Harminc évvel ezelőtt egy hatalmas földrengés rázta meg egész Tokiót, melyet az emberek „A Nagy Összeomlásnak” emlegetnek. Ennek következtében a város nagy része romokban hevert, valamint két részre szakadt: Kyuutora és Shintora. Számos ember átköltözött Shintoba a történtek után, és így Kyuuto elhagyatott várossá vált. Azonban még mindig akadnak olyan emberek Kyuutoban, akik nem hajlandóak elhagyni azt, és nap mint nap keményen dolgoznak a megélhetésért. Nagyjából ezzel a monológgal veszi kezdetét a történet, melyet egy fiú mesél el – erről a fiúról a későbbiekben írok majd.

Az anime amolyan in medias res módon bele is vág a lecsóba, mivel az elején már egy harcjelenetet láthatunk, három csajjal a középpontban (közülük kettőnek meg is tudjuk a nevét: ők Yuuhi és Souka), és egy férfival a háttérben – természetesen ők a későbbiek folyamán is felbukkannak. Mindezek után már a rendőrségen találjuk magunkat, ahová épp befut egy bejelentés egy hívótól. A telefonáló egy újabb különös bűntény részleteit közli a rendőrökkel. Egy gyilkosságét, amit az elkövetés módja, hihetetlensége, nyomok hiánya miatt fantomügyeknek is neveznek. Ezen ügyeken dolgozik két nyomozó,Ryuusuke Inogami és Tomaru Miyako, akik közül utóbbi nem hisz abban, hogy egy bűncselekménynek nincs elkövetője. Hogy több mindent megtudjanak a titokzatos informátorról, Inogami megszerezte a címét.

Eközben a Seishuuin Akadémiához érkezünk, ahol négy osztálytárs beszélget a nemrég történt ügyről: Izumi MinoriYatomi Yae, és egy fiú ikerpár, Koga Kouta és Koga Rakuta. Miközben Inogami és Miyako a telefonáló otthonához érkeznek, és elbeszélgetnek a ház komornyikjával, Shinano Seirannal, a négy barát közül Minori megemlíti, hogy egy bizonyos erdő mélyén van egy kísértetház, melyben megjelenik egy fehér, babaarcú szellem. Mivel a lány mindenáron látni akarja a helyet, ezért úgy dönt, hogy barátaival odamegy – Yaya-chan kivételével. Suli után el is mennek a házba. Ott-tartózkodásuk közben megjelenik abban a házban Byakko, aki egy bizonyos tárgyat keres Seiranéknál. Itt visszatérünk az anime eleji eseményekhez, valamint az akkori harcnak a folytatásához. Közben a gyerekek különféle bonyodalmak után találkoznak a rendőrökkel, és végül mindenki az anime főszereplőjével is, Hyuuga Mayukival, aki a ház feje, valamint a rendőrök informátora is egyben. Nem sokkal később megismerhetjük a ház cselédjét, Mieno Hatsumit, valamint Marut, a ház kutyáját. A második részben már felbukkan Izumi Sanae is, aki hasonlóan jelentős szerepet tölt be az animében, mint Hatsumi.

Az anime első felében számos ügyre kerül lakat Mayuki által, aki különleges ereje segítségével oldja meg ezeket. Ezen ügyek elkövetőit a korábban említett Byakko nevű nőszemély mestere, egy titokzatos férfi bízza meg a feladatokkal. Mayuki mindenáron a segítségére akar lenni a rendőrségnek, ezért is segít az ügyek megoldásában. Az anime második felétől azonban gyökeresen megváltozik a helyzet: az epizodikus kezdet után áttér az anime egy másik történetvezetésre, melyek középpontjában főleg a rosszfiúk elleni összecsapások lesznek. Ebben találkozhatunk új szereplőkkel, illetve a főszereplők múltjáról is több mindent megtudunk majd.

Szereplők


Hyuuga Mayuki: Egy nagy múltú családból származó, 12 éves, szőke hajú fiú, aki rajong a teákért és mindenféle dologért, melyben van valami tea. Ő az anime főszereplője. Apját nem ismeri, anyja pedig jelenleg Svájcban él. Különleges ereje segítségével számos ügyre fényt derít. Számos lány rajong érte.
Shinano Seiran: Mayuki komornyikja, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje őt. Ő is hasonlóan nagy múltú család leszármazottja, mint Mayuki.
Mieno Hatsumi: A Hyuuga-ház jelenlegi cselédlánya, valamint a Wakakusamoegi Lányiskola tanulója. Eléggé ügyefogyott, szinte mindenbe képes felbotlani, emiatt jó pár komikus helyzet okozója, de egyébként egy kedves lány. 
Izumi Sanae: Minori nővére, és egyben Mayuki ismerőse is. Legtöbbször Mayukiékhoz csatlakozik, ha valamiféle kalandról van szó. Kissé ütődött karakter, épp ezért jó pár rajongó kedvence is lehet.
Maru: A Hyuuga-ház kutyája, amiről Minori, Rakuta és Kouta először azt hitték, hogy az a bizonyos szellem a „kísértetházban”. Általában Mayukival és a barátaival tart, ha ők mennek valahova.
Izumi Minori: Sanae húga és egyben Mayuki első barátai közé is tartozik. Nagyon tetszik neki Mayuki, ezért párszor kisebb szerelmi konfliktusba elegyedik más lányokkal.
Yatomi Yae (Yaya-chan, Yayako): Minori, Kouta és Rakuta barátja, aki tartós betegségben szenved, emiatt sosem megy kirándulni, sem pedig táborozni, valamint a testnevelés órákon se vesz részt. Ő is nagyon szereti Mayukit.
Koga Kouta: A Koga-ikrek közül ő a lazább típus. Iskolai egyenruháját mindig hanyagul hordja, valamint egy kicsivel eltér a bőrszíne Rakutáétól. Általában a saját feje után megy, és valahogy mindig fel akar tűnni a suliban, mivel zavarja Mayuki népszerűsége a lányok körében. Szerelmes Yaya-chanba, de érzelmeit nem igazán tudja kimutatni felé.
Koga Rakuta: Kouta ikertestvére, aki a higgadtabb típus az ikerpárból. Jó jóslásképességekkel rendelkezik.
Tomaru Miyako: A shintoi rendőrség egyik felügyelőnője, Inogami kolleginája. Eléggé komoly személyiség. Kételkedik a fantomügyek létezésében, melyek Kyuutot övezik állandóan. Eleinte szkeptikus Mayukit illetően, később azonban megváltozik róla a véleménye.
Ryuusuke Inogami: Miyako kollégája a rendőrségen, aki egy lazább személyiség. Szívesen fogadja Mayuki segítségét minden alkalommal, mikor valamiféle ügyről van szó.

Byakko: Egy titokzatos nőszemély, aki kész a mestere minden akaratát végrehajtani. Általában fehér ruhát visel, és szürkés-ezüstös hajjal rendelkezik.
Seiju: Egy kriminálpszichológiai tanácsadó. Valami okból nagyon érdekli Mayuki személye, és figyelemmel követi az ő tevékenységét.

Vélemény


Úgy gondolom, hogy az anime nem sikerült olyan rosszul, habár néhol előfordulnak csúnyácska rajzok, meg az animáció sem sikerült annyira jól néhány esetben. Tudnunk kell, hogy az animációért a Studio DEEN felelős, ami olyan animékben működött közre, mint pl. a Full Moon wo Sagashite, a Hetalia sorozatok vagy a Nurarihyon no Mago. Ezektől eltekintve is egy jó kis akció-nyomozós animét kaptunk. Az anime OP-ja (kannivalism – Monochrome) szerintem nagyon jól sikerült, azonban az ED-ek közül (ED1: Theta – Dakishimete; ED2: me_ho – Lovers` tone) csak az első tetszett igazán. A háttérzenék közül vannak, melyek szuperek lettek, de vannak, melyek nem – ez mindenkinek ízlés kérdése. Lényeg a lényeg: aki szereti a nyomozós, kissé természetfeletti történeteket, bátran nézzenek bele!

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész

 

CategoriesS