THE iDOLM@STER (2011)

Képtalálat a következőre: „THE iDOLM@STER ico”

Eredeti cím アイドルマスター
Angol cím The Idolmaster
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Dátum 2011
Ismertető:
Mi történik, ha a Tengen Toppa Gurren Lagann karakter desingere, a Panty & Stocking rendezője és a Lucky Star forgatókönyvírója összefog a Sony-val?
Élete során minden lánynak a fejében megfordul a gondolat: “Milyen jó lenne híresnek lenni.” Persze ennek a gondolatnak a kialakulásában nagy szerepet tölt be a média, a sajtó, újabban az internet, sem minthogy valójában sztárokká szeretnének válni, de ez nem baj, ilyen az emberi természet. Ki ne szeretne mesés helyekre utazni, divatdiktátorok több milliós ruhájában flangálni vagy esetleg olyan autókon fetrengeni, melyeket halandó emberi lények legjobb esetben álmaikban csodálhatnak csak?

Főszereplőinket érdekes módon más földi értékek vezérlik, mint például a vidámság, a barátság, egyéb idillisztikus vágyak. Nagyon jól tudhatjuk, a való világ sokkal jobban hasonlít a kirakatpolitikához, mint sem a valós kép mutatásához, de ebben a sorozatban megpróbálják bemutatni, hogyan is mehetne kicsit meseszerűbben az idolok élete. Őszintén szólva elég üdítő végterméket produkált a gondolat.

A lényeg

Az anime a 765Pro idol stúdió mindennapjait ismerteti meg velünk, a rengeteg örömteli pillanatot, amikor lánykáink táncolnak, énekelnek, szerephez jutnak, felkérést kapnak, szórakoznak a producerrel vagy csak szimplán élik vidám mindennapjaikat. De természetesen az élet nem fenékig tejfel, akadnak rosszakarók és rengeteg egyéb probléma, amit a cserfes tinédzsereink mikor hogyan, de azért mindig átvészelnek. Végig követjük a szegényke, ismeretlen stúdió törekvéseit egészen a csúcsig. Az iDOLM@STER-nek sok főhősnője van és pár főhősbácsija, amit erősen befolyásolhatott a játék “dating simulator”, francia nyelven randi szimulátor jellege. A szereplők személyisége az egész színskálát betölti, hiszen egyenesen a tsundere karaktertől kezdve, a félénk lánytípusig minden megtalálható. Aztán hogyan is ne említhetném meg a közkedvenc, főlustaság szereplőnket, Mikit, vagy a hasonlóan “kis keblekkel megáldott” Azusát, akikre elég irigy a szemekkel szokott nézni a végtelenségig visszafogott és szerény Chihaya. Azonban visszahúzódottsága ellenére neki is meglesz a maga lelki társa. Természetesen ezt a körmondatot megabájtokon át tudnám folytatni saját és mások egészségének rovására, de nem fogom.

Megvalósítás

A sorozatot az A-1 Productions animációs stúdió készítette elsősorban, amire többnyire az jellemző, hogy tetszetős kinézetű dolgokat produkál. Az első sorokban már érzékeltetni akartam, hogy a szereplők nem véletlenül fognak egy kicsit hasonlítani a TTGL-es lányokra. Nem feltétlen a legkreatívabb dolog valamit a legkisebb mértékben is utánozni, még ha azzal magunkat is utánozzuk, de határozottan ki merem jelenteni, hogy nem sikerült ráunnom erre a karakterdesignra és nagy eséllyel nem is fogok az elkövetkezendő jó pár esztendőben. Moe orrba-szájba? Igen! És ez baj? Nem! Ha ettől lesz szórakoztató, akkor köszöntük szépen!

A zenei részlegbe nem szívesen mennék bele, mert nem lehet. Nem számoltam, de olyan 50 különböző dal lehet a sorozatban, amik vagy a játékból vannak vagy kifejezetten a sorozathoz készültek. Ráadásul minden résznek más az endingje is. Többnyire az összes feldolgozás és a karakterek szinkronhangjai éneklik őket, ami önmagában elgondolkodtató… Akkor most hány énekes seiyuu-t is kellett megfinanszírozniuk?

A sok jó után azért jöjjön egy kis vegyes is. Ugye az lenne az ismertető célja, hogy megismertesse a sorozatot azokkal, akik még nem látták. Én ehelyett valamiért mindig inkább ajánlónak írom meg őket, ezzel tőrbe csalva az ártatlan olvasókat, hogy nézzék meg azt, ami nekem is tetszett. Persze vannak dolgok, amik sokaknak nem tetszenének, mint mondjuk a világbékét nem hozó történet, ami igazából még a fejletlen országokban éhezők nyomorát sem tudja megoldani, de sajnos nem lehet minden tökéletes. Igazából a sorozat legnagyobb erőssége a legnagyobb hibája. Ennyi szereplőt nem lehet 25 részben úgy bemutatni, ahogy azt szeretnénk, így lesznek olyan lányok, akik kevesebbet lesznek a “képernyőn”. A rendező becsületére váljon, hogy legalább kivette azt a 3-4 lányt, akik a legérdekesebbek és nekik jóval több időt szánt, ezáltal hébe-hóba pár drámai elemet is sikerült becsempésznie.

Jó tanács

Végszónak csak annyit mondanék, hogy az első rész visual noveles beütése senkit se ijesszen meg, mert csak az első rész ilyen. Egy igazán merész lépés volt, de sikerült vele ügyesen bemutatni a szereplőket és már az első részben mindenki jól megkülönböztethető. Tehát akik nem ijednek meg a kissé moébb szereplőktől, pláne ha tömegesen vannak, akik nem vetik meg a zenét, és nincs ellenükre, ha tetszetős és sok helyen dinamikus, rajzolt animációval találkoznak, azoknak bátran merem ajánlani a THE iDOLM@STER-t.

Online részek:

 

KategóriákT