The Animatrix (2003) (magyarul)

Képtalálat a következőre: „The Animatrix png”

Infó:

Eredeti cím アニマトリックス
Angol cím The Animatrix
Magyar cím Animátrix
Egyéb cím(ek) Animatrix
Besorolás koprodukciós anime, OVA
Hossz 9 rész
Dátum 2003

Ismertető:

Keletkezés:

Az Animátrix a Wachowski fivérek (Andy és Larry) és a japán, koreai, valamint amerikai animációs stúdiók több mint három éves közös munkája eredménye. A kilenc kis történet írói között számos híres névvel is találkozhatunk, mint például Yoshiaki Kawajiri, aki egyben a Highlander: Vengeance, a világhírű Vampire Hunter D Movie és Ninja Scroll Movie rendezője.

Az Ova-król:
A kilenc részes Ova hangulatában, fantasy-világában megegyezik a már filmvásznon láthatott Mátrix trilógiáéval, azonban ezt megfűszerezték az előzményekkel és egyéb kis melléktörténetekkel, amik kapcsolódnak ehhez a különös univerzumhoz. Erről a kilenc epizódról csak nagyon érintőlegesen írnék -feltüntetve a különlegességeit-, mert nagyon rövidek, kb.7-16 percesek.

Az epizódok:

Az Osiris utolsó útja (Final Flight of The Osiris):
Írta: Andy és Larry Wachowski
Rendezte: Adny jones
Grafika: Square INC, USA
Ez az epizód teljes egészében CGI grafikájú (számítógépes), látványvilága fantasztikus. Két főszereplője van a történetnek, akik egymás ellen harcolva edzenek egy virtuális világban. Edzésüket megzavarja a való világ, ahol Őrszemek raja támadja meg hajójukat, az Osiris-t. Ez a történet időben a 3. filmhez köthető, mert mutatják, ahogy a gépek Zion városába készülnek betörni.

Második reneszánsz I-II (The Second Renaissance Part 1-2):
Írta: Andy és Larry Wachowski
Rendezte: Mahiro Maeda
Grafika: Studio4°C, Tokió
Zion egyik könyvtárarchívumában találjuk magunkat, ahol elmesélik az emberek és gépek viszonyát a Mátrix története előtt, a “múltban” (számunkra ugyebár ez is a jövő). Szemmel követhetjük, ahogy a gépek fellázadnak az emberek ellen, öntudatra ébredésüket, valamint az emberiség bukását. Nagyon érdekes, ahogy az egészet úgy mutatják be, mintha régről megmaradt háborús felvételeket néznénk. Gyengébb idegzetűeknek nem igazán ajánlom ezt az epizódot!^^

Kölyök története (Kid`s Story):
Írta: Andy és Larry Wachowski
Rendezte: Shinichiro Watanabe
Grafika: Studio4°C, Tokió
Ez a történet egy iskolás srácról szól, aki rájön, hogy csak egy illúzióban (a Mátrixban) él, és ezért elkezdik őt üldözi az ügynökök. Grafikájában nagyjából úgy van megcsinálva, mintha egy kézzel festett képregényt emeltek volna mozgó történetté.

A program (Program):
Írta és rendezte: Yoshiaki Kawajiri
Grafika: Madhouse Studios, Tokió
Cis és Duo egy feudális Japán-t szimuláló virtuális világban egymás ellen harcolva edzenek, amíg a dolgok kicsit el nem fajulnak…. A rendező ebben a műben sem hazudtolta meg magát, a megjelenítésben látszanak a Vampire Hunter D Movie és egyéb remekműveire utaló hasonlóságok.

Világrekord (World Record):
Írta: Yoshiaki Kawajiri
Rendezte: Takeshi Koike
Grafika: Madhouse Studios, Tokió
Főszereplőnk egy profi futó, aki futó-világrekord megdöntésén erőlködik, miközben felébred a való világban és kilép az illúzió világából. Grafikája egészen érdekes, a készítők nagyon jól ábrázolták a izmok dagadását, az izzadságcseppek folyását, mindezeket lassításokkal fokozva.

Hiba a rendszerben (Beyond):
Írta és rendezte: Koji Morimoto
Grafika: Studio4°C, Tokió
Egy fiatal lánynak elszökik a cicája és elindul a környéken megkeresni, amikor összefut pár fiatallal, akik látták az elveszett jószágot. Együtt elmennek egy “kísértetházba”, ahol fizikai törvényeket meghazudtoló dolgokkal találják szembe magukat.

Detektív történet (A Detective Story):
Írta és rendezte: Shinichiro Watanabe
Grafika: Studio4°C, Tokió
Névtelen telefon érkezik egy anyagilag eléggé rossz helyzetű detektívhez, akit azzal bíznak meg, hogy keressen meg egyTrinity nevű hackert. Azonban a Mátrix nézői nagyon is jól tudják, hogy nem egy hackerről van szó, hanem a film egyik főszereplőjéről.^^ Roppant jó a történet megjelenítése, azzal hogy az egész fekete-fehér színekben van ábrázolva. Tipikus detektív-sztori hangulat fogott el alatta, kicsit mintha a Sin City című film nyomozós szálára emlékeztetett volna.

Az emberi Mátrix (Matriculated):
Írta és rendezte: Peter Chung
Grafika: DNA, Szöul
Egy vadászcsapat új típusú robotot fog be, amit megpróbálnak a Mátrix segítségével átprogramozni az emberek oldalára. Időközben az elfogott robotok után még több gép érkezik, amik veszélybe sodorják az egész csapatot.

Egyéni vélemény:
Összességében nekem eléggé tetszettek az Ova-k, de jobbra számítottam. Az Osiris útja CGI látványvilága lenyűgöző volt, valamint A program tradíciós, japán szamurájos története is nagyon tetszett. A Kölyök története részt pedig nagyon érdekesnek találtam a rendhagyó grafika miatt. A Hiba a rendszerben számomra túl egyszerűnek, hétköznapinak bizonyult, ezért nem igazán nyerte el a tetszésem. Az utolsó rész, Az emberi Mátrix-ban is nagyon sokat alkalmazták a CGI grafikát, de ebben csalódtam a legnagyobbat! Számomra ez a rész kb. egyenlő volt a nézhetetlennel, emellett meg külön rossz volt, hogy ezt láttam utoljára. De hát ízlések és pofonok.

Ajánlás:
Tény és való, hogy ezek a kooprodukciós kisfilmek nagyon jó követői, kiegészítői a Mátrix filmtrilógiának, tehát merem állítani, hogy a Mátrix-rajongóknak kötelező darab az Animátrix is! A gyengébb idegzetűek a Második reneszánsz epizódpárt – mint ahogy már említettem – lehet hogy jobb lenne, ha kihagynák, viszont akkor meg lemaradnak az előzményekről. Tehát ezt mindenki döntse el maga.^^ Jó szórakozást az animéhez!