Tales of Vesperia: The First Strike (2009)

Eredeti cím テイルズ オブ ヴェスペリア ~The First Strike~
Angol cím Tales of Vesperia: The First Strike
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész × 110 perc
Dátum 2009.10.03
Ismertető:
Keletkezés:
A mozifilm egy videojátékként kezdte pályafutását, mely 2008-ban jelent meg először XBOX360-ra. Ez volt a Tales of játékok között az első XBOX-ra kiadott játék és jelenleg az egyetlen is. Sikerét az is bizonyítja, hogy Amerikában napokra rá meg is érkezett a honosítás, míg ide Európába rá egy évre jelent meg. A konzolon exkluzív játéknak hirdették, viszont rá egy évre, 2009-ben megjelent Japánban a felturbózott PS3 verzió, amiben ha belekezdenék az újítások felsorolásába, sosem érnék a végére. A kiadás előtt óriási reklámozás volt, mutatva az újabbnál-újabb kiegészítéseket és extrákat, nem is csoda, hogy a játék kiadásának első hetében már rekordot döntött az eladások száma. Sajnos ez a kiadás nem hagyta el Japánt és nem tudni, hogy tervezik-e a honosítást, mivel elég kétértelmű válaszok jöttek. A lényeg, a felújított játékban már az eredeti játék előzményét is belefoglalták, mely nem más volt, mint a meganimésített First Strike. A történet hosszabbítása és előzményének elmesélése miatt persze újabb elérhető városok és karakterek kerültek elő.

A világ…

Réges-régen óriási háború dúlt az emberek és a szörnyetegek között. A harc végeztével a fejlődés virágzásnak indult a blasztiák megjelenésével. A blasztiákat az aer táplálja, mely mindenben és mindenhol megtalálható. Az „egészséges” aer zöld, míg a túl sűrű vörös színű. Az aernek megszilárdult módosulatai a blasztiák, melyek elengedhetetlen kellékei az életnek, mindenre használják őket, a harcoktól kezdve a világításig. Ezek védik meg a városokat, biztosítják az élethez szükséges kellékeket. Persze ezekből is vannak tartósabbak és gyengébbek. Természetesen a nemesség az erőseket kutatja és hasznosítja, míg a szegényebbeknek a hasztalanabbak jutnak.

Ahol a történet kezdetét veszi…
Ebben a világban él Yuri Lowell, egy 21 éves férfi, volt katona. A fővárosban lakik, annak is az alsó városnegyedében. Egyik reggel zavargásra lesz figyelmes, ezért lemegy a főtérre hű társával, Repedevel. A zavargások oka az ivóvizet szolgáltató blasztia eltűnése. Yuri eldönti, hogy felkutatja a tolvajt a nemesek lakóterületén és felkeresi barátját, Flynnt, hogy tegyen valamit az ügy érdekében, de lecsukják birtokháborításért. A börtönből megszökve egy királyi sarjjal, Estellevel találkozik, aki azt állítja, meg kell találnia Flynnt. Yurit bűnözőnek titulálva nincs sok választása, elindul a nagyvilágba újdonsült társával barátja felkutatásáért. Ebben a mozifilmben pedig Flynn és Yuri múltját ismerhetitek meg, de ehhez vissza kell menni három évet az időben…

Szolgálatban…

Yuri és Flynn gyerekkoruk óta ismerik egymást, habár később elválasztotta őket a sors. Évekkel később viszont ismét találkoznak, mivel mind a ketten katonának jelentkeztek és ugyanoda osztották be őket, ráadásul egy szobába. Yuri mindig is árva volt, viszont Flynn csak később vesztette el apját, aki megtagadta vezetője parancsát és folytatta küldetését. Kettejüket egy kisebb, a fővárostól távoli faluba osztották be, melynek vezetője Fedrok Niren. Yuriék mellett még van egy ikertestvérpár is, Chastel és Hisca. Ők gyógyításra és varázslatokra specializálódtak. Nirennek van egy kutyája, melynek kölykét Repedenek hívják. 1,5 éves kölyökkutya, kinek nevelését Niren Yurira bízta. Ez a csapat, a többi katonával együtt figyel a város védelmére, melyben mostanában furcsa dolgok történnek. A aer túl sűrű, már vérvörös színűvé változott, mely a környezetre is hatással van. A legnagyobb probléma a vadállatok és szörnyek pusztítása mely egyre jobban fenyegeti a városlakókat. A túlzott sűrűség miatt a blasztiák viselése is életveszélyes. Erre kell megoldást találni a csapatnak, melyhez a fővárosból kell segítséget kérni. A forrást már megtalálták, csak el kéne jutni oda…

Szereplők:

Yuri Lowell
A történet főhőse. 18 éves fiú, aki nemrég csatlakozott a katonasághoz. Árva, együtt nőtt fel Flynnel a főváros alsó városrészében.

Flynn Scifo
Yuri gyerekkori barátja, szintén 18 éves. Apja régen megtagadta a parancsot és folytatta küldetését, ezzel halálába rohanva, emiatt Flynn minden erejével próbálja betartani a parancsokat.

Repede
Yuri háziállata. Egy 1,5 éves kiskutya, kinek apja Niren védelmező kutyája.

Fedrok Niren
A város kapitánya. Jószívű öregember, ki egy parancs követése árán elvesztette feleségét és gyermekét, emiatt nagyra becsüli Flynn apját a tettéért.

Aiheap Hisca és Chastel
Szintén a városban szolgáló katonák. Egy lány ikerpár, kik a varázslatokra és a gyógyításra szakosodtak.

Szereplők, akiket érdemes megemlíteni a játék miatt…

Estellise Sidos Heurassein
A történetben csak pár perc erejéig szerepel, és nem sok mindent tudunk meg róla. Királyi sarj, a történetben 15 éves. A játék főhősnője.

Rita Mordio
Egy fiatal, a történetben mindössze 12 éves blasztia szakértő. Különcségéről ismert.

Raven
Egy titokzatos öregember, aki a céhmesternek dolgozik.

Dinoia Alexei
A katonaság vezetője, kiről már az animében is sejthetjük, hogy nem a jó szándék vezérli.

Érdekességek:

A film megtekintése közben 3 érdekes dolgot vettem észre, mely vagy a játékból vagy más Tales of sorozatból eredeztethető:

  • Flynn gyerekkorára való visszaemlékezéseit ugyanolyan stílusban mutatják be, mint a játék befejezésénél és stáblistájánál levő képeket.
  • A mozifilm végén az ending az eredeti XBOX360-as játék openingje látható és hallható teljes egészében.
  • A kislány, akit Yuri megmentett, egy cheaglet hordozott a kezében, mely egy egyedül a Tales of the Abyssban szereplő kis lény.

 

Vélemény:

A mozifilmet az XBOX360 játék végigjátszása után néztem végig és szerintem nagyon jó lett. Számomra még az eredeti történetet is felülmúlta (bár ez lehet máshogy lenne, ha kipróbálhatom a kész PS3-as kiadást). A játék alatt nem igazán kedveltem meg Flynnt, de a mozifilm alatt más véleménnyel voltam róla, jó volt látni, ahogy Yuri és Flynn együtt harcolnak, külső szemlélőként végignézni a nagyon jó csatákat, amit a játékban mi magunk vívunk meg. Külön tetszett Yuri „kardpördítős” trükkje, amit a játékban sokszor eljátszott. A grafikára panasz nem lehet, nagyon szépre sikerült, teljes mértékben hűek maradtak a játék grafikájához. Mindent összevetve, érdemes megnézni, annak is, aki ismeri a játékot, és annak is, aki nem. Megnézéséhez sem a játék, sem bármely más Tales of sorozat ismerete nem szükséges, szóval aki egy jó kis akció, fantasy animére vágyik, annak bátran ajánlom ezt a művet.