Tezuka Osamu no Buddha: Akai Sabaku yo! Utsukushiku (2011)

Képtalálat a következőre: „Tezuka Osamu no Buddha ico”

Eredeti cím 手塚治虫のブッダ —赤い砂漠よ! 美しく—
Angol cím Buddha: The Great Departure
Egyéb cím(ek) Osamu Tezuka’s Buddha Movie 1: The Red Desert! It’s Beautiful
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 2011
Ismertető:
Elkészült Osamu Tezuka kritikusok által elismert, háromszoros Eisner-díjas manga sorozatának történetein alapuló, Buddha életét bemutató, várva-várt animációs eposz trilógiájának első epizódja. A látványos, filozófiai, életrajzi dráma Sziddhártha szemén keresztül mutatja be a később Buddhává váló fiatalember életét, kegyetlen, nyers, valósághű történetmeséléssel Sziddhártha Gautama születésétől, egészen átalakulásáig, “megvilágosodásáig”. Bosszú, háború, barátság, spiritualitás és nem utolsósorban természetvédelem, melyet ilyen korai időkben a Földön csak Buddha hirdetett filozófiájában.

A két szomszédos indiai királyságban, a természeti kincsekkel bőven megáldott, békés Shakyában és az agresszív, militáns Kosalában tekinthetünk bele két fiatal fiú, Siddhártha és Chapra életébe. Az előbbi egy herceg, az utóbbi egy Shudra, a legalacsonyabb kasztba, az érinthetetlenek kasztjába tartozó fiú, akit megvernek, megaláznak és rabszolgává tesznek. Egyik alkalommal összebarátkozik egy Tatta nevű természetfeletti képességgel bíró fiúval, aki akaratával képes irányítani az állatokat.

Sziddhártha herceg a Shakya királyság örököse, mely állandó harcban áll az erősebb Kosala királysággal. Apja megpróbálja őt úgy felnevelni, mint egy harcos vezetőt és igyekszik megóvni őt a világ nyomorúságaitól. Egy kitaszított fiatal lánnyal, Migailával történő találkozása során Siddhártha először tapasztalja meg a szerelmet, de egyúttal első ízben szembesül az emberiséget sújtó szenvedéssel és nyomorúsággal is.

Eközben Kosala királyságban, dacára alacsony származásának, Chaprából katona válik és emelkedni kezd a ranglétrán. Hős lesz belőle, majd hamarosan a hadsereg tábornokává nevezik ki. A két királyság haderői közötti végső küzdelem során Sziddhárta újra értékeli az utat, melyet a jövőben követni kíván.

A film előre haladtával egyre nyilvánvalóbban haladunk a két fiatalember közötti összecsapás felé. Siddhártha azért küzd, hogy megszabadulhasson oktatójától és apjától, aki elrendezi számára Yashodara hercegnővel kötendő frigyét is, miközben Chapra abban reménykedik, hogy megtalálja helyét, mint egy arisztokrata, de származásának titka bármikor tönkreteheti őt magát és örökbefogadó apját is.

A film lenyűgöző animációja vetekszik a Ghibli Stúdió legszebb munkáival. A „Buddha: The Great Departure” nyújt mindent, amit egy nagyszabású animétől elvárhatunk. Témája miatt azonban nem kifejezetten Pixar-korú fiatalok számára ajánlott, de minden más korosztálynak kiváló szórakozást nyújthat.

A történetvezetés, kivitelezés valósággal odaköti a nézőt a székéhez és nem ereszti. Érdekes és mélyreható bepillantást nyújt és enged a két főszereplő életébe. Tudva azt, hogy lesz még két része, az ember óhatatlanul elgondolkodik rajta, vajon mennyire fog összefonódni kettejük sorsa, milyen módon fogják a valós történelmi eseményekbe és helyszínekbe beleszőni közös történetüket.

Képi világának részletgazdagsága és színei lenyűgözőek. A lótuszvirágok, a pávák és a lesoványodott kóbor kutyák hátterével mutatja be a hatalmas szakadékot és különbséget az alsó és felső osztályok életvitele és születésétől elrendelt sorsa között. A film magával ragadott és teljesen elvarázsolt, lenyűgöző módon visszarepített a múltba, kifejezetten várom, hogy a történet mielőbb folytatódjon. Mindenkinek látnia kell.