The Last Unicorn (1982) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím nincs megadva
Angol cím The Last Unicorn
Magyar cím Az Utolsó Egyszarvú
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás koprodukciós anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1982

Ismertető:

Halk, rejtélyes dallamok tárják fel előttünk az örök tavaszban rejtőző erdőt, melyet a gyönyörű, halhatatlan egyszarvú vigyáz. Hangtalanul lépked két vadász nyomában, s beszélgetésükből megtudja, hogy ő fajtájának utolsó szabadon élő egyede. Elindul hát, hogy felkutassa a többieket… Egy világjáró lepke elmondja neki, hogy “mind elhaladtak az úton, és a Vörös Bika a nyomukban volt”… Vándorlása közben Schmendrick, a varázsló és Molly Grue személyében útitársakra lel. Különös szereplőkkel és lényekkel akad dolguk: a gyengéket megfélemlítő Fortuna anyó, a gonosz hárpia, a hős szerelmes Lear herceg, a megkeseredett és önző Haggard király.

A történet inkább egy angol mesét idéz, mint egy animét. Nem véletlenül. Az eredeti mű Peter S. Beagle, amerikai író tollából származik, aki Komáromi Gabriella szerint, “ha ír, mintha angol volna, ha nyilatkozik, tőről metszett amerikai”. A regényéből készült rajzfilm amerikai-japán koprodukció, a karakterdizájnt és animációt a japán Topcraft cég készítette, melynek legfőbb tagjai jelenleg a híres Ghibli Stúdió fő magját képezik., a forgatókönyv írója pedig nem mellesleg Beagle volt. Noha a mű 1982-ben látott napvilágot, ma is felveszi a versenyt akármelyik társával. Ez elsősorban a történet szépségének, a rendkívül jól eltalált zenének, másodsorban (az animék között talán kicsit szokatlannak ható) a grafikájának köszönhető. Az opening alatt megjelenő rajzok olyanok, mintha valami réges-régi könyvből bányászták volna elő őket. Jobb bevezetőt nem is kreálhattak volna. Azt hiszem, a rendezést illetően sem lehet okunk panaszra.

Ezzel az animével gazdagodhat bárki, akinek fontos a fantázia és a szépség. A regény pedig egy igazi kincs! (Amihez igen nehéz hozzájutni)