Tailenders (2009)

Infó:

Eredeti cím テイルエンダーズ
Angol cím Tailenders
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2009

Ismertető:

Ezt az animét a 2009-es Sapporo Short Festen (a sapporói rövidfilm-fesztiválon) mutatták be először. A 28 perces filmre talán a leginkább a “sokat akart a szarka” kezdetű mondás illene, mert kicsit több mondanivalót akartak belegyömöszölni, mint amennyit az időkeret és a történet elbírt.
Nincs végzet…
A hely egy távoli bolygó. A terraformálás becsődölt, a természet hódítani akar. A kolonizáló emberek mozgó városokat alakítottak ki, ahol a szórakoztatást az extrém autóversenyek jelentik…

Tomoe Shiro előtt nagy lehetőségek állnak, mint autóversenyző. Egy rosszul sikerült kanyart követően életveszélyesen megsebesül. A csodával határos módon felépül… és a szíve helyén az ő autójának motorja robotol. Így hivatalosan gépalkatrésznek számít, nem pedig versenyzőnek. De egy rejtélyes lány felkéri magának egy újabb versenyre…

…csak ha magad is bevégzed..
Grafikában hasonlót a Dead Leaves, illetve a Panty and Stocking című animékben láttam főleg (de még lehetne mondani a Travát meg a Redline-t is), bár azoktól több ponton elüt. Az amerikai CN- és Nickelodeon-stílust a jellegzetes japán anime stílussal vegyítették. Ennek eredménye egy igen látványosra sikerült darab. Dinamikus, figyelemlekötő és érdekes.

A hangok közül az effekteket emelném ki, amelyek csak fokozzák az élményt. A zene kifejezetten jó, tetszetős rockmuzsika, csak sajnos nem dominál eléggé, hogy még jobb hatást fejthessen ki. A szinkronok is egész pofásak lettek a képpel együtt.

A történet meg… az kérlek ezer meg ezer sebből vérzik, de mit várjunk fél órától. Sajnos túl hektikusra sikerült, kapkodtak, rengeteg kérdést megválaszolatlanul hagyva és azt a minimális karakterfejlődést is annyira elhanyagolták… egy pilot munkának valami grandiózus darabhoz még azt mondom elmenne. De így ez lett a leggyengébb pontja az egésznek sajnos.

Összességében
Egyszeri, sőt, talán kétszeri megtekintésre biztos érdemes. A figyelmet leköti, a verseny izgalmas, az ellenfelek érdekesek. Kell ennél több? Nem igazán hiszem.