Tenkuu no Shiro Laputa (1986) (magyarul)

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

Képtalálat a következőre: „Laputa: Castle in the Sky png”

Infó:

Eredeti cím 天空の城ラピュタ
Angol cím Laputa: Castle in the Sky
Magyar cím Laputa – Az égi palota
Egyéb cím(ek) Laputa
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1986

Ismertető:

Mint az már a címből is kiderül, Miyazaki-sensei egy gulliveri helyszínt választott története alapjának.
Sheeta, egy kislány, aki sajnos igen hamar szülők nélkül maradt. A kezdő képsorokban láthatjuk, hogy egy léghajón tartják fogva. Ám nem sokáig marad ott. Egy kalózbanda, a Dora-klán támad rájuk. Ők is a lányt, pontosabban a nyakában függő “lebegő követ” akarják megszerezni. Sheeta azonban menekülés közben leesik a hajóról.

Pazu, egy szintén árva kisfiú. Keményen dolgozik a megélhetésért. Éppen vacsorát visz főnökének, mikor meglátja az égből alászálló lányt. Meg is lepődik rajta, hiszen Sheeta lebegve ér földet. Hazaviszi a lányt és segít neki. Másnap, mikor Sheeta felébred, elmeséli, hogy mi is történt vele. De nem marad sok idejük beszélgetni, mert nemsokára megjelenik a kalózbanda. Menekülőre fogják, ám hamarosan a katonaság is a nyomukba ered. Rejtőzködés közben derül ki, hogy a Sheeta nyakában lógó kő egy bizonyos “lebegő” kő. Ezt a furcsa ásványt Laputához, a lebegő szigethez kötik a történetek.

Laputa létezéséről megoszlanak a vélemények. Pazu apja egy léghajóról egyszer lefényképezte a hatalmas, lebegő építményt, de nem sokan hittek neki. A fiú pedig arra tette fel az életét, hogy bebizonyítsa, apja nem hazudott, Laputa valóban létezik.

Hiába bújtak el üldözőik elől, nem telik bele sok időbe, s már elkapták őket. Egy bizonyos férfi, Muska, a kormány embere, segíti a katonaság munkáját. Ők is lázasan keresik Laputát. Ez a bizonyos férfi pedig meglepően sokat tud róla. Megzsarolja a lányt. Sheeta segít neki, cserébe Pazut elengedik. A fiú először azt hiszi, a lány becsapta őt és sértődötten távozik a katonai bázisról, majd mikor a Dora-klán feje, “Mama” rádöbbenti az igazságra, együtt indulnak a lány megmentésére. Viszonylag nagy kavarodással, de sikerül végrehajtani a szöktetést. Innen már egyenes a cél, irány Laputa.

Többet nem árulok el, de szerintem érdemes megnézni. A grafikán látszik, hogy viszonylag régi anime, de ettől még semmit sem veszít az értékéből.

A film arra tanít, hogy senki sem uralkodhat mások felett. Az ember mindig hatalom után vágyik. Ha sikerül is az áhított erő megszerzése, közel sem biztos, hogy boldoggá is teszi. Laputa népének megvolt mindene: hatalom, gazdagság, jólét. De mindez mégis kevésnek tűnt. Nem tudtak örökösen a felhők közt élni, vágytak a föld után. Így történhetett meg, hogy elhagyták ezt a paradicsomot. A túlzott erő sosem jó célokra használtatik fel. Sőt, mindinkább vonzza a romlott embereket.

Sheeta és Pazu képviselik a jóságot, a tisztaságot a történeten. Átlátják azt, amit a hataloméhes emberek nem, és megteszik a kellő lépéseket annak érdekében, hogy a világ békéje fennmaradhasson.