Techno Police 21C (1982) (magyarul)

 

Infó:

Eredeti cím テクノポリス21C
Angol cím Techno Police 21C
Magyar cím A legyőzhetetlen robot
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1982

Ismertető:

A Techno Police 1982-ben készült, és a közeljövőben játszódó sci-fi animék egyik első darabja. Ma már talán klisésnek tűnhet, de elkészítésekor még nem számított lerágott csontnak a megvadult mesterséges intelligencia és az e köré épülő történet. A mozifilm a hidegháború idején készült és számos létező harci eszköz is bevetésre kerül benne.

Történet:
A világ egy meghatározhatatlan pontján, Sentinel City-ben játszódik ezen anime története a 21. század (innen a 21C a címben) legelején, 2001-ben. Ez a város közismert a rossz rendőrségi statisztikákról és arról, hogy az itt szolgáló rendőrök nem húzzák sokáig. Ide helyezik át Kent, a motoros rendőrt (aki eddig 29 motort tett már tönkre járőrözés közben), aki egy újonnan létrejövő alakulat vezetője lesz. Ezen alakulat célja a különleges technikákat bevető gonosztevők elleni hatásos fellépés, így a csoport számos csúcstechnológiájú szerkezettel van felszerelve. Ezek közül leginkább a három robot segítő lényeges, akik jelentős módon hozzájárulnak a csapat munkájához. Az alakulat összesen 3 rendőrből, 3 robotból (melyek mind az egyes tagok mellé vannak beosztva), egy főnökből és annak titkárnőjéből, valamint egy szerelőből áll (utóbbi helikoptert is vezet).

Nagyjából az első ügyük során rögtön a sűrűjébe kerülnek, mivel egy bűnszervezet által elrabolt új fejlesztésű tank visszaszerzése lesz a feladatuk. A jól felkészült bűnözők a szállítórepülő belsejéből lopják ki a tank prototípust, hogy aztán kijuttatva az országból a feketepiacon értékesítsék. A tank különlegessége, hogy mesterséges intelligenciával is felszerelték, mely akkor kapcsol be, ha a legénység meghal vagy elhagyja a tankot. Kennek és csapatának sikerül a bűnözők útját állnia, de mivel nem tudnak a tankba épített rendszerről, így miután letartóztatják a bűnözőket, a tank önálló életre kel és tovább folytatja az előre belé programozott feladatot, ráadásul egyik rendőrtársuk is a megbokrosodott gépezet belsejében reked.

A katonaság persze nem hagyja annyiban a dolgot, hamar megjelenik a színen. Az ország érdekeire hivatkozva elrendelik a tank megsemmisítését, hogy az ne kerülhessen a bűnözők és rajtuk keresztül az ellenségeik birtokába. Megkezdődik tehát a hajsza az idővel és az elszánt katonasággal. Kennek és társainak még az előtt kell megfékezniük az ámokfutó tankot, hogy a katonaság odaérne, ráadásul számolniuk kell azzal is, hogy ha a tank kifogy a munícióból, akkor megsemmisíti önmagát, ezáltal társukat is.

Magyar szinkron:
A Techno Police is sztenderd kis költségvetésű szinkronnal büszkélkedhet, mint az ez időtájt hazánkban megjelent animék szinte mindegyike. A kis létszámú szinkrongárda minden tagja több szereplőnek is a hangját adja, valamint sokszor késik a magyar hang a szájmozgáshoz képest. Nem egy helyen amit a magyarban egy tőmondatban elintéznek, azt az eredetiben másodpercekkel hosszabban tátog el a karakter és fordítva. Néhány másik hasonló művel ellentétben viszont (pl. Dallos) ez itt nem annyira zavaró, hisz eleve kevés a szereplők száma.

Vélemény:
Mai szemmel nézve a Techno Police nem nyújt sokat. Elnagyolt grafikája és elég egyszerű története nem igazán néző csalogató. Az anime 75 perce lényegében egyetlen hosszas üldözést követ nyomon. Érdekes látni viszont, hogy milyennek képzelték el 1982-ben a 21. század világát. Ez egy amolyan retro sci-fi világ, ahol fotocellás ajtók vannak, lézerfegyverek, robotok és hi-tech kütyük mindenhol, amik ezer színben pompázva villognak, látszólag minden ok nélkül. A karakterek kidolgozottsága sajnos elég gyenge még a `80-as évekhez képest is, valamint számos monokróm jelenet van benne (kék és vörös színekkel). Összességében nézhető, de semmi több.